Filmvilág blog

Keserédes élet - Megtorlás dél-koreai módra

Koreai Filmfesztivál

2021. szeptember 25. - Géczi Zoltán

keseredes_elet.jpg

A szerzői és a kommerciális szemlélet elemeit összeboronáló Kim Ji-woon a dél-koreai mainstream egyik sztárfilmese, aki fiatal kora ellenére íróként és rendezőként egyaránt komoly érdemeket szerzett az elmúlt évtizedekben. Könnyed léptekkel közlekedik a zsánerek között: készített már remekbeszabott horrort (Két nővér, 2003), western-parafrázist (The Good, The Bad and the Weird, 2008), fekete komédiát (The Quiet Family, 1998), jelen recenzió tárgyával pedig a keleti gengszterfilmek gazdag legendáriumához járult hozzá.

Keserédes élet főszereplője, Kim Sun-woo (Lee Byung-hun) a maffiacsalád főnökének bizalmas embere. A soha nem mérlegelő, tétovázás nélkül cselekvő végrehajtó hűségesen szolgálja gazdáját, ám egy rutinfeladat során meginog, és morális megfontolásból megtagadja Mr. Kang félreérthetetlen parancsát. Megkísérli konszenzuális megoldással, gyilkolás nélkül elsimítani a kínos konfliktust, de lebukik, s mivel szembeszegült a főnök akaratával, kenyéradó gazdája kiszolgáltatja őt haragosainak, egy rivális bandának. A megtorlás kegyetlen és brutális, de Kim Sun-woo túléli a tortúrát és megszökik, majd volt társai és főnöke ellen fordul.

Keserédes élet mind erényei, mind hibái dolgában igazodik a zsáner kódkönyvéhez. A színészi munka egységesen színvonalas, a férfiak világában kevés szóval bíró női főszereplő (Shin Mina) kifinomult, csendes bája pedig ellenállhatatlan. A jól szerkesztett, tisztességes expozícióval felruházott, cselekményében természetesen fejlődő mozit az egyébiránt irigylésre méltóan nívós dél-koreai operatőriskola tipikus megoldásaiból gazdálkodták ki: a beállítások aggályosan precízek, a film kicsit steril, ámde módfelett elegáns képekben bontakozik ki. Az akciójelenetek energikusak, a közelharcok robbannak, az erőszak explicit, de a rossznyelvek által oly sokat kritizált style over substance (a stílus elsőbbsége a tartalommal szemben) szemlélet domináns jelenléte tagadhatatlan, miként a dél-koreai közönség melodráma iránti igénye is bőséggel kielégíttetik (a helyi forgatókönyvek utóbbi szokását sokan és előszeretettel támadják). Mindazonáltal

a Keserédes élet elsőrangú közönségfilm, egy biztos kezű és intelligens mesterember lelkiismeretes munkája, amely félreérthetetlenül demonstrálja a keleti gengszterdrámák erényekben dús mivoltát.

 

A recenzió először a Filmvilág 2009 februári számában jelent meg. A Keserédes életet a Koreai Filmfesztivál keretében vetítik, szeptember 26-án, vasárnap, 14 órától a Corvin moziban.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr516698960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása