Filmvilág blog

Tévéajánló - Szombat (07.26.)

Sinatra, Sutherland, Savalas

2014. július 26. - Orosdy Dániel

Az elrabolt expresszvonat
A hatvanas évek közepére Frank Sinatra filmkarrierje megtorpant, az 1962-es Mandzsúriai jelölt óta csak néhány felejthető vígjátékban és musicalben tűnt fel a filmvásznon. Kellett egy komoly alakítás, ami ismét a legnagyobbak közé repíti. Ezt a szerepet töltötte be az Elrabolt Expresszvonat. A film készítői biztosra mentek, és a hatvanas évek elejének két legjobb háborús filmjének alaphelyzetét gyúrták össze a film forgatókönyvének írásakor. A fogolytábor a Nagy szökésből, a vonat pedig John Frankenheimer klasszikusából lehet ismerős. Sinatra bőrkabátja pedig feltűnően hasonlít arra a ruhadarabra, amelyet Steve McQueen viselt. Joseph L. Ryan (Frank Sinatra) az olaszok fogságába kerül, és egy hadifoglyok számára fenntartott gyűjtőtáborban találja magát, egyedüli amerikaiként. Különc viselkedéséért hamarosan megkapja a Von Ryan gúnynevet angol sorstársaitól. A fogolytáboros rész azonban csak felvezetésként funkcionál, a film a vonat feltűnésével indul be igazán. A hadifoglyok átveszik az uralmat a szerelvény felett, és az a tervük, hogy végigrobogva az olasz csizmán, Svájcba szöknek. Az Elrabolt expresszvonatból hiányzik a Vonat rétegzettsége, helyette a látványos akciókra koncentrál. Hozzáteszem, abban viszont maradandót alkot. A Vonat monokróm, gépies és kedvetlen világát felváltja a toszkán tájképeket idéző pompázatos színorgia. Háborús kalandfilm, ahol a kalandon van a hangsúly. Az Elrabolt Expresszvonat azon régivágású, nagyköltségvetésű háborús filmek sorát gyarapítja, amelyek készítésekor a realizmus csak sokadik szempont volt, és amelyekben ugyan életre-halálra megy a harc, mégis mosolyogva és feltüzelve nézi végig az ember, és arra gondol: mekkora kaland lehetett ez a háború. Gyönyörű olasz nők, gyönyörű olasz tájak, gépfegyver a nyakunkban, robog a vonatunk a cél felé, és annyiszor járunk túl a nácik eszén, amennyiszer csak akarunk. (VD)
Vetítik: Film+ - 12:55

vonryan.jpg

A bosszú völgye
Richard Thorpe westernje Burt Lancasterrel, Robert Walkerrel és John Irelanddel.
Vetítik: Duna - 13:50

Machita
Rodriguez Endre kémfilmje Karády Katalinnal a címszerepben.
Vetítik: Duna - 16:10

Műgyűjtők és kalandorok előnyben (alias Szökjünk Athénba!)
George P. Cosmatos háborús kalandfilmje Telly Savalas, Roger Moore, Claudia Cardinale, David Niven és Siegfried Rauch főszereplésével.
Vetítik: Film Mánia - 19:45

Partizóna (alias Party zóna, de leginkább Animal House)
John Landis klasszikus vígjátékát 2001-ben megőrzésre érdemesnek ítélte az Amerikai Kongresszus Könyvtára, a legjövedelmezőbb mozik közé tartozik, rendszeresen beválasztják a "minden idők legjobb filmjei" és "minden idők legjobb vígjátékai" listákra, általában nem is az utolsó helyre. Szereplők: John Belushi, Tom Hulce, Stephen Furst, Tim Matheson, Donald Sutherland, John Vernon, Karen Allen, Verna Bloom, Peter Riegert, Kevin Bacon és Bruce McGill.
Vetítik: Viasat3 - 21:00

Hibrid
A Kockával elhíresült kanadai Vincenzo Natali új filmjével a thriller, a horror és a nevelődési film határvidékére merészkedett. Az Adrien Brody és Sarah Polley által alakított genetikus-házaspár titokban újfajta állat-ember hibridet hoz létre. A kísérlet, ahogy az borítékolható, nem a tervek szerint sikerül. (BS)
Vetítik: TV2 - 21:05

Zsarulesen 2.
Azonos alkotók, hasonló színvonal.
Vetítik: m1 - 21:20

Zsaruvér (leánykori nevén A pillangó tánca)
Phil Joanou bájosan zavaros neo-noirja James Lee Burke regénye nyomán, a néhány évvel ezelőtt bemutatott (és sokkal jobb) Az elektromos ködben előzménye. Szereplők: Alec Baldwin, Kelly Lynch, Mary Stuart Masterson, Teri Hatcher, Vondie Curtis-Hall, Joe Viterelli, Paul Guilfoyle és Eric Roberts. Írta: Harley Peyton, Scott Frank.
Vetítik: Story4 - 21:30

A szállítmány
Antal Nimród második hollywoodi megbízatása. Az Elhagyatott szobához hasonlóan sajnos ezúttal sem dolgozhatott igazán jó forgatókönyvből (az írónak, James V. Simpson ez az első munkája -- meg is látszik rajta), de kihozta az anyagból a maximumot. A történet szerint egy páncélautó biztonsági őrei önrablást próbálnak megkísérelni, a tervbe azonban - hogy-hogynem - hiba csúszik. Antal a hollywoodi filmektől szokatlan alapossággal és ráérős tempóban vezeti be a főszereplő karakterét és ügyesen fokozza a feszültséget. Neki, illetve Andrzej Sekula (Kutyaszorítóban, Ponyvaregény) képeinek köszönhetően a Szállítmány fajsúlyosabb filmnek tűnik, mint amilyennek a szerény történet alapján ígérkezne. (BS)
Vetítik: RTL Klub - 21:55

Vakító fehérség
Dominic Sena korrekt thrillere Kate Beckinsale-lel egy nyomozásról, mely az Antarktisz a helyszíne. A forgatókönyvön a Red-filmek szerzői is dolgoztak (akik jó szokásukhoz híven igencsak elszakadtak a film alapjául szolgáló képregénytől).
Vetítik: Cool - 22:35

Megváltás
Arany Oroszlánra jelölt dráma Alejandro González Inárritu (egykori) állandó forgatókönyvírójától, Guillermo Arriagától. Szereplők: Charlize Theron, Kim Basinger, Joaquim de Almeida, Jennifer Lawrence.
Vetítik: RTL Klub - 23:45

Jay és Néma Bob visszavág
Kevin Smith ötödik filmje Jay-jel és Néma Bobbal. Nagyon vicces, tényleg, de az azért jelez valamit, hogy az Alice in Chains és a Bad Religion helyett már Morris Day and The Time a fő (zenei) viszonyítási pont.
Vetítik: Story4 - 00:10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr626542495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása