Filmvilág blog

80 éve született Elvis Presley

Szerző: Lányi János

2015. január 07. - filmvilág

elvis-presley-1959.jpgSzinte hihetetlen, de Elvis Presleynek mindössze egy filmjét vetítették a magyar mozikban. (Ez Elvis, 1981) Noha 33 nagy hollywoodi produkciót vitt sikerre sármos egyéniségével, fülbemászó dalaival, csak mostanában, a TV-képernyőjéről és DVD-n ismerkedhettünk meg örökzöld filmjeivel.

A már életében legendává nőtt énekes mindig híres színész szeretett volna lenni. Gyermekkorában minden szabad idejét a moziban töltötte: kedvenc filmje, a James Dean főszereplésével készült Haragban a világgal dialógusait fejből tudta. Minden Tony Curtis-filmet megnézett, addig-addig, míg maga is feketére festette a haját és csavaros „kacsafarkot” húzott a homlokába. Őstehetség volt, nemcsak mint énekes, de színészként is. Sajnos, sohasem kapott igazi bizonyítási lehetőséget, Elvisnek azt kellett játszania, amilyennek ismerték: mosolyognia kellett és énekelnie fülbemászó slágereit.

Második filmje, a Loving You forgatása elején, hogy meggyőzze a forgatókönyvíró, Hal Kantert, fejből, teljes átéléssel, hibátlanul elmondta MacArthur tábornok híres kongresszusi búcsúbeszédét. Így kívánta bizonyítani, hogy ő nem csupán egy a sok énekes-színész közül, hanem olyan valaki, aki játszani is tud. Sajnos a hollywoodi álomgyár könyörtelen gépezete magába olvasztotta Elvist is, aki jó tíz éven keresztül kénytelen volt egykaptafára készült, naiv, szerelmes musicalek főszerepét eljátszani.

A Királyra mégis mindenki elsősorban énekesként emlékszik. Elvis Presley egyszeri és megismételhetetlen. Ragyogó megjelenéséhez csodálatos, egészen kivételes énekhang társult. Olyan varázslatos előadóművész volt, aki a színpadon élt igazán, ahol pillanatok alatt meghódította bármilyen korú és nemű hallgatóit.

elvis-lasvegas.jpgMinden idők egyik legnagyobb bálványa 80 éve, 1935 január 8-án született a Mississippi állambeli Tupelóban. A legnagyobb szegénység közepette nőtt fel, s már iskolás korában kiderült, hogy rendkívül jó zenei hallása és briliáns énekhangja van. Templomi kórusokban és iskolai rendezvényeken énekelt, ám mivel ebből nem tett szert jövedelemre, egy ideig teherautó-sofőrként dolgozott. A legenda szerint édesanyja születésnapjára készített lemezfelvétele indította el szédületes karrierjét. Helyi rádiókban sugárzott dalaival vált ismertté, és amikor a „Jól van, mama” című dala hétezres példányszámot ért el, 18 évesen egyszerre a legígéretesebb énekes lett. Újszerű dalai, rendhagyó öltözködése, homlokába hulló, lakkozott haja, „megbotránkoztató” színpadi viselkedése (a nevezetes csípőmozgás) egy csapásra sztárrá varázsolta. Az egyszerű, csendes, szolid déli fiú már 1955-ben, 20 éves korában az amerikai fiatalok rajongott bálványa lett. Lemezei milliós példányszámban fogytak, egy-egy dala hosszú hónapokig vezette a sikerlistákat. A rock and roll szimbólumaként vonult be a köztudatba, ma is tartó páratlan népszerűségét azonban nagy átéléssel előadott szerelmes dalainak köszönheti. Minden műfajban sikert sikerre halmozott: énekelt countryt, bluest, rockot, hagyományos és modern dalokat egyaránt.

Nekünk, magyaroknak különösen kedves, hiszen 1956-ban Ed Sullivan TV-Show-jában gyűjtést rendezett az 1956-os magyarországi forradalom károsultjai számára.

Kétéves katonai szolgálata előtt már belekóstolt a filmezésbe, leszerelése után, menedzsere, Parker „ezredes” tanácsára, közel egy évtizedre Hollywoodba szerződött és felhagyott a koncertezéssel. Addigra a korábbi lázadó rock and roll énekesből rajongott, elegáns popsztár lett, és filmjei fergeteges sikerének köszönhetően a legnépszerűbb filmsztárok élmezőnyében is biztos helye volt. Hihetetlen mennyiségű listavezető dala már életében 350 millió eladott korongot és ezen belül 127 (!) arany-, és platinalemezt eredményezett, s ez máig egyedülálló rekord a zene történetében. Csak néhány cím a legkedveltebb, örökzöld Elvis-slágerek közül: „Heartbreak Hotel”, „Jailhouse Rock”, „Are You Lonesome Tonight ?”, „My Way”... – a lista szinte végtelen…

elvis-jailhouse.gif

Filmjei közül sokan a legelső, 1956-ban készült Gyengéden szeress!–t és az azt követő másik három produkciót tartják a legjobbnak, mert ezekben még érvényesült Elvis eredendő, kedves, természetes személyisége. A legnagyobb kasszasikereket viszont a hatvanas évek elején készült Kék Hawaii (1961), Mulatság Acapulcóban (1963) és a Szerelem Las Vegasban (1964) című látványos mozidarabjai aratták.

1967 május 1-én feleségül vette Priscilla Beaulieu-t, a katonai szolgálat ideje alatt megismert szerelmesét, aki 9 hónappal később gyönyörű kislányt hozott a világra. A kis Lisa Marie iránti rajongásától Elvis valósággal újjászületett: egy évvel az esküvő után, az NBC televízió karácsonyi különkiadásában visszatért eredeti hivatásához. A fergeteges show nézettsége minden rekordot megdöntött, és a siker hatására 1969-ben végleg szakított a hollywoodi mesevilággal. Élő koncertek sokaságával hódította vissza rajongóit, Las Vegas-i koncertsorozata mintegy bearanyozta királyi koronáját.

elvis-loving_you.jpg

Újra őt tekintették a világ legnagyobb énekesének, művészete elmélyült, repertoárja tovább szélesedett. A sikernek azonban nagy ára volt. Hatévig tartó házassága keserű válással végződött: gyakori távollétei alatt felesége a karateoktatójával vigasztalódott… A családcentrikus, konzervatívan nevelt, mélyen vallásos Elvis életében imádott édesanyja, Gladys korai elvesztése után, ez volt a legnagyobb csapás, amelyet valójában sohasem tudott kiheverni. Noha korábban a legszebb színésznőkkel – Ann Margrettel, Natalie Wooddal, Nancy Sinatrával – volt hosszabb-rövidebb ideig románca, a bánatos énekes egyre inkább magába fordult, mértéktelenül evett-ivott és gyógyszerfüggő lett. Egyetlen öröme a Biblia elmélyült tanulmányozása maradt…

1973 januárjában még egyszer, utoljára talpra állt. 73 kilóra lefogyott, csinosabb lett, mint valaha, legjobb énekesi formáját és emberi magatartását hozta az Aloha Hawaiiból című monumentális, 25 híres dalából álló műholdas show-ban, amelyet az egzotikus honolului helyszínről élőben közvetített a világ csaknem összes tévéállomása. A felmérések szerint jó másfél milliárdan nézték: többen, mint a holdraszállást, sőt az adást állítólag még Kínában is fogták. A káprázatos, egész pályafutása csúcsát jelentő show bevételét Elvis a rákkutatás céljaira ajánlotta fel. Ezen az egyszeri vendégszereplésen kívül sohasem turnézott külföldön. Könnyen elképzelhető, hogy ha hasonlóan izgalmas és művészi kihívást jelentő világ körüli koncertek formában tartják, elkerülhette volna korai, az egész világot megdöbbentő tragédiáját.

Négy évvel a nagysikerű koncert után, 1977. augusztus 16-án, tragikus hirtelenséggel szívrohamban hunyt el. Örökzöld dalai ma is szebbé teszik sok millió ember életét.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr647035701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.08. 08:30:01

kár nem adott több koncertet, a filmek elvették valódi énét

erid 2015.01.08. 17:46:12

@gszabo1: 69'-ben játszott utoljára filmben, azután már csak koncertezett és lemezeket adott ki.
süti beállítások módosítása