Filmvilág blog

Nézd meg a Lidérc urat!

2020. december 09. - filmvilág

toth_luca_x_liderc_ur_03.jpg

Sikeres fesztiválkörútja után online is látható Tóth Luca Berlinalén debütált kisfilmje, a Lidérc úr.

Tóth Luca második független filmje, a Lidérc úr a világ egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű filmfesztiválján, az A-kategóriás Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában debütált 2019-ben, azóta közel 90 fesztiválon szerepelt és 12 díjat nyert, köztük az Oscar-kvalifikáló Børge Ring-díjat az Odense Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Lidérc úr főszereplője egy aprócska bácsi, aki egy fiatal férfi oldalából bújik ki. Születése után a számára óriási lakás minden szegletét felderíti, mialatt sajátos kapcsolatot alakít ki a férfival, akihez gyorsan elkezd kötődni és megismerni általa a szeretet különböző fázisait. A kisfilm egy szürreális kamarajáték, mely egy „kísértetjárta”, klausztrofób térben játszódik, ahol megismerhetjük a viszonzatlan szerelem dinamikáját, mindezt egy szokatlan kapcsolatú pár hétköznapjain keresztül.

A magyar-francia koprodukcióban készült Lidérc úr mögött másfél év fesztiválkörút áll, közel 90 fesztiválszerepléssel és 12 díjjal. Az Oscar-kvalifikáló, dán Børge Ring-díj mellett a kisfilm elnyerte többek közt a pozsonyi Fabiofest legjobb rövidfilmjének járó díját, a Friss Húson a legjobb magyar animáció lett, a Mecal Barcelona Nemzetközi Rövidfilmes és Animációs Fesztiválon az animációs nagydíjat hozta el, a Kijevi Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon pedig külön elismerésben részesült. Tóth Luca kisfilmjét beválogatták többek közt az ausztrál Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál, a dán Viborgi Animációs Fesztivál, svájci Fantoche, a kanadai Ottawai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál és a koreai Bucheon Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába is.

A közel 20 perces film magyar-francia koprodukcióban készült a Boddah (producerek: Lukács Péter Benjámin, Osváth Gábor) és a Sacrebleu (producer: Ron Dyens) együttműködésében, a zeneszerző Kalotás Csaba, a hangmérnök pedig Lukács Péter Benjámin volt. A film vizuális világát és az animáció nagy részét Tóth Luca alkotta. 

Tóth Luca a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció alapszakán végzett, mesterszakos tanulmányait pedig a londoni Royal College of Art animáció szakán folytatta. Itteni diplomafilmje, A kíváncsiság kora (2013) a nagy presztízsű Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a diplomamunkák versenyében a zsűri különdíját nyerte, a magyar mozinézők pedig kísérőfilmként láthatták Pálfi György Szabadesés című nagyjátékfilmje mellett.

Az igazán átütő sikert az első független filmjével, a nemi szerepeket felcserélő, huncut és egyben társadalomkritikus Superbiával érte el, mely a Kritikusok Hetén debütált 2016-ban Cannes-ban és szintén sikeres fesztiválkörutat tudhat maga mögött.

A Lidérc úr a NOWNESS oldalán látható, később pedig Tóth Luca Vimeo-csatornájára is felkerül.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5416325836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása