Filmvilág blog

Tévéajánló - Kedd (04.19.)

2016. április 19. - Orosdy Dániel

Isten szeme előtt
Keserű Judit dokumentumfilmje "a Pécstől csaknem 50 km-re található Alsószentmártonról, az ott élő homogén cigány közösségről és a falu plébánosának hétköznapjairól és ünnepnapjairól". (port.hu)
Vetítik: Duna World - 11:40

Agyaggalamb
A bíró és az Ünneprontók ünnepe rendezőjének bűnügyi filmje. Szereplők: Joaquin Phoenix, Vince Vaughn, Janeane Garofalo, Scott Wilson,
Producer: Ridley Scott.
Vetítik: Film Mánia - 21:00

Hol az igazság?
Míg sok rendező ügyel rá, hogy ugyanazt a történetet ne forgassa le kétszer, addig Lumet nem tartott attól, hogy önismétlőnek bélyegzik. A Hol az igazság? látszólag a Serpico és A város hercege nyomdokain halad, hiszen hőse szintén a törvény egyik zöldfülű őre – ezúttal egy fiatal ügyész –, akinek élete első komolyabb esetében rögtön egy ünnepelt, ám velejéig korrupt rendőrt kellene lelepleznie. A látszat azonban csal, mert a film ugyan valóban felveti azokat a morális kérdéseket, amelyeket az említett klasszikusok (vagy a később készült Manhattanre leszáll az éj), de más nézőpontból közelít a témához. A Timothy Hutton által alakított Reilly ügyész nem a történet abszolút főszereplője, az eseményeket nem csak az ő szemén keresztül látjuk, ugyanakkora szerep jut a Bobby Tex néven futó latino kiskirálynak (Armand Assante) és a Nick Nolte által rendkívül meggyőzően alakított piszkos zsarunak.

holazigazság.jpg

A szövevényes alvilági viszonyokat és a rendőrségen belüli íratlan szabályokat Lumet remekül illusztrálja, ellenben a szereplők szerelemi ügyeinek bemutatása inkább egy dagályos melodrámát idéz. Utóbbi talán a forgatókönyv hibája, de a 130 perces játékidő sem válik a film előnyére. A Hol az igazság? dramaturgiája lehetne feszesebb, főhőse karizmatikusabb (Timothy Hutton nem a legjobb választás volt), összességében azonban még így is Lumet figyelemre méltó munkáihoz tartozik. (BS)
Vetítik: Film+ - 23:20

A márki
Francia vígjáték Franck Dubosc, Richard Berry és Jean-Hugues Anglade főszereplésével.
Vetítik: Duna - 02:00

Csicska
Till Attila díjnyertes rövidfilmje Thuróczy Szabolccsal és Szitás Balázzsal.
Vetítik: TV2 - 03:00

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr788643158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása