Filmvilág blog

Művészeti oktatás Ruben Brandt segítségével

2019. május 30. - filmvilág

ruben_brandt.jpg

A tavaly bemutatott, az Oscar-jelölés előszobájáig jutó magyar animációs filmet, a Ruben Brandt, a gyűjtőt sokan művészeti tudástárnak, akciófilmbe kódolt lexikonnak fogták fel, amely híd lehet a fiatalok, a művészet és az oktatás között. Számtalan művészeti utalást tartalmaz, melyekből első nézésre nem is vesz észre mindet a néző, vagy észreveszi, de nem tudja pontosan, mit is látott. Ezeket a titkokat fedi fel a most induló okosmozi.hu, mely a filmben Milorad Krstic rendező által újraértelmezett 300 művészeti alkotásról és annak eredetijéről mesél - iskolásoknak és felnőtteknek egyaránt –, segítve, hogy az élményből tanulás legyen, a tanulásból pedig élmény. Az oldalhoz nyereményjáték is kapcsolódik: a helyes választ beküldők között értékes ajándékokat sorsolnak ki. 

A okosmozi.hu oldal művészeti kódfejtésre hívja a fiatalokat. A filmben Milorad Krstic rendező által újraértelmezett több mint 300 művészeti alkotásról és azok eredetijeiről hét kategóriába osztva - festmények, szobrok, filmek, dizájn, építészet, zene, cirkuszművészet – izgalmas tényeket és ismereteket közöl, melyeknek segítségével nemcsak a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmet lehet jobban érteni, de a diákok kíváncsiságát is felkelti a művészet iránt. Az oldal bevezetéséhez Kamarás Iván főszereplésével, László Marcell rendezésében készült egy rövid, vlog stílusú kedvcsináló. 

Milorad Krstic, az animációs akció-thriller rendezője elmondta: „Nagy kihívás volt számomra úgy elkészíteni a több mint 300 híres festményt, épületet, tárgyat szerepeltető másfél órás filmet, hogy az piacképes is legyen, és élvezhető módon, izgalmasan mutassa be a művészetet még azok számára is, akik nem ismerik a filmben feltűnő műalkotásokat.” 

Kurdy-Fehér János, a Ruben Brandt producere, az OkosMozi ötletadója hangsúlyozta: „Ez a tudástár a régi és a kortárs művészeteket köti össze a fiatalokkal és a trendi kommunikációs technikákkal és szokásokkal. 360 fokos rálátást biztosít a művészetre: a motívumok örökös vándorlásától a kreativitás erején át a művészet egyéni élvezetéig.” Az OkosMozi most a Rubent Brandt, a gyűjtő című film mélyrétegeit tárja fel, azonban bármilyen más film, színházi előadás, vagy irodalom is feldolgozható ebben a formában.

Az oldalhoz nyereményjáték is kapcsolódik: aki június 5-éig legalább hat helyes választ ad, értékes ajándékokat nyerhet. (Tárgynyereményre kizárólag a 12. életévüket betöltött, de 19. évesnél nem idősebb, általános vagy középiskolai tanulmányokat folytató természetes személy jogosult!) 

Az OkosMozi támogatója az EMMI Kulturális Államtitkársága. Szakmai támogatói a Szépművészeti Múzeum és a Budapesti Ludwig Múzeum. Az OkosMozi eseménysorozat partnerei az Uránia Nemzeti Filmszínház – ahol iskolások számára a film ingyenes vetítései zajlanak –, valamint a film magyarországi forgalmazója, a Mozinet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5414869772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása