Filmvilág blog

Tévéajánló - Vasárnap (10.02)

2016. október 02. - Orosdy Dániel

Keleti szél: A film
A pénztelenség eddig is sújtotta a magyar dokumentumfilm egyik legerőteljesebb vonulatát, azt a „szociológiai” irányzatát, amely egészen a népi írók társadalmi riportjaiig visszanyúlva, megerősödvén a hatvanas évek társadalom kutatói támogatásától megteremtette a több éven át forgatott, széles spektrumú, valóság felfedező dokumentumfilm-típust, amely aztán évtizedekig dokumentumfilm-művészetünk legjobb darabjait produkálta. (...) E jelentős filmművészeti hagyományok „újkori” változatának tekinthetjük Szomjas György Keleti szél: A film című alkotását, amely a számára oly kedves népzenei örökség elpusztíthatatlanságának, mához szóló nagyszerűségének, határokon túlsugárzó erejének eleven dokumentuma. (Zalán Vince)
Vetítik: Duna World - 11:30

Anyámon a tanárom
Vígjáték Billy Bob Thornton, Seann William Scott, Susan Sarandon és Amy Poehler főszereplésével. A frappáns címfordítás minden bizonnyal remekül összefoglalja a lényeget.
Vetítik: RTL Klub - 14:25

Macskafogó
A jó gengszter nem locsog, hanem megnézi akár ezredszerre is a Macskafogót! Nem igaz, Safranek?
Vetítik: TV2 - 15:50

Apám nevében
Jim Sheridan Arany Medve-díjas, számtalan Oscarra, Golden Globe-ra és stb.-re jelölt életrajzi drámája Daniel Day-Lewis főszereplésével. Az Oscar-jelölt mellékszereplők: Pete Postlethwaite, Emma Thompson. Az Oscar-jelölt társíró: Terry George.
Vetítik: m2 - 21:15

Z világháború
Marc Forster (A Quantum csendje, Papírsárkányok, Géppisztolyos prédikátor) filmje viszontagságos körülmények között készült: az, hogy a magyar terrorelhárítás lefoglalta a produkció kellékfegyvereit említésre sem érdemes a menet közben kialakult különféle kreatív nézetkülönbségekhez képest a rendező és a stúdió, illetve a főszereplő-producer Brad Pitt között. Ennek köszönhetően a film fináléját teljesen újra kellett forgatni, új forgatókönyvírók bevonásával. A történet egy globális zombiapokalipszist mutat be a Pitt által alakított ENSZ-szakértő szemszögéből. Utóbbin kívül, meglepő módon, nincsenek A-kategóriás sztárok a produkcióban, a női főszereplőt viszont egy izraeli színésznő, bizonyos Daniella Kertesz alakítja. (BS)

world-war-z.jpg

Max Brooks 2006-os, azonos című regénye állítólag adaptálhatatlan, és a „filmváltozat” készítői ezzel valószínűleg egyet is értettek, ugyanis meg sem próbálták adaptálni. Az (ál-)riportregényből így lett az ő olvasatukban videojáték-dramaturgiát követő vérbeli (de a PG 13-as besorolás miatt vértelen) hollywoodi katasztrófapornó.
Marc Forster nagy rajongója lehet az új Világok harcának, mert a film felütése – és egyben az egyik legsikerültebb epizódja – ugyanazt a POW-nézőpontot használja, mint Spielberg filmje. A Z világháború legnagyobb érdeme, hogy a feszültség később sem csökken, a folyton mozgásban lévő főhős és a valóságos zombicunamiként áramló élőhalott-tömegek nem engedik lankadni a figyelmet. A történet azonban csak épp annyira kidolgozott és koherens, mint egy B-mozié, és ezt a teljességgel szükségtelen – sőt egyenesen zavaró - 3D sem tudja elfedni. Ahogy azt sem, hogy a cím ellenére a filmnek csak annyi köze van a zombi műfajhoz, amennyi Brad Pittnek a Sátántangóhoz. (BS)
Vetítik: TV2 - 21:30

Nincs bocsánat
Clint Eastwood többszörös Oscar-díjas filmje a western modern klasszikusa, a főszereplő-rendező pályáját betetőző (egyik) mestermű. További szereplők: Gene Hackman, Morgan Freeman, Richard Harris, Saul Rubinek, Anna Levine (alias Thomson).
Vetítik: ATV - 21:45

Dom Hemingway
[Richard] Shepard (Rókavadászat, A Matador) ezúttal is vígjátéki és drámai, időnként tragikusba hajló tónusokat visz fel egyszerre a gyöngyvászonra – ebben egy másik, sötét karakterekre szakosodott fenegyerek, Martin McDonagh nyomdokaiba lép, a kisebb mennyiségű spiritusz híján azonban nem sikerül brit kollégája legendás munkáihoz (lásd Erőszakik) hasonló emlékezetes alkotást összerántania. A Matador bérgyilkos figurája után Shepard gengszterhőse sem válik elvetemült, ikonikus figurává, látványos, karcos antréját követően a szerző fokozatos puhulásra ítéli, azonban az ízesen fröccsenő monológok, párbeszédek és jól irányzott fekete humorbombák, ha nem is hozzák el az igazi nagy balhét, egy figyelemreméltóbb zsákmánnyal mégis kecsegtetnek. (Tüske Zsuzsanna)
Főszereplők: Jude Law, Emilia Clarke, Richard E. Grant.
Vetítik: Duna - 22:05

A detektív és a doktor
Anthony Harvey romantikus vígjátéka James Goldman darabja és forgatókönyve nyomán, George C. Scott és Joanne Woodward főszereplésével. A film eredeti címéről nevezte el magát a They Might Be Giants zenekar!
Vetítik: Duna - 23:45

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3211731515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása