Filmvilág blog

Egy, kettő, három: vetítés és előadás

Programajánló

2014. május 17. - filmvilág

A Danube Institute filmklubjának következő vetítésén a Van, aki forrón szereti rendezője, Billy Wilder fergeteges, Molnár Ferenc egyfelvonásos színdarabján alapuló vígjátéka, a One, Two, Three (Egy, kettő, három) kerül sorra.

egykettoharom.jpg „A film szerint Nyugat- Berlinben vagyunk, 1961-ben. MacNamara, a németországi Coca Cola leányvállalat elnöke mindent elkövet, hogy jó benyomást tegyen az atlantai főnökségre, mivel azt a pletykát hallotta, hogy Londonban megüresedik egy vezetői hely. Kapóra jön neki, hogy a Coca Cola nagyfőnök Mr. Hazeltine arra kéri, ügyeljen a lányára, Scarlettre, aki európai körutazásra indul. Scarlett azonban távolról sem olyan, amilyennek egy jól nevelt, fiatal amerikai lánynak lennie kellene. Önfejű, szeszélyes és senkire sem hallgat. Ahelyett, hogy városnézésre menne, mint a többi rendes turista, ő hajnalig kimarad és szórakozik. Ami még rosszabb, beleszeret Otto Pifflbe, egy elveit harcosan képviselő kelet-berlini kommunista fiatalemberbe. Sőt, nemcsak hogy beleszeret, feleségül is megy hozzá. Amikor MacNamara erről tudomást szerez, jobb ötlet híján börtönbe csukatja a fiút, ám ekkor robban a bomba: a nagyfőnök feleségével együtt Európába jön, hogy imádott kislányukat meglátogassák. MacNamara számára nincs más kiút: ha el akarja kerülni a botrányt és meg akarja kapni a londoni kinevezést, a hithű kommunista Pifflből rendes kapitalistát kell faragnia mégpedig rohamtempóban.

A film Amerikában kasszasiker lett, Németországban viszont várni kellett 1985-ig, amíg bemutathatták. Elsősorban a fiatal nézők lelkesedtek érte. A forgatás érdekessége, hogy egybeesett a Berlini Fal építésével, amely 1961. augusztus 13-án kezdődött a Brandenburgi Kapunál. A stáb csak másnap reggel észlelte a furcsa változást, amikor folytatni akarták a munkát, ám a forgatási helyszín kellős közepén egy fal húzódott. Így kénytelenek voltak ezt a jelenetet a müncheni stúdióban felépített díszletben felvenni.”
(port.hu)

A vetítést beszélgetés követi Rob Long amerikai producerrel és íróval a film által felvetett témákról, a hidegháború, a kommunizmus és a vígjátékok kapcsolatáról. Rob Long karrierje a Cheers című Emmy-, és kétszeres Golden Globe-díjas tv-sorozattal indult, melynek írója és egyben producere volt. Ezt követően kétszer jelölték Emmy-díjra, illetve kitüntette az amerikai forgatókönyvírókat tömörítő Writers Guild of America is. Long rendszeres szerzője és munkatársa a National Review, a Los Angeles Times és a Wall Street Journal lapoknak, illetve a BBC Radio Times-nak.

Helyszín: Átrium Film-Színház, Budapest, Margit körút 55.

Időpont: Május 19., hétfő. Tea és harapnivalók 18.30-tól, vetítés 19.00 órától. A filmet angol nyelven, angol felirattal vetítik.

A vetítésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr316178348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása