Filmvilág blog

The Doll Squad (1973)

Tarantino nyomában - 61.

2014. március 25. - Huber Zoltán

The Doll Squad - amerikai, 1973. Rendezte: Ted V. Mikels. Írta: Ted V. Mikels, Jack Richesin, Pam Eddy. Kép: Anthony Salinas. Zene: Nicholas Carras. Szereplők: Michael Ansara, Francine York, Anthony Eisley, John Carter, Lisa Todd. 101 perc

Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

dollsquadpost.jpgTed V. Mikels pályafutását olyan beszédes címek fémjelzik, mint a Dr. Sex, a kultikus Astro-Zombies vagy a Blood Orgy of the She Devils (A nőstényördögök véres orgiája). A fáradhatatlan exploitation-filmes a hatvanas-hetvenes években olcsón és gyorsan forgatott, ám meglepően komoly bevételeket ért el: az emberevő macskákkal sokkoló Corpse Grinders (Hulladarálók) ötvenezer dollárból készült és közel tízmilliót hozott a konyhára. A legendás szennymozi-korszak ikonikus figurájáról van tehát szó, akiről nemrég dokumentumfilmet forgattak és a tengerentúlon már az életmű gyűjtői kiadása is folyamatban van. Az idén nyolcvanöt éves mester élete és művészete ráadásul olyannyira összefonódott, hogy ő nemcsak a vászonra álmodta, de meg is tapasztalta a pikáns fantáziáit. Mikels hosszú évekig hét nővel élt egy kaliforniai kastélyban és ezek az élményei számtalan művében visszaköszönnek.

A The Doll Squad korszakalkotó ötlete a Bond-mozik lenyúlásából, illetve minél több lengén öltözött hölgy felvonultatásából állt, ami nem túl meglepő módon elég is volt a halhatatlansághoz. Bár a dekoratív akciócsoport alacsony költségvetésű kalandja a bemutató idején nem emelkedett ki a mezőnyből, a film később mégis a figyelem középpontjába került. Mikels 1976-ban beperelte az akkor induló Charlie angyalai alkotóit, mondván a sorozat koncepciója az ő filmjén alapszik. Az eset nyilvánvaló marketingértéke mellett valóban vannak áthallások a két produkció között, sőt, a show egyik producere állítólag az 1973-as mozi bemutatóján is ott volt. Akár lenyúlták azonban Mikels forgatókönyvét, akár nem, érdemes megjegyezni, hogy a The Doll Squad és a Charlie angyalai megálmodói végeredményben a Goldfinger egy emblematikus mellékszálát, Pussy Galore „akrobata” csapatát gondolták tovább.

Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

Egy mániákus gonosztevő bubópestis bevetésével zsarolja az Egyesült Államok szenátorát, aki a helyzet megoldása érdekében elrendeli a magasan képzett szuperkémekből és halálosan veszélyes nőstényekből álló titkos egység, a Bige-osztag bevetését. A hölgyek azonnal akcióba lendülnek és minden rendelkezésükre álló eszközt bevetnek annak érdekében, hogy minél gyorsabban leszámoljanak az ellenséggel...  

dollsquad.jpg

Apró különbségekHol jön QT a képbe?

Vincent Vega és Mia Wallace emlékezetes randiján a nő elmeséli, hogy anno szerepelt egy pilot epizódban, amiből végül nem készült sorozat. A Fox Force Five női titkosügynökei kísértetiesen emlékeztetnek a The Doll Squad csapatára, hisz mindkét esetben öt, különböző képességekkel bíró hölgy akciózik. Tarantino ezt az ötletet később átalakította és a Kill Bill dramaturgiai magjaként újra felhasználta. Ebben az esetben tényleg lehetetlen egyértelműen szétszálazni, hogy akkor pontosan ki, mit és hogyan inspirált, ám beszédes tény, hogy a Bill-féle Deadly Viper Assassination Squad egyik ihletforrásaként az ex-tékás Mikels filmjét nevezte meg.

Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt

Az eddigiekből talán kitalálható, hogy a The Doll Squad egyáltalán nem jó film, de olyannyira nem, hogy épp emiatt végtelenül szórakoztató. Ilyen rossz vágásokat és rontott beállításokat ma már csak szándékosan csinálnak, a röhejes párbeszédeket mintha direkt írták volna ilyen gyengére, a történetvezetés még a sokat látott nézőt is meglepi. Mikels a már említett „kastélyában” forgatott és a színészek mellett a barátnői „alakítják” a mellékszerepeket. Mivel trükkökre és kaszkadőrökre sem volt pénz, a halálnemek és az effektek is elképesztőek.

dollsquad1.jpg

A film az elmúlt évtizedekben kimondottan jól öregedett, a különböző high-tech kütyük legalább olyan viccesek, mint az a szobányi számítógép, ami a nyitószekvencia fő attrakciójaként öt perc után köpi ki az adatokat. Mikels ciciket ugyan nem mutat, de a lányokat bikiniben és testhezálló fekete álcaruhában is megcsodálhatjuk. A képek alatt a korabeli soft-core pornófilmeket idéző lounge dübörög, a finálé monstre akciójelenete pedig egész egyszerűen ellenállhatatlan. Mintha tényleg egy fél-amatőr, minimál-költségvetésből összedobott pilot peregne előttünk, melyet azután szégyenkezve küldtek a süllyesztőbe a programigazgatók. A The Doll Squad utánozhatatlan báját a gátlástalan hatásvadászata adja, illetve kordokumentumként is megállja a helyét, de leginkább természetesen bűnös élvezetként működik.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr395877466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2014.03.27. 08:11:42

Ez a bizonyos "Bige-osztag" tulajdonképpen "Bájdzs-osztag" akar lenni, vagy egy amolyan "Bringa-/Buksza-/Áru-/Csajszi- stb. -osztagról" beszélünk? :)

Huber Zoltán 2014.03.27. 13:15:03

@Orosdy Dániel: ha már nem forgalmazták, próbáltam kitalálni valami frappáns magyarítást. Bringa-brigád?

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2014.03.27. 13:35:51

@Huber Zoltán: Jó ez, csak tényleg el kellett gondolkodnom rajta egy pillanatra, hogy magyar vagy idegen kifejezésről van-e szó. :) (Azért a Bringa-brigád se rossz, sőt.)
süti beállítások módosítása