Filmvilág blog

Hibrid szeretők, Vespával

Premierek a héten

2010. szeptember 22. - filmvilág

SZERETŐK – Újabb párkapcsolati dráma, ezúttal Olaszországból. Silvio Soldini dolgozata. „A történet azt az érdekes kérdést boncolgatja, hogy a kezdeti fellángolást mennyi idő elteltével lehet komoly kapcsolattá fordítani és, hogy egyáltalán érdemes-e.” [előzetes

A Filmvilág kritikusa szerint: Akinek van vagy volt titkos kapcsolata a Szeretőket szorongva élheti át. Akinek nincs, a film után kétszer is meggondolja, hogy egy ilyen kalandba belemásszon. Pedig Soldini művének korántsem szándéka az erkölcs nemesítése. És mégis. (Kolozsi László kritikája az októberi Filmvilágban olvasható.)
 
TURNÉ – A mifelénk inkább színészként ismert Mathieu Amalric író-rendezőként is jegyzi a filmet (kapott is érte egy díjat Cannes-ban), amelyben egy párizsi televíziós producert alakít. Joachim Amerikába utazik, ahol összeszed néhány sztriptíztáncost, és egy "new-burlesque" show-val turnéra indul velük. A tervezett végállomás: Párizs. [magyar feliratos előzetes
 
A Filmvilág kritikusa szerint: A Turné szelíd nevelődéstörténet, amelyben az ágaskodó férfifölény lassan megadja magát a lebírhatatlan szeretetáradatnak. Az öt sztriptízgörl és a fölényes alfahím minden kényszeredett didakszistól mentes duellumában nincs vesztes, csak egy előítélet hull a porba. (Schubert Gusztáv kritikája a szeptemberi Filmvilágban olvasható.)
 
VESPA – Groó Diana filmjében egy 12 éves, beregháti cigány kisfiú Vespa-motort nyer egy csokipapíron talált kuponnal. Elindul Pestre, hogy átvegye a nyereményét, és megkeresse soha nem látott apját is. A fiút alakító Tóth Sándor a Szemlén színészi különdíjat kapott. Megérdemelten. [előzetes]
 
A Filmvilág kritikusa szerint: A cigányság társadalmi helyzete fontos kérdés, helye van, vagy inkább helye lenne nemcsak dokumentumfilmben, hanem játékfilmben is, ezért méltányolandó, hogy a rendező kisebbségi főszereplőt választott fikciós filmjéhez. (...) A film kétszeres beavatástörténet: a kiskamasz megismerkedik a felnőttek világával, és a roma gyerek a többségi társadalommal; ez a két motívum viszont inkább gyengíti, semmint erősíti egymást. (Gorácz Anikó kritikája a szeptemberi Filmvilágban olvasható.) 
 
VESPA – magyar, 2009. Rendezte és írta: Groó Diana. Kép: Kardos Sándor. Zene: Kardos Dániel, Balogh Rudolf. Szereplők: Tóth Sándor (Lali), Nyakó Júlia (Lali anyja), Balogh Rodrigó. Gyártó: Tivoli-Filmprodukció. Forgalmazó: Mozinet. 85 perc.

HIBRID – A Kockával elhíresült kanadai Vincenzo Natali új filmjével a thriller, a horror és a nevelődési film határvidékére merészkedett. Az Adrien Brody és Sarah Polley által alakított genetikus-házaspár titokban újfajta állat-ember hibridet hoz létre. A kísérlet, ahogy az borítékolható, nem a tervek szerint sikerül. [magyar feliratos előzetes
 
A Filmvilág kritikusa szerint: A Hibrid korántsem olyan precízen kimunkált alkotás, mint a rendező korábbi, klausztrofób térben játszódó filmjei, de tökéletlensége ellenére is konzekvens és méltó folytatása az életműnek. Natali genetikai thrillere valójában nem a Teremtményről szól, hanem az istenkísértés bűnébe eső, önhitt és naiv Teremtőkről. (Baski Sándor kritikája a szeptemberi Filmvilágban olvasható.)

Splice – kanadai-francia-amerikai,2009. Rendezte: Vincenzo Natali. Írta: Vincenzo Natali, Antoinette Terry Bryant, Doug Taylor. Kép: Tetsuo Nagata. Zene: Cyrille Aufort. Szereplők: Adrien Brody, Sarah Polley, Delphine Chanéac. Forgalmazó: Budapest Film. Feliratos. 104 perc.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr332314416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása