Filmvilág blog

Osama bin Laden színpadi westernben

2016. október 17. - filmvilág

ahia_9_nacho_go_umez_300.jpg

Színpadi western, sörrel, Take Thattel, indiánokkal a bin Laden elleni hajtóvadászatról. A Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán-díjas A House in Asia-ban méretarányos makettek modellezik a történelmet, dokumentumfilmes eszközök visznek el Bin Laden búvóhelyére, és színészek teszik jelen idejűvé a produkciót. Három ház jelenik meg a színpadi kaleidoszkópban: a pakisztáni ház, ahol az ellenség bujkál, a ház Észak-Karolinában, ahol a tengerészgyalogság gyakorolja bin Laden elfogását, és a ház, ahol a Zero Dark Thirty filmet forgatták az ellenség elfogásáról. És egy ház, ami magába sűríti az előző hármat: ez utóbbi tornyosul a nézők fölé Agrupación Senor Serrano színpadán.

A 21. századot meghatározó, 9/11 utáni időszak pop up portréját vázolja fel az A House in Asia. Popkult montázs, klasszikus kulturális utalásokkal és történelmi eseményekből kirakva; filmes, színházi, és tárgyszínházi elemekkel megvalósítva. Az előadás egyszerre érzékenyen és vagányul szólal meg múltunkról és jelenünkről. Párbeszédben a Szárnyas fejvadász, Moby Dick, a Biblia, a történelem, kísérőjük pedig egy karton sör.

A cowboyok és az indiánok között bin Laden nem jelenik meg, de az a legendás apacsvezér, Geronimo igen, akinek a nevével jelölték őt az ellene folytatott hajtóvadászat során. A produkció a keresztes hadjáratoktól kezdve Amerika elfoglalásán át egészen napjainkig vonultat fel történelmi eseményeket, hódítók és meghódítottak, vesztesek és nyertesek szemszögéből. Ütések és visszaütések, diktátorok és hajtóvadászatok villannak fel a középkortól a huszadik századon át napjainkig. Végül pedig felmerül a kérdés: ha el is fogunk egy bin Ladent, mikor tűnik fel a következő?

A komplex téma összetett műfajú produkciót eredményezett. A múlt víziói, fiktív és valós síkok villannak fel videóprojekcióban, videojátékokban, megjelenített virtuális valóságban és élőszereplős jelenetekben. A századokkal ezelőtti történelmi eseményeket modern maketteken mutatják be a színpadon álló tárgyszínpadon, az azon zajló eseményeket pedig lefilmezik és kivetítik. Hogy a makett vagy a vetített kép mesél igazabbul közös múltunkról, az legalább akkora kérdés, mint hogy melyik ház az igazi, és melyik a másolat. Ahogyan bin Laden házáról, és az ott történtekről is csak másolatai alapján tudunk meg bármit is.

Agrupación Señor Serrano: A Hause in Asia / Egy ház Ázsiában
2016.10.21-22. 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Angol nyelven, magyar felirattal

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr711816429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása