Filmvilág blog

Lerepül a hülye fejetek - Torkon ragadni az illékony pillanatot

2020. április 23. - Huber Zoltán

lerepul_a_hulye_fejetek.jpg

A kamaszkor és a felnőttlét határán gyakran kísérti meg az embert az a jellegzetes érzés, hogy pillanatokon belül valami rendkívüli fog történni vele. Újra és újra nekivágunk az éjszakának, ugyanazokkal a haverokkal ugyanott kocsmázunk csak azért, hogy bekövetkezzen végre az a várva várt valami, amiről persze mi magunk sem tudjuk, micsoda. Vízkeleti Dániel rövidfilmje egy ilyen estét sűrít magába, ám itt hajnalra tényleg semmi sem lesz már ugyanaz, mint néhány órával korábban. A Lerepül a hülye fejetek Hartay Csaba azonos című regényének egyik epizódjából íródott és erőteljesen ragadja torkon azt az illékony pillanatot, amikor hirtelen és váratlanul egy picit felnőttebbé váltunk. 

A ködös hétköznap estén sörözni induló főhős az este végére kénytelen számot vetni a barátság, a család és a csajozás kínzó kérdéseivel, azaz a saját életével. Az organikusan kibomló sztori finoman adagolja az fontosabb információkat. A szereplők között kirajzolódó viszonyok folyamatosan építik a feszültséget, a rövidfilm elsősorban mégis a tökéletes atmoszféra miatt működik. A hitelesség nyilván nem véletlen, hiszen Hartay Csaba a saját élményeit írta meg és bizonyára a karcagi származású rendező is jól ismeri a filmben ábrázolt közeget. 

A vidéki kollégiumok klausztrofób és mereven szabályozott világai, a kisvárosok eseménytelen ködös hétköznapjai törvényszerű lázadásra ösztönzik a lánglelkű fiatalokat. A Lerepül a hülye fejetek érzékletesen viszi filmre az ösztönös kitörési kísérletek sajátos ízét, a kívülállás nyugtalanító érzését, a változás vibráló előszelét. A kocsmázós este sajátos hangulata akkor is átragadhat az emberre, ha e sorok írójával ellentétben tiltott éjféli sörök reményében soha nem mászott át kerítéseken mindenféle üres és nyálkás szerda estéken. 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9415634372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hácsé77 2020.04.23. 20:38:43

Felhívott az egykori igazgató, kedvesen elmondta, ha akkor ezt megtudja, kirúg.

Huber Zoltán 2020.04.23. 22:30:50

@Hácsé77: azt szabad tudni, mennyi benne a valóság és mennyi a fikció?

Hácsé77 2020.04.24. 16:03:54

@Huber Zoltán: A Lerepül a hülye fejetek az első regényem címe, abból egy fejezetet dolgoz fel a film, és a forgatókönyv úgy durván negyven százalékát változtatta meg az eredeti sztorinak. A valóságban (és a könyvben) nem történt lefejelés, csak igazoltatás, átvizsgálás, és mivel 1996-ban játszódik, vezetékes telefon sem volt a Viharsarokban otthon, nemhogy mobil. A kilógás, a pultos csaj, a "keményen mondom" próféta-szobafestő viszont ott voltak velünk. www.libri.hu/konyv/hartay_csaba.lerepul-a-hulye-fejetek.html

Bíró Szabolcs – székirodalom · http://biroszabolcs.eu/ 2020.04.24. 16:43:37

Ha a végére a néző a főszereplővel együtt szeret bele a pultos lányba, akkor itt valami nagyon jól el lett találva. Szívesen néztem volna ebből másfél-két órát is.
süti beállítások módosítása