Filmvilág blog

Óda az új évezred operatőreihez

Csak úgy

2014. április 01. - filmvilág

Erick Lee vágó az elmúlt 10 év filmterméséből készített egy remek montázst, így tisztelegve az új évezred legjobb operatőreinek munkássága előtt. A válogatásban többek közt Christopher Doyle (2046), Wally Pfister (Eredet, A sötét lovag), Roger Deakins (Skyfall, Nem vénnek való vidék, A félszemű), Emmanuel Lubezki (Gravitáció), Robert Richardson (Django elszabadul, Becstelen Brigantyk, Viharsziget) és Matthew Libatique (Fekete hattyú, A belső ember) filmjei szerepelnek. (Forrás: indiewire.com)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1005889453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2014.04.02. 11:20:51

Kákán a csomót, tudom, de a felsoroltak jó része úgy tartozik az új évezredhez, hogy a nyolcvanas években kezdték a pályájukat, és a kilencvenes évekre már bőven sztárok voltak a maguk területén (pl. Robert Richardsont 1987-ben jelölték először Oscarra, 1992-ben már meg is kapta).

(Szerző sose kommentel, ez a szabály, tudom, de ez úgy kikívánkozott. :) )

nagylaszlo971 2014.04.03. 09:25:57

Nem értek ehhez sem, de engem spéci nagyon idegesít, amikor a kamera egy pillanatra sem tud nyugodtan állni a lábain, hanem örökké csak svenkel és kocsizik, daruzik és úszkál a nagy optikai nihilben. Itt a montázsban is mintha csak a Wong Gaa Wai filmben (jójó, tudom, de akkor sem használom az amcsi, bocs angolszász átírást, a koreai nevekről meg ugye regényt lehet írni) tudna nyugton maradni az a fránya képíró, a szem pedig egyszerűen belefárad a folyamatos mozgásba. És ugye amikor végre szerepe is lenne egy ügyes belső vágásnak, akkor az agy már rég lekapcsolt és nem is reagál. Persze a montázs már csak ilyen, hogy a csúcspontokra koncentrál, de a kevesebb sokszor itt is több tudna lenni, ha a nyugis, nem hatásvadász módon filmezett történésbe robbanhatnának be az optikailag is érdekfeszítő részek.

nagylaszlo971 2014.04.03. 09:26:49

@nagylaszlo971: "akkor meg miért nem írtad Von Gaa Vai-nak, te vadbarom?"

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2014.04.03. 12:15:34

@Orosdy Dániel: Tudom, hogy már nem fiatalok, de még mindig, az új évezredben is, ők diktálják a trendeket, úgyhogy nem érzem félrevezetőnek a címet. Abból a szempontból is megérdemlik ezt a titulust, hogy nagyon jól adaptálódtak az új, digitális technikákhoz, nincsenek semmiben lemaradva a fiatalabb generációtól.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2014.04.03. 12:56:58

@Baski Sándor: Oké, értem én, ezért is írtam, hogy "kákán a csomót". :)

(Szerző vagy, neked se kéne kommentelned...)
süti beállítások módosítása