Filmvilág blog

Premierek a héten

Pénz, kutya, tragédia

2011. december 08. - filmvilág

SZILVESZTER ÉJJELKülönös, hogy egy szilveszteri tematikájú mozaikfilmet nem szilveszter környékén mutat be a forgalmazó, de még különösebb, hogy az alkotóknak miként sikerült egy ilyen sztárgárdát összecsődíteniük. (A tippünk: pénzzel.) A szereplők névsora: Robert De Niro, Hilary Swank, Katherine Heigl, Til Schweiger, John Lithgow, Michelle Pfeiffer, Carla Gugino, Halle Berry, Common, Jessica Biel, Sarah Jessica Parker, Jon Bon Jovi, Ashton Kutcher, Zac Efron, James Belushi.

ANYÁKMacedón filmdráma. Szinopszis: „Milčo Mančevski filmje három különböző történetet mesél el, melyeket Macedónia különböző területein lokalizál. Az első történetben két kisiskolás lány, hogy bátorságát fitogtassa, elmegy a rendőrségre és egy kitalált történettel feljelentést tesznek. Az első gyanúsítottra, akit behoznak, rá is fogják a kitalált történetet. A második részben három fiatal filmes, egy teljesen elöregedett faluról és annak két lakójáról készít filmet. A falu két életben maradt tagja, egy testvérpár, akik 16 éve nem beszélnek egymással. A harmadik rész egy tömeggyilkosság dokumentuma: egy anyakomplexusban szenvedő férfi, idősödő anyákat öl meg.”

DIÓTÖRŐ 3DCsajkovszkij klasszikusának legfrissebb, Arany Málnára jelölt változata Andrej Koncsalovszkij rendezésében, Elle Fanning, Nathan Lane és John Turturro főszereplésével. Balett nélkül.

A Filmvilág kritikusa szerint: Koncsalovszkij egy átgondolatlannak tűnő, és túlságosan kézenfekvő high concept kedvéért feláldozta az irodalmi és a zenei hagyomány értékeit; míg a sztoriból banális keretet alkotott, amelybe lazán összefűzve beledobálhatta kidolgozatlanul maradt ötleteit, a zenét Tim Rice dalszövegeivel próbálta eléggé lebutítani egy átlag kisiskolás szintjére. (Szabó Noémi kritikája a decemberi Filmvilágban olvasható.)

KOPASZKUTYA KETTŐHarminc évvel Szomjas György kultuszfilmjének bemutatója után elkészült a folytatás, ami nem folytatás, hanem visszatekintés és helyzetjelentés. A film arról szól, hogy mi történt az azóta eltelt időben Földes László Hobóval, Deák Bill Gyulával és Póka Egonnal. Koncertrészletek, interjúk, fikciós betétek.

PÉNZCSINÁLÓMegtörtént eseten alapuló sportdráma, amelyben nem a sporton van a hangsúly: Bennett Miller (Capote) filmjének főszereplője egy baseball edző, aki szűkös forrásokból gazdálkodhat. Egy fiatal matematikus azzal fordul hozzá, hogy statisztikai módszerekkel meg tudja mondani, kik azok a játékosok, akik olcsóak, mégis sikeresek lehetnek. A főszerepben: Brad Pitt. Segítője: Jonah Hill. Az adaptációs munkában részt vett: Aaron Sorkin (A közösségi háló). Oscar: esélyes.

AZ EMBER TRAGÉDIÁJAJankovics Marcell 25 éven át készülő, 160 perces Madách-adaptációja végre a mozikban! Interjú a rendezővel és előzetes: itt.

A Filmvilág kritikusa szerint: Nem csak a történeti színek közti színeváltozás viszi előre a rajzfilmet (minden szín más képi szimbolikára, stílusra és rajztechnikára épül), hanem az egyes színek is folytonos mozgásban vannak: a Jankovics-snittekben a rajz nem az illusztráció eszköze, hanem a gondolaté, a jelenet mindig a motívumok folytonos metamorfózisában, a vonal örök hullámzásában nyeri el jelentését. Jankovics rajzfilmje, akár Madáché éppen ezért nagy mű, az alkotó egy pillanatra sem pihen meg a kétkedésben, nem csábul el az egyetlen igaz hitnek, dogmának vagy egyedül üdvözítő stílusnak. Madách – szerencsénkre – veszedelmes klasszikus. (Schubert Gusztáv kritikája a decemberi Filmvilágban olvasható.)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr273447594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása