Filmvilág blog

Jeremy Deller: Az orgreave-i csata

Lovasroham, újrajátszva

2012. november 23. - filmvilág

Battle of Orgreave.jpgVad ötletnek tűnne, ha 2006 októberének budapesti eseményeit az eredeti kellékekkel és az akkori szereplőkkel próbálnánk meg újrajátszatni a Kiskörút és a Szabadság tér között. Az angol Jeremy Deller – aki az utóbbi években a kortárs művészet magasan jegyzett sztárjává avanzsált – ehhez hasonlót vitt véghez egy angol faluban 2001-ben. Az 1984-es angol bányász-sztrájk legsúlyosabb összecsapásainak helyszínén újra egymásnak ugrasztotta az azóta már deresedő-hasasodó rohamrendőröket és a tiltakozókat – de ezúttal csupán egy ártalmatlan (ám annál nagyobb hatású) művészeti akció keretében. A bezárások ellen protestáló bányászok újra a helyi üzemhez közeli mezőhöz vonultak, hogy hozzákezdjenek az ölre menő harchoz – amely aztán, akárcsak tizenhét évvel korábban, a falun keresztülgázoló lovassági rohamban tetőzött. Mindezt pedig Mike Figgis stábja rögzítette serényen. Az orgreave-i csata című dokumentum-film a 2001-es rekonstruált összecsapások szekvenciáit a 1984-es eseményeket bemutató képekkel és megrendítő személyes vallomásokkal illeszti egybe – ilyenformán pedig a legkevésbé sem szűkölködik drámai erőben, ráadásul hű képet mutat Deller rendkívüli és katartikus akciójáról. Figgis figyelemre méltó műve a Kassák Múzeum ma megnyíló kiállításán debütál – s ez jelenti Jeremy Deller első magyarországi szereplését is.

A kiállítást ma hat órakor nyitja meg Dr. Reuben Fowkes művészettörténész.

 Kurátorok: Sasvári Edit, Szőke Katalin

Jeremy Deller (1966, London)

Deller számos projekt producere, rendezője, kurátora volt az elmúlt években. Egyéni stílusával sok szempontból különbözik generációja más alkotóitól. Úgy vegyíti a tradicionális és a kortárs kultúra, a történelem, a politika és a hétköznapi élet elemeit, hogy közben új műformákat hoz létre. Filmeket, installációkat, performanszokat és újrajátszott eseményeket (reenactment), amelyek gyakran humorosak, de nem ironikusak a bemutatott témákkal, emberekkel kapcsolatosan. Sőt, nagyon érzékenyen világítanak rá a társadalom legkülönbözőbb csoportjainak sajátos életszemléletére és problémáira. 2013-ban a British Council szervezésében Jeremy Deller képviseli Nagy Britanniát az 55. Velencei Biennálén.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr324921312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása