Filmvilág blog

Díjazták Szilágyi Zsófia filmjét Cannes-ban

2018. május 20. - filmvilág

egy_nap.jpg
A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) kategóriadíját nyerte el Szilágyi Zsófia Egy nap címe filmje, amely egy háromgyerekes anyuka hétköznapjait mutatja be.

„Nagyon örülök ennek a díjnak, mert a fesztiválvetítéseken azon aggódtam, hogy érthető-e ez a magyar történet a nemzetközi közönségnek. Ezek szerint érthető – nyilatkozta Szilágyi Zsófia az MTI-nek. – A kritikusok megértették a filmnek a szellemi értelemben vett tétjét, azt, hogy az Egy nap kísérlet volt arra, hogy az átlagos hétköznapi valóságot, a háromgyerekes nők valóságát meg lehet-e érdekesen mutatni. A díjnak az az üzenete, hogy igen."

A 71. cannes-i filmfesztiválon az Arany Pálmát a japán Kore-eda Hirokazu Shoplifters című filmje vitte el. A 2013-ban A fiam családja című drámáért Nagydíjat kapott rendező filmje egy üzletek kifosztásából élő álcsaládról szól, amely befogad egy bántalmazott gyereket.

A zsűri nagydíját Spike Lee BlacKKKlansman című filmje nyerte el . A film egy afroamerikai rendőr 1978-ban játszódó igaz történetére épül. 

 

  • Zsűri díja: Capharnaüm (r: Nadine Labaki)
  • Rendkívüli Arany Pálma: Livre d'image (Képeskönyv; r: Jean-Luc Godard)
  • Legjobb női alakítás: Szamal Eszljamova (Szergej Dvorcevoj: Ayka)
  • Legjobb férfi alakítás: Marcello Fonte (Matteo Garrone: Dogman)
  • Legjobb rendezés: Pawel Pawlikowski (Hideg háború)
  • Legjobb forgatókönyv (megosztva): Lazzaro felice (Boldog Lazzaro; r: Alice Rohrwacher) – Három arc (r: Dzsafar Panahi)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6013984900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása