Filmvilág blog

Murphy törvénye - Stretch

Rest of 2014

2015. január 08. - Huber Zoltán

stretch.jpg

Míg régebben pincérként próbáltak a fontos emberek közelébe férkőzni, az Angyalok városába érkező szupersztár-aspiránsok ma inkább limuzinsofőrként építgetik a leendő mozis karrierjüket. A Stretch alkotói ebből az aprócska alapötletből egy szabálytalan és kellemesen kaotikus Hollywood-szatírát varázsolnak, amit az “őrült éjszaka” dramaturgiai fordulataival és a fülledt Los Angeles-filmek hangulataival kevernek. A szép csendben afféle akció-auteurré avanzsáló Joe Carnahan szerencsére egy percre sem veszi magát komolyan, az író-rendező remek arányban keveri a humort, az adrenalint és a karikatúrát. A végeredmény biztosan nem váltja meg a műfajt, de messze jobb élmény, mint a nagy stúdiók gondosan fésült, patikamérlegen adagolt hasonszőrű produkciói.

Hősünk két lábon járó filmes klisé, egy ex-szerencsejátékos, aki lejött ugyan a drogról és a piáról, ám a volt csaját képtelen elfelejteni. Korábbi életmódjának köszönhetően egy hatalmas adósságot is rendeznie kellene, a behajtóktól éjfélig kap haladékot, különben búcsút mondhat egy-két szeretett végtagjának. Az önjelölt színész és limuzinsofőr nem esik kétségbe, szorgalmasan fuvarozza a sztárokat és közben a megoldás is az ölébe pottyan egy excentrikus milliomos személyében. Ha hősünk teljesíti a kliens bizarr kéréseit és kívánságait és időben odaér vele a megadott helyszínekre, olyan hatalmas borravalót kap, ami egy csapásra megoldja minden problémáját. Egyedül arra nem számít, hogy ami elromolhat ebben a tervben, az annak rendje és módja szerint el is romlik. A hollywoodi éjszakában elszabadul a pokol.

stretch1.jpg

A hatalmasok elmebeteg követelményeinek és a beképzelt sztárok szeszélyeinek megfelelni igyekvő, a boldogulásért és az álmaiért pedálozó hős vesszőfutása mögött nem nehéz megpillantani a merev stúdiórendszer keserű paródiáját. Carnahan görbe tükröt tart a város elé, az alteregóját a főnöke mellett az egoista, önimádó kliensek (Hasselhoff, Liotta), a konkurencia és az ellenfelei is lenézik. A volt nője senkinek bélyegzi és lelép egy focistával, a milliomos hitegeti és kutyaként bánik vele, sőt, még szerencséje sincs, mintha a város minden barma és még a véletlenek is a céljai ellen dolgoznának. A tehetségéhez és elhivatottságához közben kétség sem fér, a szorult helyzetekből hol kreativitással, hol szunnyadó színészi kvalitásaival vágja ki magát és ha nehezen is, de végül rendezi a dolgait.

A címszereplő kalandjai ironikus módon a film sorsát is tükrözik, hiszen a Universal szokatlan módon az utolsó pillanatban hátrált ki a forgalmazás mögül. A Stretch végül on-line vált elérhetővé és a tengerentúlon tisztes sikereket ért el. A húzónevek (Patrick Wilson, Chris Pine, Jessica Alba) ellenére a stúdió fejesei megijedtek a kellemesen kaotikus, trash-elemekben és szürreális figurákban és fordulatokban gazdag mozitól, ami csak még jobban aláhúzza, hogy Carnahan és stábja remek munkát végeztek. A Stretch öncélú akciókban és poénokban bővelkedő hullámvasutazás, ahol a szorgosan pufogtatott klisék és a látványos ripacskodás a koncepció részét képezik. Felpörögve a Repo Man betondzsungelében, avagy Lidérces órák a Los Angeles-i éjszakában, rég láthattunk ilyen szórakoztató ámokfutást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr146998251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2015.01.08. 12:46:04

Egyetértek, számomra is a tavalyi év egyik legkellemesebb meglepetése volt ez a film.
süti beállítások módosítása