Filmvilág blog

Erőnek erejével

2015. március 06. - filmvilág

The Last Stand – amerikai, 2013. Rendezte: Kim Jee-won. írta: Andrew Knauer. Kép: Kim Ji-yong. Szereplők: Arnold Schwarzenegger, Eduardo Noriega, Forest Whitaker, Johnny Knoxville. 107 perc.
Vetítik: RTL-Klub – 21:15

Arnold Schwarzeneggert legutóbb 2003-ban láthattuk főszerepben (Terminátor 3. A gépek lázadása), kormányzói mandátuma alatt be kellett érnünk egy-két hakniszereppel (A feláldozhatók 1-2.). Az Erőnek erejével nem csak a filmezéshez visszatérő akciósztár válasza Stallone legújabb munkáira: e filmmel debütál Hollywoodban Kim Ji-woon. A zsánerfilmekben a világ élvonalába tartozó Dél-Korea egyik legkiválóbb rendezője vérfrissítést ígért a dinoszaurusz Schwarzenegger mellé: számos műfajban kipróbálta már magát, akciófilmtől thrillerig (Keserédes élet, Láttam az ördögöt). És hogy a fiatalabb nézők se menjenek haza üres kézzel, Johnny Knoxville is feltűnik komikus másodhegedűsként.

the-last-stand1.jpg

A nyitány rögtön visszarepít minket a nyolcvanas-kilencvenes évekbe: egy fánkot majszoló trafipaxos zsaru mellett olyan sebességgel húz el egy sportkocsi, hogy az légi támadásra gyanakszik. Szovjet invázió helyett azonban egy szökött drogbáró száguld a mexikói határ felé magánhadserege élén, pusztán egy álmos kisváros áll az útjában, azon belül egy veterán seriff és maroknyi szedett-vedett beosztottja. Az ízig-vérig republikánus mozi nem is az akciófilm, hanem a western aranykorát idézi fel, a történet a Délidő és a Rio Bravo összegyúrva, jelenkori környezetben. Maga az alaphelyzet Kurosawa szamurájfilmjéig, A testőrig megy vissza, Sergio Leone westernkörnyezetben (Egy maréknyi dollárért, 1964), Walter Hill gengszterközegben (Az utolsó emberig, 1996) játszotta újra.

Bár Kim filmográfiájában találunk posztmodern westernt (A jó, a rossz és a furcsa), az Erőnek erejével első számú szerzője nem a rendező, hanem a sztár. A poénok java az Osztrák Tölgy korára, származására, életútjára van kihegyezve, egysorosai fénykorát idézik, miközben a nagy előd, John Wayne előtt is tiszteleg. Már a húsz éve bemutatott Az utolsó akcióhősben is ironizált önmagán, ezúttal viszont jobban eltalálta az arányokat akciófilm és vígjáték között, köszönhetően Kim vérmes rendezésének. A bevételi eredmények tanúsága szerint az Erőnek erejével egyszerre hattyúdala műfajainak és sztár-szerzőjének.

Csiger Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr927240819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása