Filmvilág blog

Jean-Louis Trintignant (1930 - 2022)

2022. június 17. - filmvilág

trintignant.jpg

91 éves korában elhunyt a francia film legendája, Jean-Louis Trintignant.

Első szerepét az És Isten megteremté a nőt-ben játszotta Brigitte Bardot partnereként, a nemzetközi hírnevet a Claude Lelouch-féle 1966-os Egy férfi és egy nő hozta meg a számára. A Bernardo Bertolucci által rendezett A megalkuvó főszerepéért megkapta a legjobb férfi alakításnak járó Arany Pálma-díjat a Cannes-i Filmfesztiválon. Több olasz produkcióban szerepelt, ezek közül a legismertebb az 1962-ben készült Előzés, amelyben Vittorio Gasmannal játszott együtt, de szerepelt krimikben, giallókban, illetve Sergio Corbucci spagettiwesternjében, A halál csöndjében.

1968-ban a Berlinálén a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat kapta Alain Robbe-Grillet A férfi, aki hazudik című filmjében nyújtott alakításáért, a cannes-i filmfesztiválon pedig Costa-Gavras Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája című filmjéért díjazták.

1983-ban elkészítette első angol nyelvű filmjét, a Tűzvonalbant, Nick Nolte és Gene Hackman oldalán. Ugyanebben az évben főszerepet játszott a François Truffaut-féle Végre Vasárnap!-ban. 1984-ben Szabó László francia-magyar koprodukcióban filmre vitte Gion Nándor Sortűz egy fekete bivalyért című regényét Trintignant, Kállai Ferenc és Jean Rochefort főszereplésével. 1994-ben szerepet kapott Krzysztof Kieślowski utolsó rendezésében, a Három szín: piros című drámában. Alakításáért megkapta a César-díjat.

Micheel Haneke 2012-es filmjében, a Szerelemben is emlékezetes alakítást nyújtott a magatehetetlen feleségét ápoló értelmiségi férfi szerepében, utoljára pedig 2021-ben állt kamera elé Claude Lelouch filmjében.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8717860639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2022.06.18. 09:29:35

Még az Éjszakám Maudnált (1969) említeném meg, mint fontos filmet.

Hát lassan eltűnik ez a nemzedék is.
Majd "hivatalosan" akkor zárul le a korszak, ha elmegy Godard és Léaud.
süti beállítások módosítása