Filmvilág blog

Ma lenne 90 éves Art Clokey

Gyurma!

2011. október 12. - Baski Sándor

A Google címlapján ma egész nap színes gyurmafigurák fogadták a látogatókat. Az apropó: 90 éve született Art Clokey, a stop motion animációs technika úttörője, aki 1955-ben, Gumbasia című kísérleti gyurma-rövidfilmjével egy egész műfajt hívott életre. (A film a tovább után megtekinthető.) Clokey-ról természetesen a Filmvilágban is esett már szó, Varga Zoltán írta róla az alábbiakat a gyurmafilm történetét összegző cikkében.

 

A Gumbasia lényegében azon avantgárd, javarészt grafikus animációk gyurmával kivitelezett változata, amelyek főképp Oskar Fischinger nevéhez fűződnek, s alapvetően geometrikus alakzatok ritmikus mozgatására, színkompozícióira épülnek. A Gumbasia hasonlóképp egymásból egymásba alakuló, guruló, bomló gyurma-gömböket, -négyszögeket, -gúlákat vonultat föl jazz-zenére, s teszi ezt kiváló ritmikai és vizuális érzékkel, de persze mindenféle elbeszélői logika nélkül. Clokey ezt követően ehhez képest megszelídíti a gyurma Gumbasiában látható zabolátlanságát, és egyrészt figurát formáz belőle, másrészt történeteket épít rá. Az ’50-es évek második felében induló The Gumby Show című sorozat fölavatja az animációs film első igazi gyurmahősét, a gyermek Gumbyt, aki – háromdimenziós léte ellenére – meglehetős lapos és szögletes karakter. Az őt körülvevő világot sokszor a gyermekjátékok eszközei vagy jelzésszerű díszletek építik föl, Gumby naiv kalandjai pedig jókora infantilizmusról árulkodnak. (Bővebben Clokey munkásságáról és életéről itt olvasható.)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr133298134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása