Filmvilág blog

Véget ért a 16. Verzió Filmfesztivál

2019. november 18. - filmvilág

mia.jpg

November 16-án, szombat este a budapesti Toldi moziban kihirdették a 16.Verzió Filmfesztivál díjait. 

Magyar közönségdíj: A LÉTEZÉS EUFÓRIÁJA // Szabó Réka

Nemzetközi közönségdíj: COLECTÍV // Alexander Nanau

Legjobb emberi jogi film díja: AZ ÜGYVÉD // Rachel Leah Jones és Philippe Bellaiche

A Diákzsűri különdíja: BŰN + BŰNHŐDÉS // Stephen Maing
Legjobb diák- és elsőfilm díja: SZÉL VISZI // Bartha Máté
A Nemzetközi zsűri különdíja: ZORYANA DÖNTÉSE // Elita Klavina
Gyerekzsűri díja: MATANGI / MAYA / M.I.A. // Steve Loveridge

A Magyar közönségdíj nyertese Szabó Réka A létezés eufóriája című filmje lett. A Locarnóban és Szarajevóban díjazott, megrázó dokumentumfilm Fahidi Éva életútjának története, aki 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. 

A Nemzetközi közönségdíjat a román Alexander Nanau Colectív című filmje kapta, amely a korrupt román egészségügyről rántja le a leplet. Itt ajánlottuk. 

A Legjobb emberi jogi film díját Rachel Leah Jones és Philippe Bellaiche műve, Az ügyvéd nyerte el, amely Lea Tsemel izraeli zsidó ügyvédnőről szól. Itt ajánlottuk. 

A Diákzsűri Különdíjat is osztott a kategóriában, ezt az amerikai Bűn+bűnhődés kapta. Stephen Maing filmje egy New York-i afroamerikai és latino rendőrcsapat mindennapi küzdelmeit mutatja be, akik karrierjüket és biztonságukat kockáztatják azért, hogy leleplezzék a szervezeten belüli visszaéléseket. 

az_ugyved.jpg

A Diák- és elsőfilmes versenyprogramot a háromtagú Nemzetközi zsűri bírálta. Leo de Boer holland filmrendező, Christine Dollhofer fesztiváligazgató és Zurbó Dorottya filmrendező a Legjobb diákfilm díját Bartha Máté Szél viszi című alkotásának ítélte. A film főhőse, az anya nélkül nevelkedett Vivien élete nagy részében egyik nevelőszülőtől a másikig sodródott; egyedüli támasza egy katonai ifjúsági közösség. 18 évesen a gyámság kötelezettségétől szabadulva úgy dönt, a saját lábára áll és megváltoztatja az életét. 

A Nemzetközi Zsűri Különdíjat is kiosztott a lett Elita Klavina Zoryana döntése című filmjének. Zoryana és Edgars 17 évesen már szülők, akik a lett vidék egy távoli csücskében élnek, gyönyörű táj, természet és állatok veszik körül őket. Azonban a munkalehetőségek szűkössége mélyszegénységben tartja a családot. Amikor Edgars munkát kap a városban, Zoryanának döntenie kell: menjenek vagy maradjanak? 

Idén az UNICEF Magyarország támogatásával második alkalommal összeállt háromtagú Gyerekzsűri választotta ki a fesztivál nyertes gyerekfilmjét a Diák Verzió öt filmje közül. A háromtagú zsűri Steve Loveridge sri lankai-brit-amerikai koprodukcióban készült, Matangi / Maya / M.I.A. című dokuját választotta a Gyerekzsűri kedvenc filmjének. A Sundance Filmfesztiválon is díjazott, zenei betétekkel gazdagon tűzdelt filmben több évtizedet felölelő magánvideó-felvételek is láthatók a Srí Lankai származású popikonról, aki folyamatosan szembemegy a hagyományokkal, és sztárként sem fél kiállni fontos, akár megosztó ügyek mellett. 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8115311418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pyrandus 2019.11.18. 20:56:46

Agnes Varda különleges filmje (Rue Daguerre) különdíjat érdemelt volna. A dokumentum-filmművészet realista és lírai remeke.
süti beállítások módosítása