Filmvilág blog

Ingyenesen nézhető 6 díjnyertes magyar film

2020. február 05. - filmvilág

konnyu_leckek.jpg

Február 9-ig öt többszörösen díjnyertes, egészestés dokumentumfilmet, továbbá egy rövidfilmet tesz elérhetővé a nemrégiben megalakult Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE). Ingyen nézhető a Gettó Balboa, a Könnyű leckék, a Nagyi projekt, a Puskás Hungary, a Drifter és a Mignon.

A MADOKE célja népszerűsíteni a minőségi kreatív dokumentumfilmeket, megismertetni azokat a hazai és a nemzetközi közönséggel, valamint párbeszédet kezdeményezni az alkotók és a döntéshozók között.

Józsa László producer, a MADOKE elnöke elmondta, hogy a szervezet jelenleg már száz tagot számlál. Olyan neves alkotók is csatlakoztak, mint Almási Tamás, Sós Ágnes, Pálos György, Ferenczi Gábor vagy az On the Spot alkotói. Kiemelte, hogy a tagok közé nemcsak producerek, rendezők, operatőrök kerülhetnek, hanem forgalmazók és fesztiválszervezők is.

Zurbó Dorottya rendező, a szervezet elnökségi tagja hangsúlyozta: a szakmai egyesület lehetőséget ad arra, hogy a dokumentumfilmesek különböző generációi a fesztiválokon túl is találkozhassanak egymással, és megismerhessék egymás munkáit. De céljuk a műfaj népszerűsítése is, ezért indították el az első, 5+1 filmes akciót, és az év során több hasonló akciót is terveznek. A szakmai események mellett dokumentumfilmes brandet is építenek, a egyesület honlapján dokumentumfilmes sikereket és híreket is megosztanak majd, és a tagok profilja is felkerül a portálra.  

Dér Asia rendező, elnökségi tag hangsúlyozta: hiányzik a kutató munka a dokumentumfilm gyártása és forgalmazása kapcsán. Terveik szerint statisztikát készítenek a dokumentumfilmek nézőszámáról, fesztiválszereplésekről és a díjakról. Ezt az adatbázist mindenki számára hozzáférhetővé teszik.

Oláh Kata rendező, producer, elnökségi tag hangsúlyozta: fontos számukra, hogy más szervezetekkel is felvegyék a kapcsolatot. Segíteni szeretnék az alkotókat, hogy megtalálják forgalmazóikat vagy tévécsatornáikat, és együtt szeretnének működni olyan fesztiválokkal, szerveződésekkel is, mint a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF), a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, a Dunadock vagy a Kinedok.

Tuza-Ritter Bernadett rendező, a MADOKE elnökhelyettese kiemelte, hogy elsődleges számukra a nemzetközi nyitás. Szerveznek majd előadásokat, amelyeken felkészítik az alkotókat a külföldi fesztiválszereplésekre, tartanak tematikus szakmai workshopokat, díjnyertes magyar és külföldi alkotók részvételével mesterkurzusokat, valamint szakmai fórumokat, és képviselik a magyar dokumentumfilmet nemzetközi fórumokon és fesztiválokon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8015460702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.02.07. 10:15:05

Szép gesztus, de ilyesmit akkor sem néznék, ha fizetnének érte.

Spiritual 2020.02.07. 19:55:14

Könnyű leckéket régóta meg akartam nézni. Most végre sikerült.
süti beállítások módosítása