Filmvilág blog

Haza a magasban - új német filmek a Távmoziban

2021. március 17. - filmvilág

schwarze_milch.jpg

A német filmművészetben egyedi Heimatfilm műfaját az évtizedek során gyakran aktualizálták és számos változáson ment keresztül. A Goethe Intézet online-projektjének keretében március 18-21. között a Távmoziban négy friss, aktuális német film lesz látható, melyek új megvilágításba helyezik a haza fogalmát.

A haza sokrétű fogalom. Gyakran dicsfénybe vonják, felstilizálják, a legkülönfélébb értelemben használják, vagy visszaélnek vele. A legtöbb ember azt a helyet nevezi hazának, ahol úgy érzi, biztonságban van, odatartozik és elfogadják. Mások számára a haza csak egy földrajzi helymeghatározás. És gyakran gyűjtőfogalomként használják bizonyos kulturális értékek és hagyományok összességére. A 20. és 21. század nagy témái és áramlatai – múltfeldolgozás, globalizáció, migráció és a társadalom polarizálódása – szükségképpen a hazafogalom változását eredményezik. Nem csoda, ha a képzőművészetben, irodalomban és filmművészetben a kortárs alkotók megint újraformálják „A Hazát”.

A bemutatott filmek:

Két női rendező és két férfi rendező, két dokumentumfilm és két játékfilm. A dokumentumfilmekből (Mindörökké Walchensee, A haza időből álló tér) megtudhatjuk, hogy a saját családtörténettel való szembenézés milyen erősen befolyásolja a hazához való viszonyt. A két játékfilmben az utazás motívuma szolgál arra – legyen szó egy távoli sivatagba vagy az álom révén a tudatalattiba tett utazásról –, hogy kiderüljön, létezik-e haza, ahová eljuthat az ember.

A filmekre jegyek a Távmozi rendszerében válthatók: https://film.artmozi.hu/haza-a-magasban/

Emellett a Goethe Intézet olvasnivalóval is szolgál azoknak, akik szeretnének elmélyedni a haza fogalmának és a Heimatfilmek műfajának aktuális értelmezéseiben:

  • Nádasdy Ádám nyelvész a haza és a Heimat szavak eltérő jelentésrétegeiről ír
  • Aleida Assmann az egyéni identitás, a krízishelyzetek és a haza közötti kapcsolatokra mutat rá
  • és végül Georg Seeßlen filmtörténész a négy bemutatott film egymáshoz való viszonyát elemzi


Ajánlott olvasnivaló: Paár Ádám esszéje a Heimatfilmről.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3416468414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása