Filmvilág blog

Szerelem és egyéb finomságok

Premierek a héten

2010. június 23. - filmvilág

DRÁGÁN ADD A RÉTEDET – Családi vígjáték Brendan Fraser főszereplésével, aki egy ingatlanügynököt alakít. Megbízói, a címmel ellentétben, nem egy rétet, hanem egy erdőt akarnak beépíttetni, amit a helyi állatpopuláció rossz néven vesz. (Fergeteges előzetes: itt.)

MEDITERRÁN FINOMSÁGOK – Spanyol vígjáték és szerelmi háromszögtörténet a „világ legjobb szakácsáról”. (Előzetes.)

A Filmvilág kritikusa szerint: Hiányzik az ízlés szerint adagolandó drámai feszültség vagy az éppen csak a torok mélyén érezhető tragikus íz, így válik Sofía sztorija kevéssé átélhetővé, távolivá a néző számára. Néhány remekül eltalált jeleneten túl sem a képi világ, sem a színészi játék nem elég lebilincselő ahhoz, hogy Mediterrán finomságok kezdetben üdítő hatása a játékidő végéig kitartson. (Forgács Nóra Kinga kritikája a júliusi Filmvilágban olvasható.)

SZERELEM ÉS EGYÉB BŰNÖK – A után egy újabb káeurópai, a legutóbbi CinePécs fesztiválon vetített film kerül a mozikba. (Előzetes.) Idézeten a blogon megjelent két fesztiválbeszámolóból:

Szinte kizárólag egy kreatívan fényképezett panelrengetegben játszódik a szerb Szerelem és egyéb bűnök. A lakótelepi gengszterek hadakozását és zűrös magánéletét elmesélő történet nem túl mély ugyan, és akadnak vele kisebb szerkezeti problémák is, de humora, a színészek játéka és jónéhány remek jelenete sok mindenért kárpótol. Ha a végét ügyesebben oldották volna meg, kifejezetten emlékezetes mozi lenne, így valamivel vegyesebb az összkép. A Besame Mucho című dal kreatív felhasználásáért mindenesetre jár a pluszpont. (Orosdy Dániel)


Stefan Arsenijevic Szerelem és egyéb bűnök című filmjének központi karakterei. komolyan veszik magukat. Az Újbelgrád szocreál betontengerében garázdálkodó, kisstílű panelgengszterek, akik, ha vérmérsékletük úgy diktálja, akár már a rivális háziállatok bántalmazásánál is messzebbre merészkednek. Piti ügyeik eddig még kitöltötték ódon szürke, semmibe tartó mindennapjaik, de az áporodott levegő immár várakozástól feszült. Hamarosan megnyílik a kerületben az első bevásárlóközpont, s ezzel végképp búcsút mondhatnak a környék nevetségesen ócska bódéiból begyűjtött védelmi pénzeknek. A Nő már indulásra kész, s tán vissza se nézne, ha a főnök kedvenc emberének szokatlan és váratlan érzelmi kitörése megállásra nem sarkallná. A filmidő alatt szőtt tervek ellenére azonban az ő sorsuk is már idő előtt elrendeltetett. A film elején egy villanás erejéig feltűnő, majd a végén szükségszerűen elsütött fegyver képe a 106 perces játékidő legnagyobb részében e felől sajnos szemernyi kétséget sem hagy. Az A(Torzija) című bemutatkozó rövidfilmjével rögtön sikert sikerre halmozó (Európai Film Díj, berlini kategóriagyőzelem, Oscar-jelölés) szerb direktor első nagyjátékfilmje eképp a Besame Mucho dallamaival aláhúzott romantikus-szatirikus hangnem ellenére is igen komor darab. (Klacsán Csaba)

Ljubav i drugi zločini – szerb-német-osztrák-szlovén,2008. Rendezte: Stefan Arsenijević. Írta: Stefan Arsenijević, Srdjan Koljević, Bojan Vuletić. Kép: Simon Tansek. Zene: Oliver Welter. Szereplők: Anica Dobra (Anica), Vuk Kostić (Stanislav), Feđa Stojanović (Milutin), Hanna Schwamborn (Ivana). Forgalmazó: Mozinet. Feliratos. 106 perc.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr132103415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása