Filmvilág blog

Blake Edwards (1922 - 2010)

Gyász

2010. december 18. - Orosdy Dániel

Elhunyt "régi" Hollywood egyik utolsó rendezőmogulja. Blake Edwards nem borzasfejű egyetemistából lett író-rendező, nem mutatható ki életművén az európai művészfilm formabontó technikáinak hatása, nem azt tekintette legfontosabb feladatának, hogy saját életének eseményeire műfaji dekonstrukciókkal reflektáljon. Elsősorban (de nem kizárólag) szórakoztatni akarta a minél szélesebb közönséget, ami többnyire sikerült is neki. A nagyérdemű főleg óriási sikerű vígjátékai, különösen a Rózsaszín párduc-sorozat miatt emlékszik rá, ám ennél sokkal szélesebb skálán mozgott, fűződik a nevéhez többek között melodráma (Míg tart a bor és friss a rózsa), irodalmi adaptáció (Álom luxuskivitelben), kémfilm (Kémek keringője), bűnügyi film (Gunn) és szatíra (S.O.B.). És bármennyire igaz is, hogy végig a stúdiórendszeren belül, minimális forradalmasító szándékkal alkotott, nyitott maradt az újra (A nőimádó Truffaut egyik filmjének remake-je), kereste a fiatal tehetségeket (pl. William Peter Blatty is nála kezdett forgatókönyvíróként), és néha saját élményeit is beleolvasztotta a műveibe (Bombanő, S.O.B.). Utolsó művei már nem találták telibe a közönség és a kritikusok ízlését, ám hatása a modern műfaji filmre és filmesekre így is óriási.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr842523899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pefe 2010.12.27. 21:14:51

Karácsonyra kaptam meg a Rózsaszín Párduc visszatér-t. Ma dec. 27-van, de már ötször néztük meg, a srácoknak megunhatatlan a film pedig 35 éves. Sok poén szakállas, és már sok filmből visszaköszönt, de ezek az eredetiek, és nagyon ülnek. Rá kellett döbben jek, hogy megszámlálhatatlan vígjátéknak ez a film az alapja, de jobbat még nem csináltak nála. Persze Peter Sellers (és Márkus László) is frenetikus.
A föfelügyelő kirugja Closeau-t, és idegesen megkérdezi:
-Van még valami kérdése?
-"Tudna ezsetleg kölzsön adni ötven frant?"
süti beállítások módosítása