Filmvilág blog

Dean Martin, a „cool” királya

2015. június 07. - filmvilág

dean_martin.png„Köss egy sárga szalagot a tölgyfára…” Ki ne ismerné a népszerű slágert és világhírű előadóját, Dean Martint? A bársonyos hangú, jóképű énekes-színész 98 éve, 1917. június 7-én született.

Martin olasz bevándorlók gyermekeként az amerikai Steubenville-ben született, eredetileg Dino Crocetti névre keresztelték. Eleinte mindenféle munkát elvállalt, volt bokszoló, krupié, majd kocsikísérőként kereste a kenyerét, mígnem Jerry Lewis parodista oldalán rátalált igazi formájára. A két jó barát komikus-duót alakított, és 1946-tól éjszakai szórakozóhelyeken léptek fel nagy sikerrel. Vidám műsorukat dalokkal fűszerezték, így rövidesen Dino kellemes énekhangja is közkinccsé vált. Egyre több slágert adott elő, mindannyiszor fergeteges fogadtatással. A duó sikersorozata 1957-ig tartott, Atlantic Cityben és Philadelphiában érte el a csúcspontját. Az NBC televízió szerződtette a két tehetséges előadóművészt, így rövidesen az egész ország megismerte a nevüket. Rádiókban, színházakban és élő showműsorokban is nagy sikerrel léptek fel. A következő lépcsőfok Hollywood volt, az álomgyár tárt kapukkal várta a két jó barátot.

1957-től Jerry Lewis végleg a színészi pályát választotta, és komikusként rövidesen világsztárrá vált. Dino is a saját lábára állt, felvette a Dean Martin művésznevet és fáradhatatlanul filmezett, énekelt és tévéműsorokban szerepelt. Vonzó, férfias külseje a mozivásznon is remekül érvényesült, behízelgő, mély, kellemes énekhangját milliós példányszámban fogyó hanglemezek sokaságán élvezhették rajongói. Az ötvenes években csatlakozott gyermekkori barátja, az ugyancsak olasz származású Frank Sinatra baráti köréhez, az úgynevezett Patkányfalkához („Rat Pack”). Jelmondatuk ez volt: „ A világ legalább három pohár whiskyvel le van maradva. Be kell hoznunk ezt a hátrányt…” A Patkányfalka többi tagja Sammy Davis jr., Humphrey Bogart és felesége, Lauren Bacall, David Niven, Mike Romanoff – a leghíresebb hollywoodi étterem tulajdonosa –, Tony Curtis, és neje, Janet Leigh messze lemaradtak teljesítményben Martin hihetetlen kapacitásához képest. Rövidesen nemcsak énekesként és színészként, de az álomgyár legnagyobb alkoholfogyasztójaként is legendássá vált.

dean_martin_rio_bravo.jpg

Dean Martin a hatvanas években élte fénykorát: westernekben, vígjátékokban, musicalekben szerepelt sikerrel, de kalandos történetekben is otthonosan mozgott. Prózai filmszerepeinek csúcspontja az Oroszlánkölykök (1958), Marlon Brando oldalán, A bandita (Bandolero!, 1968) című western, James Stewarttal, és a Repülőtér (1970), Burt Lancaster partnereként. Magyarországon a Melyik úton járjak? (1964) című vígjátékban láthattuk Shirley MacLaine férjeként.

Közben az amerikai show-business egyik legismertebb figurája lett, Las Vegas szórakozóhelyeinek közkedvelt fellépője. A civil életben versenyt ivott legjobb barátaival, Frank Sinatrával, John Wayne-nel, Sammy Davisszel – talán mondani sem kell, hogy legtöbbször ő lett a győztes. Mindhárom barátjával gyakran filmezett: John Wayne két híres westernjében – Rio Bravo (1959), Katie Elder fiai (1965) – főszerepet játszott, Sinatrával tucatszor szerepelt együtt. Nagyszerű pályafutását a nyolcvanas években az Ágyúgolyó-futam (1981) című vígjátékkal és folytatásával fejezte be. Húsz éve, 1995-ben, 78 éves korában hunyt el.

Lányi János

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr797522374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2015.06.08. 00:05:25

Egy dolog kimaradt, amelyik talán a legismertebb műsora volt: A Dean Martin Celebrity Roast.
Ez most Magyarországon azért aktuális, mert itt csak nemrég volt az első ilyen műsor ebben a műfajban, ahol Nagy Ferót égették.

www.youtube.com/watch?v=L_dv3zpDEuk
süti beállítások módosítása