Filmvilág blog

Robin Williams (1951-2014)

Gyász

2014. augusztus 12. - Orosdy Dániel

robinwilliams1.jpgA nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legjelentősebb komikusa volt, aki drámai szerepekben is bizonyította tehetségét. Eleinte stand-uposként hívta fel magára a figyelmet, ami televíziós megbízásokhoz vezetett (a legjelentősebb ezek közül az itthon is népszerű Egy úr az űrből című vígjátéksorozat volt), de 1980-ra már Robert Altman kamerája előtt alakította a Popeye címszerepét, aztán jött a Garp szerint a világ (George Roy Hill), a Moszkva a Hudson partján (Paul Mazursky), a Ragadd meg a napot (Fielder Cook), majd pár vígjáték után a nagy befutás a Jó reggelt, Vietnam!-mal (Barry Levinson, az állandó alkotótárs rendezése). A szakma legrangosabb színészi díjaira jelölt Williams a kilencvenes évek végéig tulajdonképpen sikert sikerre halmozott könnyedebb (Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van, Madárfészek) és komolyabb szerepekben (Holt költők társasága, Ébredések, A halászkirály legendája) egyaránt, sőt, szinkronhangként is (Aladdin).

A törés nagyjából a legjobb mellékszereplőnek járó Oscarral érkezett (Good Will Hunting, 1998): a magánéletben mániás depresszióval küzdő színész filmjei már nem annyira humorral (is) operáló drámák voltak, sokkal inkább – talán az anyagilag sikeres, de rosszemlékű Jack örökségeként – érzelgős melodráma és harsány bohózat furcsa keverékei (pl. Patch Adams, Hazudós Jakab). Utóbbiak művészi félsikerét az „energikus bohóc” skatulyájába szorított közönségkedvenc felkavaró thrillerekkel és fekete komédiákkal próbálta ellensúlyozni, néha egészen emlékezetes eredménnyel (Sötétkamra, Álmatlanság, A nagy fehérség), de a kétezres években már egyre kevesebb vizet zavarva. A szerepválasztásokon is érezhető bipoláritás persze nem akadályozta abban, hogy sikeres produkciókhoz adja a nevét (pl. Éjszaka a múzeumban-sorozat), legjobb formáját mégis inkább az olyan független alkotásokban hozta, mint pl. A világ legjobb apukája. Halálával nem csak egy jelentős szórakoztatóval, hanem egy tehetséges drámai színésszel is szegényebb lett az amerikai filmművészet.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr916598519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása