Filmvilág blog

Boonmee nagybácsi, aki vissza tudja idézni előző életeit

Jár az Arany Pálma

2010. május 24. - Baski Sándor

A tegnap véget ért Cannes-i Filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát Apichatpong Weerasethakul filmje, a Loong Boonmee raleuk chat kapta, amely a tovább után látható előzetes alapján a thaiföldi mester Trópusi betegség című filmjére hasonlít leginkább, már ami a helyszínt (dzsungel) és a fantasztikum beemelését illeti. A "főhős" a címben is szereplő Uncle Boonmee, aki érzi, hogy hamarosan meg fog halni, ezért családjával hazaviteti magát, ahol visszaidézi előző életeit, miközben elhunyt szeretteinek szellemei is megjelennek.


Néhány mondat a mifelénk kevéssé ismert rendezőről Teszár Dávid Filmvilágban megjelent portrécikkéből ollózva:

Az 1970-es születésű, eredetileg építész végzettségű Apichatpong Weerasethakul minden idők egyetlen olyan thaiföldi szerzői filmese, akinek nemhogy jól cseng a neve az A-kategóriás fesztiválokon, de a Cahiers du Cinémától a Sight and Soundon át a Village Voice-ig egységesen leborulnak előtte az ítészek. Nagyjátékfilmjei egytől egyig eredeti és invenciózus alkotások, amelyek átlagos thaiföldi emberek hétköznapi életéről szólnak, egyáltalán nem hétköznapi módon. (...) Weerasethakul az ellentétek, az éles kontrasztok művésze, vonatkozzon ez bár a filmtípusra vagy az elbeszélésbeli és tematikai jellegzetességekre. (...) Szigorúan epizodikus felépítésű, drámai csúcspontokat nélkülöző, „eseménytelen” művei jókora fityiszt mutatnak a hagyományos történetmesélő filmnek: a bámulatos kreativitással megáldott, örökösen kísérletező kedvű Weerasethakul azok közül való, akik még hisznek a képek atmoszférateremtő erejében.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr881993193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.05.12. 09:00:59

Ez a "jókora fityiszt mutat" nemhogy erős túlzás, egyszerűen faszság. Weerasethakul nem mutogat, mosolyog, üldögél és szemlélődik. Nem érdekli más, csak az amit lát, nem reflektál, nem kritizál, nem provokál, nem érdekli a történet, nem érdekli a történetnélküliség. Tulajdonképpen nem érdekli a néző sem, és ez így helyes - bár itt Magyarországon rögtön neki is ugranának a trollok, hogy az én pénzemből, én pénzemből?! Hála Buddhának, a thai költségvetéshez és filmfinanszírozási procedúrákhoz nekik semmi közük...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.05.24. 08:52:46

Éljen. Ezek szerint Kornél nem nyert. Őt viszont szét fogják szedni...

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2010.05.24. 09:38:06

@efes: Kik? A hazai rajongói a reptéren? :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.05.24. 10:35:57

@[bs]: Nem, hanem a magyar filmet a költségvetési támogatások alapján, illetve Miki bácsi kapcsán bíráló trollok tömegei..:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.05.24. 10:38:00

@efes: Ha nyert volna, lett volna Kornél kezében egy komoly adu, de így...:) De ügyes fiú ő, ki fogja magát vágni (és/vagy leszarja őket).
süti beállítások módosítása