Filmvilág blog

Ingyenesen nézhető az Eldorádó vasárnap estig

2022. december 08. - filmvilág

eldorado.jpg

A FILMIO-n látható először online Bereményi Géza, a legendás dalszövegíró, író és rendező életét és munkásságát bemutató Bereményi kalapja című személyes hangvételű új dokumentumfilm. A premierhez kapcsolódva csütörtök reggeltől vasárnap estig ingyenesen nézhető az Európai Filmdíjas Bereményi Géza 1988-as kultfilmje, az Eldorádó, a Nemzeti Filmintézet streaming platformján.

Az 1989-ben bemutatott Eldorádó története a második világháború végétől az '56-os forradalom kirobbanásáig ível és a rendszerváltozásokkal járó értékvesztésről mesél főhőse, a „Teleki téri piac királya” történetén keresztül. Az Eperjes Károly által zseniálisan megformált Monori mindent el tud intézni mesés vagyonának köszönhetően, az 1956-os forradalom idején azonban már semmi sem az arany törvényei szerint működik.

Az Európai Filmakadémia az Év Rendezője díjával (1989) is kitüntetett Bereményi Géza a magyar kultúra megkerülhetetlen alakja, aki elsőként Cseh Tamás dalok szövegírójaként, majd íróként, rendezőként, forgatókönyvíróként és dalszövegíróként vált a XX. század krónikásává. Kultfilmje az Eldorádó gyerekszínésze, Tóth Barnabás társaságában emlékszik vissza életújtára, pályájára Papp Gábor Zsigmond különleges, személyes hangvételű portréfilmjében, a Bereményi kalapja című alkotásban.

A Bereményi kalapja a Filmworks gyártásában készült Papp Gábor Zsigmond rendezésében. A film operatőre Lovasi Zoltán, vágója Bartos Bence, producerei Herner Dániel és Csejdy András. A dokumentumfilmben többek közt Bereményi Géza, Tóth Barnabás, Járai Márk és Cserhalmi György szereplenek és Cseh Tamás, Darvas Ferenc, valamint Járai Márk dalai hallhatók.

A Nemzeti Filmintézet által indított FILMIO-n jelenleg több mint 600 magyar film közül válogathat a közönség.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2517997500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2022.12.12. 17:54:32

A filmet anno nagyon szerettem. De eperjestől olyan hányingerem van, mióta átment mélymagyar nagyonvallásosba, hogy képtelen vagyok megnézni.
süti beállítások módosítása