Filmvilág blog

Északiak – A viking saga

A mozikban

2014. november 06. - kovacsbalint

vikingek.jpg

Bátor és őszinte felütéssel indít Claudio Fäh német-svájci-dél-afrikai akció-kalandfilmje: egy dörmögő hang felsorolja az összes létező közhelyet, ami csak a vikingekkel kapcsolatban valaha elhangzott (az ég az ő sátruk, bátran néznek bele a viharba, rettenthetetlenek, satöbbi). A film valóban nem is tesz mást, mint folytatja ezt a felsorolást. És megtoldja még jó néhánnyal: szűk száz percen keresztül nincs egy képkocka sem, ami ne lenne közhelyes, sablonos, ezerszer elhasznált, legyen szó történetről, dialógusokról, dramaturgiáról, jellemekről, képi megoldásokról, kameramozgásról, humorról, a csatajelenetek koreográfiájáról vagy egyáltalán bármiről – ilyenformán még azok a legjobb felvételek vagy karakterek, amelyeket egy az egyben A Gyűrűk Ura-filmekből vagy A trónok harca sorozatból emeltek át, mert ha ezek nem is egyedibbek a többinél, legalább jól működő recept alapján készültek.

Így viszont nehéz elképzelni, miért érezte úgy bárki, hogy érdemes egy újabb látványfilmet forgatni a vikingekről, a hollywoodi nagytestvérekhez képest sufnikörülmények között – a CGI-re jellemző, hogy még néhány kavics sem tud úgy lezuhanni egy szakadékba, hogy az valószerűnek látszódjon –, különösen, mert az Északiakban az a leglátványosabb, hogy mennyire nem akar semmit hozzátenni a világhoz. Sztorija elhanyagolható (vikingek menekülnek a skót harcosok elől, és ha összetalálkoznak, mindkét fél igen dühösen lengeti a kardjait), fordulataiból pont tizenkettő egy tucat, hatásvadászatban pedig képes odáig elmenni, hogy a pengével átszúrt agyú főellenség feltámad, hogy két fontos figura kétszer is megmenthesse a főszereplőt.

Az Északiak – A viking saga nem árt a légynek sem, azt sem lehet mondani, hogy bántóan rossz, mégis díszpéldánya a tökéletesen felesleges filmeknek: létjogosultságát a hullámsírban sem érdemes keresni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr876870209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oktogon8 2014.11.06. 19:44:24

Vikingek sorozatot nézzünk inkább akkor? :)
süti beállítások módosítása