Filmvilág blog

Ördöggerinc

Tévéajánló ma estére

2010. szeptember 04. - filmvilág

El espinazo del diablo – spanyol-mexikói, 2001. Rendezte: Guillermo del Toro. Szereplők: Eduardo Noriega, Marisa Paredes, Federico Luppi, Fernando Tielve. 103 perc.
Vetítik: Duna TV - 22:35 (szept. 4.)


A 2001-ben készült, nálunk kevéssé ismert Ördöggerinc mintha az előzménye lenne Guillermo del Toro eddigi legnagyobb sikerének, A faun labirintusának. Szintén Spanyolországban játszódik, de még a polgárháború alatt, és a témája ugyanúgy a romlatlan, de sebezhető gyermeki lélek helytállása a nehéz időkben. A realista közegbe ágyazott történetben természetesen fontos szerephez jut a fantasztikum, a gyermekek számára nyitott másik valóság, ahonnan az életüket fenyegető veszélyekkel szemben a segítség érkezik. Ám az Ördöggerincben a fantasy még kevésbé cifra és burjánzó. Egyszerű, de hatásos kísértettörténetet látunk, Mario Bavát idéző, csodásan hamis színekben egy halott kisfiú igazságot szolgáltató szelleméről. A film remekül példázza, hogy miért nem szerencsés del Toro munkásságában a saját történetet elmesélő, személyes alkotások nyilvánvalónak tűnő elhatárolása a megrendelésre forgatott, hollywoodi képregény-feldolgozásoktól – amelyek forgatókönyvét mellesleg mindig a rendező írja. Ugyanaz az érzékenység érhető tetten del Toro minden munkájában: a Hellboy éppúgy a figuráknak szentelt szerető figyelem révén bűvöli el a nézőt, mint az Ördöggerinc, és fordítva, az Ördöggerinc is annak a hatásos képekbe sűrített karakterábrázolásnak az erejére épít, amit del Toro még gyerekfejjel a képregényekből szívott magába.


Kovács Marcell

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr622271312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2010.09.04. 16:53:58

Nem tudom, nekem ez a film dramaturgiailag sántít. Amikor kiderül, hogy a régmúlt bűntettet ki követte el, addigra a film alatt már sokkal durvább dolgokat is művelt az illető.

SPOILER: Konkrétan: az, hogy a rejtélyes haláleset egy gyilkosság volt, nem annyira tűnik súlyosnak, amikor a tettes már felrobbantotta a fél iskolát, ezzel megölve a gyerekek nagy részét. A klasszikus dramaturgia szerint előbb kellett volna kiderülnie az eredendő bűnnek, a későbbi, nagyobb szörnytetteket pedig épp azért kellett volna elkövetnie, mert az kiderült. Így totálisan elvesztette az élét az egész kísértethistória. Ennyi erővel az összes gyereknek megvan a "joga", hogy kísértetként éljen tovább, hiszen velük is csúnyán elbántak.
süti beállítások módosítása