Filmvilág blog

95 éves korában elhunyt Ernest Borgnine

Gyász

2012. július 09. - Orosdy Dániel

ernest.jpgA Marty címszerepéért a legjobb főszereplőnek járó Oscarral, BAFTA-val és Golden Globe-bal elismert karakterszínész olyan filmekben nyújtott kiváló alakítást, mint a Most és mindörökké, Johnny Guitar, Demetrius és a gladiátorok, Rossz nap Black Rocknál, Vikingek, Barabás, Hannie Caulder, Zebra kutatóbázis, Szerencsevadászok, Willard, A Poseidon katasztrófa. Többször dolgozott együtt Robert Aldrich-csal, a Sam Peckinpah-val készített A vad banda mellett ezek talán a legismertebb és legjobb filmjei: Vera Cruz, A Főnix útja, A piszkos tizenkettő, Az Észak császára, Lylah Clare legendája, Sötét utcák. Jelentős a tévés munkássága is, játszott többek között a Nyugaton a helyzet változatlanban, A piszkos tizenkettő folytatásaiban, A Názáreti Jézusban, valamint a McHale's Navy és az Airwolf című népszerű sorozatokban. A hetvenes évek közepétől mozifilmben már ritkábban volt látható, de ezek között is akadnak emlékezetes darabok, különösen a Konvoj (szintén Peckinpah filmje), az itthon is népszerű Szuperzsaru és a Menekülés New Yorkból. A kilencvenes évektől olyan kultfilmekhez adta az arcát kisebb szerepekben, mint a Gattaca, a Basebolondok és a Blueberry: A fejvadász. 1951-es debütálásával induló, több mint 200 művet számláló filmográfiájában találunk nemzetközi produkciókat, narrátori és szinkronszínészi feladatokat is, díjak tömegével ismerték el tehetségét. Haláláig dolgozott. Béke poraira.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr824637384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandeláber 2012.07.10. 13:40:10

Múlt héten láttam a "The Revengers" c. filmben, ami nagyon gyenge volt, de a fentebb felsoroltak többsége - különösen a Vad banda- óriásiak voltak, beleértve az ő alakítását is. R.I.P.
süti beállítások módosítása