Filmvilág blog

Globális dokumentumfilm premier a Toldiban

I Am Breathing

2013. június 21. - filmvilág

Június 21-én a világ számos nagyvárosában, így Budapesten a Toldi Moziban is egyszerre mutatják be Emma Davie és Morag McKinnon skót alkotók I Am Breathing című dokumentumfilmjét, amely egy végzetes idegrendszeri betegségben szenvedő apa utolsó hónapjait dokumentálja sajátos világlátással, a helyzet komolyságához illő emberséggel és intim humorral. A vetítés kezdete: 18:30. A belépés díjtalan!

iamBREATHING_POSTER.jpgA 34 éves Neil Platt egy év leforgása alatt egészséges, fiatal apából nyaktól lefelé lebénult, ápolásra szoruló beteggé válik az ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) betegségnek köszönhetően, amely a motoros neuronokat, vagyis a mozgást vezérlő idegsejteket tönkretéve fokozatosan leépíti, majd végül leállítja a testmozgást, beszédet, nyelést, és légzést. A betegsége kiderülése óta blogján keresztül egyre ismertebbé váló Neil maga szorgalmazta a film elkészítését, hogy ezzel is felhívja a figyelmet nemcsak a betegségre, de arra is, hogy meg kell becsülnünk az életünk minden pillanatát. „Elképesztő, hogy milyen alkalmazkodóvá válunk, ha szükséges. Ez tesz bennünket emberré” - állítja Neil, akit leginkább az foglalkoztat - amellett, hogy monológjaiban próbál értelmet találni elmúlt 34 évében -, hogy mit üzenjen még tipegőkorú gyermekének, akit már nem láthat felnőni. „Vannak filmek, amelyeknek - bármilyen nehéz is - el kell készülniük. Ez is közéjük tartozik” - fogalmaz Emma Davie & Morag McKinnon, akik szerint egy ilyen mozi számos etikai dilemmát is felvet, éppen ezért legtöbb esetben hagyják Neilt beszélni a blogbejegyzésein, illetve, amíg lehet szavain keresztül.

Az idén márciusban ötödik alkalommal megrendezett „Ha érteni akarod a világot” dokumentumfilm fesztivál segítségével a világpremierrel egy időben Budapesten is ingyenesen bemutatásra kerülő film vetítése alkalmával adakozásra is lehetőség nyílik a betegség iránti társadalmi érzékenységet és tájékozottságot növelni kívánó nemzetközi kampány javára (részletek: https://breathing-scotdoc.nationbuilder.com/donate).

A film után a mozi előcsarnokában Dr. Hegedűs Katalin tanatológussal, a SOTE Magatartástudományi Intézetének docensével, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnökével és Dr. Arányi Zsuzsanna egyetemi docenssel, a SOTE Neurológiai Klinika munkatársával beszélgetünk a filmben látottakról.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr765362136

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.21. 11:52:32

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása