Filmvilág blog

2011 legfontosabb bemutatói - 1. rész

10 cím

2011. január 24. - Baski Sándor

A 2010-es év filmtermésének java még csak ezután fog (?) hozzánk is eljutni. Hogy ezek közül mire érdemes figyelni, azt a külföldi kritikusok évösszegző listáinak, illetve a fájlmegosztóknak köszönhetően nagyjából lehet tudni. Néhány magasra taksált produkciónak már ki is tűzték a bemutatóját. (A király beszéde – február 3.; Fekete hattyú, A félszemű – február 17.; A harcos – február 24.; 127 óra – március 3.; Buried – március 24.) Az alábbiakban viszont a fontosabb 2011-es premierek közül szemezgetünk, elsőként a „nagyobb nevek” filmjei következnek. A folytatás: itt.


The Dangerous Method
(David Cronenberg)


Utóbbi két filmjében Cronenberg az erőszak természetét boncolgatta (Erőszakos múlt, Gyilkos ígéretek), Christopher Hampton The Talking Cure című színdarabjának adaptációjával témát vált. A történet Sigmund Freud és Carl Jung kapcsolatát járja körbe, amelyben Jung tanítványa és szeretője, Sabina Spielrein is szerepet kap. A nőt Keira Knightley alakítja, Freudot Viggo Mortensen, Jungot Michael Fassbender. Érdekesség: az osztrák tudóst eredetileg Christoph Waltz játszotta volna, de visszamondta a szerepet. (Ha minden igaz, Cronenberg és Mortensen később a Gyilkos ígéretek folytatását is elkészítik.)

Melancholia (Lars von Trier)

Lehet, hogy Trier mégsem tudta legyűrni depresszióját az Antikrisztussal, következő filmje ugyanis még pesszimistábbnak és deprimáltabbnak tűnik. A pszichológiai katasztrófafilmként emlegetett Melankóliában a szereplőknek azzal a gondolattal kell megbarátkozniuk, hogy a földi élet (egy hamarosan becsapódó kisbolygó miatt) teljesen meg fog szűnni. Trier biztosított mindenkit: nem lesz happy end. A főszereplő Kirsten Dunst, aki egy sajtótájékoztatón megdicsérte a rendező szadista módszereit: „van valami költői abban, ahogy a nőket kínozza.” További szereplők: Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling, Udo Kier, Alexander Skarsgaard, Stellan Skarsgaard, Charlotte Gainsbourg. Bemutató: május 26. (Dánia)

The Tree of Life (Terrence Malick)


1973-as pályakezdése, a Sivár vidék óta Terrence Malick mindössze három filmet (Mennyei napok, Az őrület határán, Az új világ) rendezett, nem csoda, hogy legújabb munkáját is nagy várakozások előzik meg. A The Tree of Life (Az élet fája) az 1950-es években játszódik, főhősei vívódásain keresztül az élet nagy kérdéseit boncolgatja. A főbb szerepeket Brad Pitt és Sean Penn alakítják, az operatőr Emmanuel Lubezki (Az új világ, Az ember gyermeke, Az álmosvölgy legendája, Ali). Amerikai bemutató: 2011 május.

Twixt Now and Sunrise (Francis Ford Coppola) 

Coppola a Tetro után marad a kisköltségvetésű filmeknél: új produkciója mindössze 7 millió dollárból készült és saját olaszországi birtokán forgatta. A történet alapjául a rendező egyik rémálma szolgált, a műfaj ennek megfelelően „gótikus-romantikus horror”. A főhős egy horrorszerző, akit Val Kilmer játszik, mellette Elle Fanning és Bruce Dern kap fontos szerepet, míg Ben Chaplin az IMDb szerint Edgar Allen Poe-t alakítja. Premier: valószínűleg Cannes-ban.

The Grandmasters (Wong Kar-wai)


Bruce Lee egykori tanítómesteréről, Ip Manról több életrajzi film is készült az utóbbi pár évben. 2008-ban Donnie Yen alakította a legendás wing chun harcművészt Wilson Yip rendezésében (azóta a folytatást is bemutatták), de készült egy feldolgozás tavaly is.  Ezek után különösebb hírértéke nem lenne egy újabb adaptációnak, ha a rendezői székben történetesen nem a kortárs hongkongi film egyik legnagyobb szerzői egyénisége, Wong Kar-wai ülne. Az ő személye rá a biztosíték, hogy a végeredmény több lesz szimpla biopic-nél vagy harcművészeti filmnél, noha akciójelenetekben sem lesz hiány – a koreográfus Yuen Woo Ping (Pofonok földje, Kill Bill, Mátrix). Főszereplők: Tony Leung, Song Hye-kyo, Zhang Ziyi, Chang Chen. Bemutató: lehet akár Cannes-ban is, de ismerve WKW munkatempóját, akár 2012-re is átcsúszhat.

A torinói ló (Tarr Béla) 

Tarr Béla új – és ha minden igaz: utolsó – filmjének bemutatója elvileg már a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon esedékes lett volna, végül mostanra készült csak el; premierje a jövő hónapban lesz Berlinben. A címbéli jószág az a lovat jelöli, amellyet Nietzsche 1889-ben, Torinóban pillantott meg. A találkozó után nem sokkal kezdtek a mentális problémái súlyosbodni, a film azonban nem az ő életét, hanem a ló és gazdái további sorsát követi nyomon. Szereplők: Derzsi János, Bók Erik, Volker Spengler, Kormos Mihály.

The Skin That I Live In (Pedro Almodovar) 


Almodovar új filmje, a rendező állítása szerint, a horror műfajához áll nagyon közel, de a „sikolyokat és a sebeket” mellőzi. A történet a Tarantula című francia regényen alapul, főszereplője egy plasztikai sebész, aki bosszút akar állni lánya megerőszakolóján. Almodovar adaptációjában a sebészt Antonio Banderas alakítja, partnerei Elena Anaya és Marisa Paredes. A rendező szerint ez a legkeményebb film, amit valaha készített, „Banderas figurája pedig brutális”. Bemutató: feltehetően Cannes-ban. Spanyol premier: szeptember 9.

Hugo Cabret (Martin Scorsese) 
Egy 3D-s családi kalandfilmnek nem sok keresnivalója lenne ezen a listán, a rendező személyétől azonban nehéz elvonatkoztatni. Scorsese először tesz próbát a 3D-s formátummal, és eddigi megnyilatkozásai alapján, ha valakiről, akkor róla feltételezhető, hogy nem puszta profitmaximalizáló trükk-ként tekint a technikára. A film Brian Selznick több mint 500 oldalas illusztrált regényének feldolgozása. A történet a 30-as évek Párizsában játszódik, főhőse egy 12 éves árva utcagyerek, aki a központi pályaudvaron él és dolgozik. Itt találkozik egy különös lánnyal (Chloe Moretz), az állomásfőnökkel (Sacha Baron Cohen) és a híres rendezővel, Georges Méliès-vel (Ben Kingsley). Bemutató: december 9.

Úton (Walter Salles)


A Központi pályaudvar brazil rendezője régóta szerette volna megfilmesíteni Jack Kerouac kultuszkönyvét, az Útont, most úgy tűnik végre sikerül is neki. A forgatókönyvet az a Jose Rivera jegyzi, aki már egy másik road movie-n, a Che Guevara életérő szóló A motoros naplóján is együtt dolgozott Salles-szel. A rendező szerint „van valami különös modernitása a témának. Az úton története aktuálisabb, mint valaha”. A két főszerepet kevésbé ismert színészek kapták (Sam Riley, Garrett Hedlund), az epizodisták között viszont olyan nevek találhatóak, mint Viggo Mortensen, Steve Buscemi, Terrence Howard, Kristen Stewart, Kirsten Dunst és Amy Adams. Premier: valószínűleg Cannes-ban.

The Ides of March (George Clooney) 
Clooney-t egy ideje már rendezőként is illik komolyan venni, már csak azért is, mert ahogy szerepválasztásaiban (Sziriana, Kecskebűvölők, Égető bizonyíték), úgy saját filmjeiben is (Jó estét, jó szerencsét!) bátran nyúl a politikai-közéleti témákhoz. The Ides of March Beau Willimon 2004-es színdarabján alapszik, egy előválasztási küzdelem hátterét mutatja be. Clooney egy Fehér Házba igyekvő demokrata szenátort alakít, de az igazi főszereplő nem ő, hanem a sajtótitkára (Ryan Gosling), aki először kóstol bele a politika mocskos világába. A Clooney és Grant Heslov (Kecskebűvölők) által közösen jegyzett forgatókönyv 2007-ben a legjobb el nem készül szkripteket osztályozó Black List-en a második volt. További szereplők: Marisa Tomei, Evan Rachel Wood, Paul Giamatti, Philip Seymour Hoffman, Max Minghella, Jeffrey Wright. Bemutató: az év vége felé, de lehet, hogy átcsúszik 2012-re.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr722609737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

victor vacendak 2011.01.24. 22:41:19

Zhang Ziyi, úristen de ellenszenves az a nő...!

brown_h 2011.01.25. 14:19:19

@victor vacendak:
Zhang Ziyi, úristen de rokonszenves az a nő!

2011.01.25. 14:54:54

én valamiért Clooney filmjét várom a legjobban. Malick-re kíváncsi vagyok, egyrészt mert az Őrület határán tetszett, de az Új világ már nem annyira. viszont azon nem csodálkoznék, ha Brad Pitt Oscar közelbe kerülne jövőre.

Trier meg egy beteg állat.

Cronenberg pedig ezek szerint leállt az "erőszakos" sztorikkal. kár. :)

RoFä 2011.01.26. 15:24:43

Scorsese valami Amelie szeruseget csinal???
süti beállítások módosítása