Filmvilág blog

Rolling Thunder (Bonnie-akták #5)

Tarantino nyomában

2011. június 14. - Baski Sándor

Rolling Thunder - amerikai, 1977. Rendezte: John Flynn. Írta: Paul Schrader és Heywood Gould. Kép: Jordan Cronenweth. Zene: Barry De Vorzon. Szereplők: William Devane, Tommy Lee Jones, Linda Haynes, James Best, Lawrason Driscoll. 95 perc.


Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

Paul Schrader a Jakuzák, a Taxisofőr és a Megszállottság után, már mint neves és sikeres forgatókönyvíró készítette el a Rolling Thunder szkriptjét, amelyből végül 1977-ben, a Twentieth Century-Fox égisze alatt forgatott filmet John Flynn rendező. A végeredményt azonban a stúdió fejesei vállalhatatlanul erőszakosnak találták, így a bemutató jogát eladták az exploitation produkciókra specializálódott AIP-nek (American International Pictures). William Goldman beszámolója szerint az első nyilvános vetítések egyikén a nézők is meglehetősen hevesen reagáltak a vásznon látottakra, néhányan felugrottak és majdnem megverték a stúdió jelenlévő munkatársait. A film túl nagy visszhangot mégsem váltott ki (voltak kritikusok, akik szerették: Gene Siskel beválasztotta az 1977-es top10-es listájába), utólagos (újra)felfedezésének pedig az szabott gátat, hogy egészen mostanáig csak VHS-kópián volt elérhető. 

 

Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

Charles Rane őrnagy (William Devane) és bajtársa, Johnny Vohden törzsőrmester (Tommy Lee Jones) hét évet töltöttek el Vietnamban hadifogolyként. Hazatérve Rane ünnepélyes fogadtatásban részesül, a texasi kisváros egy vörös Cadillac-kel és 2555 ezüstdollárral jutalmazza a helyi hőst (egy érme jár minden fogságban eltöltött napért). Odahaza kiderül, hogy felesége, aki halottnak hitte őt, már egy másik férfivel, a helyi sheriffel él, ezért válni szeretne. Rane beleegyezik, a fiát azonban, akit utoljára csecsemőkorában látott, magánál akarja tartani. Még mielőtt a családi ügyek rendeződhetnének, rablók törnek a házra. Rane-t megcsonkítják, feleségét és fiát agyonlövik. A férfi katonatársa és egy újonnan megismert helyi pincérnő segítségével elindul bosszút állni.


Apró különbségekHol jön QT a képbe?

A Rolling Thunder Tarantino egyik kedvenc mozija, a különféle toplistáin előkelő helyen szokta szerepeltetni, sőt az időközben csődbe ment, B-filmeket és egyéb ritkaságokat forgalmazó produkciós cégét is róla nevezte el. Konkrét utalást egyik filmjében sem tesz rá, de a kulcsjelenetet megtekintve egyértelmű, hogy miért kedveli. A bandatagok mintha egy QT-filmből léptek volna ki, pontosan úgy beszélnek, mint a jellegzetes Tarantino-figurák. 


Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt

A Rolling Thunder különös, ellentmondásos film. A forgatókönyv egytől egyig felvonultatja a Schraderre jellemző jegyeket: maszkulin, enyhén megszállott, környezetétől elidegenedett főhős; közönyös, sőt ellenséges külvilág; kirobbanó erőszak és sötét hangulatok. A film lassan építkező első fele hitelesen és érzékletesen mutatja be, hogy változtatta meg Rane személyiségét a fogságban eltöltött hét év. William Devane hibátlan visszafogottsággal alakítja a figurát, éppen a csendessége, érzelmektől mentes arcjátéka tölti meg feszültséggel a jeleneteket. Ez a Schrader-féle suspense: tudjuk, mert nyilvánvaló, hogy a traumákat nem lehet a végtelenségig elfojtani, Rane előbb-utóbb robbanni fog. A banditák belépésével kap a férfi dühe igazi célpontot, és ugyan Flynn rendező remekül vezényli le az erőszakjeleneteket, a filmnek ez a része már nem olyan erős. A Rolling Thunder akció-thrillerként szinte hibátlan, színészei egytől egyig kiválóak – a belevaló pincérnőt alakító Linda Haynes és a fiatal Tommy Lee Jones külön kiemelendők –, az erős, akár a Taxisofőrhöz is méltó kezdéshez képest azonban csalódás a folytatás exploitation-fordulata. A Rolling Thunderből lehetett volna Scorsese-filmjéhez hasonló klasszikus, helyette „csak” egy stílusos, tesztoszterontól csöpögő bosszúmozi.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr222983839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.06.14. 20:16:31

John Flynn valóban nem egy Scorsese, "mindössze" egy remek akciófilm-rendező (az én szememben ez egyáltalán nem kevés!), de így is mélyen érdemei alatt értékelik. Az Outfit is nagyon jó mozi (kb. a Point Blank parafrázisa), biztosan kedveli QT.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.06.14. 20:22:48

És igen! Beválogatta az egyik fesztiválja programjába. :)

Ez is érdekes (a Rollind Thunderhöz kapcsolódik):

"That freakish wonder gave Tarantino the name for the company he established to re-release B pictures. Paul Schrader, who wrote the film with Heywood Gould, has contended that it blurs the line between being a film about racism and being a racist film because the director, John Flynn, missed the point. It's an unforgettable and curious artifact that, like all of the QT Festival offerings, will give the enraptured audiences something to talk about."

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2011.06.15. 00:31:42

@Orosdy Dániel: Semmivel sem rasszistább a film, mint a kortársai, Schrader szerintem túlreagálja. A határ túloldala nem egy barátságos hely, de ennek ugye dramaturgiai okai vannak. Tény, hogy nincs a filmben a főhősnek egy mexikói sidekickje, hogy ellensúlyozza a negatív latin karaktereket, de az exploitation mozikban nem szokás az ilyesmi. :)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.06.15. 07:54:06

@[bs]: Azért ez nem egy "igazi" exploitation mozi, nem igaz? Nem mintha annyira vágynék egy olyan píszí karakterre. :) Schrader álláspontját viszont nem annyira könnyű értelmezni, mint amennyire elsőre tűnhet, mivel ő saját bevallása szerint is folyamatosan küzd a saját rasszizmusával (ez már a Taxisofőrben is tompítva jelenik meg, hála Scorsese-nek, aki csak 1-2 vizuális utalást engedett meg ebben a témában).

scorsesefan 2011.06.16. 00:34:51

Az eleje nagyon tetszett, a közepe kevésbé nagyon, a vége megint. Remek film amúgy, amit elég ritkán emlegetnek), kösz az írást (azért Taxisofőr rulz).
süti beállítások módosítása