Filmvilág blog

Tévéajánló - Szerda (11.19.)

2014. november 19. - Orosdy Dániel

Bilincs és mosoly
Stuart Rosenberg klasszikus börtöndrámája Donn Pearce regénye és Frank Pierson forgatókönyve alapján, Paul Newman legendás alakításával. További szereplők: George Kennedy (Oscar-díj legjobb mellékszereplő kategóriában), Strother Martin (ő adja elő a híres "What we've got here is failure to communicate."-monológot), Dennis Hopper, Harry Dean Stanton és Joe Don Baker.
Az egyik legemlékezetesebb börtönfilm nem is „hagyományos” fegyházban, hanem egy munkatáborban játszódik, valahol messze délen. A forgatókönyv Donn Pearce önéletrajzi ihletésű regényén alapul, aki két évet húzott le egy chain gangben. A filmből így aztán pontosan kiderül, hogyan működtek az ehhez hasonló fegyencközösségek, mégsem ez érdekelte legjobban az alkotókat, hanem a főhős, Lucas Jackson alakja. Paul Newman, pályája talán legemblematikusabb és legtesthezállóbb szerepében, egy olyan férfit játszik, aki még a börtönben is szabad tud maradni, hasonlóan Nicholson McMurphy-jéhez (Száll a kakukk fészkére). Luke nem akar mindenáron, csak a lázadás kedvéért szembeszegülni a börtön nehézfiújával vagy az őrökkel, de nem is hajlandó megalkudni, bukása ezért elkerülhetetlen. Érdekesség, hogy a film egyetlen Oscarját George Kennedy kapta, aki Newmannal szemben, erősen túljátszotta a szerepét. (BS)
Vetítik: Duna - 21:05

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr786914665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása