Filmvilág blog

Ősszel jön a Tündérkert

2023. augusztus 21. - filmvilág

tunderkert.JPG

Nyolcrészes történelmi-politikai thriller sorozat készült Móricz Zsigmond regénye nyomán Bethlen Gábor és Báthory Gábor szembenállásáról. A két ellentétes személyiség a 17. századi Erdély vezetéséért, egy nő szerelméért és a magyarság megmaradásáért küzd.

Részlet a szinopszisból:

Egy olyan történelmi korban járunk, az erdélyi fejedelemség kettős szorongatott helyzetének idején, amikor a kísértéseknek nehezen állt ellent az ember, hiszen elég volt egy pillanat, hogy a barátból ellenség váljon. Mindenki csak magában bízhatott - és néha már magában sem. Az egyik oldalon ott áll Báthory Gábor, a Sárkány, vagyis a szenvedély, a nagyravágyás, a nagy ötletek, az indulatok és a konfliktusok harcosa. Mindezekkel szemben áll a Hattyú, vagyis a higgadt, művelt Bethlen Gábor, aki elvei és személyisége mentén dönt, legyen szó szerelemről vagy politikai állásfoglalásról. De vajon ki az igaz vezető? A hatalom működése a történelem során mindig hasonló: a korok, az ideológiák változnak, de a mechanizmus ugyanaz marad - egyszerűen azért, mert emberek vagyunk. Az árulás, a hűség, a bátorság, vagy a gyávaság minden ember életében jelen van, bárki képes ezekhez személyesen is kapcsolódni, éppen ezért válnak a régen élt emberek közeli ismerőseinkké a Tündérkertben.

„A Tündérkertnek elengedhetetlen érdeme, hogy bemutatja Magyarország és Erdély közös múltját, bemutatja, hogy a döntések ismétlik önmagukat, hogy mindaz, ami itt történik, milyen nagyon meghatározó Közép-Európa és a Kárpát-medence örökös élettörténetében. Megérteti velünk, hogy a hatalom, az ambíció, vagy egy országok közötti konfliktus nem feltétlenül politikai akarat, hanem egyéni törekvésekből, személyes kapcsolatrendszerekből, akár szerelmekből, házasságokból vagy a helyzet adta emberi viszonyokból épül fel. Ha a mai Erdély önálló állam lenne, nagyobb területtel rendelkezne, mint Portugália, Csehország, Hollandia, Belgium, Svájc, Írország, vagy éppen Magyarország. Erdély ma Magyarországnak azon hiányzó része, ahol a legendák, a babonák és a szenvedélyek születnek, az a területi gazdagság és természeti kincs, ami jellemzőinél fogva mindig a vágy tárgya. A Tündérkert nem más, mint egy nagyon fájdalmas mese a hatalomról és az azt kísérő szerelemről” - mondta el Helmeczy Dorottya, a Tündérkert producere.

tunderkert0.JPG

Báthory Gábor szerepét Katona Péter Dániel, Bethlen Gábort Bokor Barna játssza. A női karaktereket Szamosi Zsófia, Szőke Abigél, Dobos Evelin, Gáspár Kata, Balsai Móni és Parti Nóra alakítják, mellettük főbb szerepekben Kálloy Molnár Péter, Rajkai Zoltán, Pataki Ferenc, Pál D. Attila, Dimény Levente és Németh B. Kristóf látható.

A 8 részes sorozatot Madarász Isti rendezte, a vezető operatőr Garai Gábor. Vezető író Bereményi Géza és Tasnádi István , az írócsapatban Horváth András Dezső és Jeli Viktória is részt vett A produkciót a Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor producerpáros jegyzi.

A sorozat a Nemzeti Filmintézet 2,149 milliárd forintos támogatásával, a Megafilm Service és a MTVA koprodukciójában készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7718197735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása