Filmvilág blog

Best of 2023 - Régi és új

2023. december 29. - Szabó G. Ádám

disco_boy.jpg

A közösségi élmény fals, egyre inkább tőkések bankszámláját hizlaló ideájánál sokkal többet jelent, milyen impressziók születnek a pszichében. Tudat alatt, melyhez kisképernyőn és - álszentség nélkül valljuk be - kalózkodással sokkal hamarabb és korszerűbben lehet dörgölőzni. (Moziba csak akkor teszem a lábam, ha a produkció máshogy és gyorsabban nem hozzáférhető.) Folyton az egyén saját értékrendszere dönt. Sosem valamiféle matematikai szigorral kialakított, fekete-fehér ítélet, amely egyre gyakrabban kényszerít progresszív gondolkodásúakat is nézeteik mások fölé helyezésére. Javallott egyedül maradni. Csak te vagy és a Film. Tabudöntögető vagy avantgárddal szemező idei, tavalyi és több évtizedes gyöngyszemeket kutattam.

FRISS HÚSOK:

Disco Boy

Kolonizációbírálatként és emigránsdrámaként eleve csúcs, de hogy ezen felül még bűntudatot, identitásnélküliséget, férfimelodrámát is képes a cinéma pur eszközeivel ábrázolni, attól Joseph Conrad és Claire Denis is ujjat nyalnak. 

Vörös szobák

Közel tökéletes, moralitásjátékként is értelmezhető, lélekgyilkos zajokkal operáló, civilizált viselkedés és tabu összefonódását vizsgáló pszichothriller. Tárgyalótermi filmként és dark web-tudósításként is helytáll. 

Close Your Eyes

Visszatért a Király. Öregkor, memória, tudatalattiban rejlő identitás, plusz a transzcendens mozi Aranypolgár-struktúrájú, lírai realista, melankolikus párlata. Scorsese erről beszél 4 éve. 

Pálmafák és cselszövés

Precízen fejti ki és szövi tovább a rövideredeti témáit. Visszafogottságában, lassúságában döbbenetes, a grooming és bármilyen manipuláció fázisait bőr alá kúszóan ábrázoló, kegyetlen zárszavú anti-coming-of-age story.

The Ones from Below

Szocio-és karaktertanulmányként is tűpontos, vizuális metaforákban, mélyszegénységben, nihilizmust kiemelő hőségben, állatiasságban pácolt bolíviai tragédia maszkulin felsőbbrendűségről, önsorsrontásról. 

 

EMLÉKMŰVEK:

Venom and Eternity

Karcos fekete-fehér snittekből, kép és hang leválasztásából, artikulálatlan üvöltésből, halandzsázásból születő lettrista-alkímia, Isou mozirombolás és új formanyelv melletti ultraradikális kiállása. Jöhetett volna 4,5 órában.

Barbara Broadcast

Szuperközelin vett hímvessző, ejakuláció és vagina, non-stop fülledt, gőzölgő, diszkófényes hardcore. Művészi szintre fejlesztett pornográfia, horny cinema-hívők és amerikai pornóaranykor-rajongók ide jöjjenek.

o.k.

Módszeresen válik egy háborúk értelmetlenségét lefestő epizódfilmből kibírhatatlan sokkjelenettel, igazságtalanságokkal és elidegenítő effektusokkal tűzdelt Vietnam-allegóriává. George Stevens kapja be, Makavejev király arc. 

Totally Fucked Up

Fragmentált, drámaiatlan, hihetetlenül nyers queer drama és cinéma vérité-tanulmány elidegenedéssel, identitászavarral, kábítószermámorral, teenage angsttel, az MTV/grunge-nemzedék depresszív antitézise, Sam Levinson alighanem kőkeményen lenyúlta. 

Könyörgés démontestvéremért

Retinába égő experimentális sátánista futam, izzóan vörös összefoglalása saját korának és a múltnak rengeteg tömény jelképpel meztelen férfiaktól szvasztikán át Vietnamig. 

Ugyanebből tripla adagot 2024-ben... Viszonthallásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9718290701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása