Filmvilág blog

Életrevalók

Ma estére

2012. december 25. - filmvilág

Intouchables – francia, 2011. Rendezte és írta: Olivier Nakache és Eric Toledano. Kép: Mathieu Vadepied. Zene: Ludovico Einaudi. Szereplők: François Cluzet (Philippe), Omar Sy (Driss). 112 perc. 
Vetítik: M1 - 20:00

Az utóbbi időben több, az élet drámai, sőt tragikus dolgait életörömmel és derűvel szemlélő filmet mutattak be itthon. A haldoklást kalanddá emelő A bakancslista után némi kihagyással egy időben került a magyar mozikba a rákkal szembenevető Fifti-fifti és a francia Életrevalók, ami egy nyaktól lefelé megbénult idősödő milliomos és a gettóból érkező, szándékai ellenére az előbbi ápolójává előlépő fekete fiatalember között kialakuló barátságot mutatja be. Az említett művek közös vonása, hogy nem az a fajta abszurd és fekete humor jellemzi őket, mint az Életrevalókhoz hasonlóan szintén mozgássérült(ek)ről szóló, gonosz tréfáival a bizarr vonalat erősítő Aaltrát. Ehelyett sokkal közelebb állnak a fősodorbeli komédiákhoz, azoknak is vérbő, hangosan röhögős fajtájához.

életrevalók.jpg
Így a Nakache-Toledano páros filmje sem A belső tenger realista pátoszát vagy a Szkafander és pillangó megrázó líraiságát alkalmazza rokkant figurája ábrázolásakor, hanem a(z elsősorban persze a komplementer-karakterről rávetülő) felszabadult humort. Az Életrevalók legelső, (poén)bombaként robbanó flash forward-jelenetétől kezdve tele van klasszikus helyzet- és jellemkomikummal a megközelíthetetlen nőt kitartóan ostromló, mégis mindig hoppon maradó férfi esetétől kezdve a gondviseltje megváltozott adottságairól minduntalan megfeledkező tökkelütöttig (időnkét az olcsó megoldásoktól sem visszariadva: a lagymatag szülinapból táncos estet varázsoló jelenet például elég elhasznált). Az alkotók arra is ügyeltek, hogy a megbénult karakter csajozási kísérleteinek mélabúja és a fekete figura problémás háttere is csak a jól emészthető mértékig szűrődjön be a cselekménybe. A lényeg ugyanis nem a realizmus, hanem a párhuzamos fejlődéstörténet: az a változás, amelyen – egymás hatására – mindkét főhős átesik. Mindez pedig annál inkább megmelengeti a szívünket, hogy tudjuk: igaz történet ihlette.

Vajda Judit

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr254980092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Molly 2012.12.25. 22:33:45

"A lényeg ugyanis nem a realizmus, hanem a párhuzamos fejlődéstörténet: az a változás, amelyen – egymás hatására – mindkét főhős átesik. Mindez pedig annál inkább megmelengeti a szívünket, hogy tudjuk: igaz történet ihlette."

Valóban gyönyörű, megrázó és egyszersmind szórakoztató film!
És attól, hogy végül kiderült, igaz történet lapján készült, valahogy méginkább beleül az ember lelkébe.:)

Ui.: Hollywoodban idén (2012) áprilisban már megszellőztették, hogy készülnek a film remake-jére, Colin Firth-szel a főszerepben.
(Forrás: www.colinfirth.extra.hu/oldalak/hirek.html)

Netszamuráj 2012.12.26. 00:27:15

@_Molly: Amerikai remake? Még ha akciófilm lenne megérteném, de az ilyen jellegű filmekben a franciák verhetetlenek.

Utóbbi idő egyik legjobb filmje ez az Életrevalók. Akárkinek adtam eddig oda ezt a filmet, vagy ajánlottam, mindenkinek tetszett! Ami meglepő, mert szinte sosincs ilyen film. Valamit nagyon eltaláltak ezzel a filmmel a franciák megint.

_Molly 2012.12.26. 00:36:28

@Netszamuráj: "Még ha akciófilm lenne megérteném"

Más szempontok is lehetnek:
"nemzetközi jegyeladási rekordot a maga 281 millió dolláros eddigi összbevételével annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban eddig még csak nem is vetítették".;P

Névnapod 2012.12.26. 01:26:05

Még csak most írtok erről a filmről? Deszar :D

REM. 2012.12.26. 02:41:16

Hát azért ennél többet is lehetett volna írni. Gyenge dolog ez.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.12.26. 08:15:29

@Netszamuráj: A franciák mindenben könnyűszerrel verhetőek... Itt a két színésznek köszönhető minden, amúgy egy kalap szar lenne ez a film is (vágás, képi világ, rendezés, mind egy szar)

@Névnapod: Hátjah... :)

@REM.: Úgyúgy...

RedRum 2012.12.26. 09:07:48

...egy szenzációsan jó film, nem is értem hogy kerülhetett képernyőre...tipikusan mindegy ebben az esetben a "vágás, képi világ,rendezés", teljesen mindegy

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.12.27. 01:17:52

@Névnapod: @Tomi from Space: Kezdők, műkedvelők és trollok kedvéért: a cikk eredetileg a mozibemutató idején aktuális Filmvilágban jelent meg. A netes újraközlés a TÉVÉS bemutatóhoz kapcsolódik, amire meglepő módon utalnak a "Ma estére", "Vetítik: M1 - 20:00" és "tévéajánló" kifejezések.

@REM.: Gyenge vagy sem, nyomtatásban ennyi hely jutott neki. Perelj.

Névnapod 2013.01.05. 15:47:43

@Orosdy Dániel: Jogos, átsiklottam felette, bocsánat ;)
süti beállítások módosítása