Filmvilág blog

Tolvajtempó (1974)

Tarantino nyomában - 24.

2010. május 18. - P. Szabó Dénes

Gone in 60 Seconds – amerikai, 1974. Rendezte és írta: H. B. Halicki. Kép: Scott Lloyd-Davies, Jack Vacek. Szereplők: H. B. Halicki (Maindrian Pace), Marion Busia (Pumpkin Chase), Jerry Daugirda (Eugene Chase), James McIntyre (Stanley Chase), Geroge Cole (Atlee Jackson). 105 perc.


Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

A Tolvajtempó egyike a hetvenes évek legfontosabb autósüldözős filmjeinek, persze nem csavaros története vagy kiemelkedő színészi alakításai miatt (sajnos egyik sem mondható el róla), hanem professzionális módon levezényelt 36 perces hajszájának köszönhetően. A játékidő végére időzített üldözés nemcsak hossza, de az életveszélyes kaszkadőrmunka és a több mint kilencven megroncsolódott autó miatt is nagy sikert vívott ki a rajongók körében. A főszereplőt alakító H. B. „Toby” Halicki egyben a film rendezője és forgatókönyvírója is volt, és még a legnyaktörőbb kaszkadőrmutatványokat is elvállalta a verdahajsza sikeressége érdekében. A „Car Crash King”-ként elhíresült Halicki eredetileg ingatlanokkal és autójavítással foglalkozott, és nagyszámú kocsigyűjteményt is birtokolt, melyekből első rendezéséhez, a Tolvajtempóhoz számos darabot felhasznált. A sikert már csak két rendezés követhette, mivel 1989-ben életét vesztette a Tolvajtempó második részének forgatásakor.


Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

Maindrain Pace autóműhelyének üzemeltetése mellett a kocsilopási bizniszben is jártas. Egy drogdíler különleges munkát ajánl neki: kaparintson meg negyvennyolc szebbnél szebb autócsodát, és a missziót hajtsa végre öt nap alatt. Pace és emberei női neveket adnak az autóknak, és a legcselesebb módon zsákmányolják be a kiszemelt „hölgyeket”. Az akció viszonylag flottul megy, azonban az utolsó, legbecsesebb darab, az Eleanor névre hallgató sárga fényezésű Ford Mustang Match 1 elkötésekor Pace nyomába indul egy komplett rendőrkülönítmény.


Apró különbségek Hol jön QT a képbe?

A Halálbiztosban Zoe Bell Mustangjának sárga fényezésével és kettő, jellegzetes fekete csíkjával nemcsak a Kill Bill színvilágát (és ezzel együtt Bruce Lee Halálos játszmáját) idézi, hanem a Tolvajtempó legendás Eleanor nevű autóját is. Tarantino a híres négykerekű szerepeltetésével – akárcsak a Száguldás a semmibe Kowalskijának Dodge Challengere esetében – a nagy elődök előtt tiszteleg, és egyben jelzi, hogy Zoe és csajbandája megszállott verdaőrültek. A filmbéli gyorséttermi csevegésük során Uma Thurman kaszkadőre és barátnője, Kim egekig magasztalják a hetvenes évek nagy autós filmjeit (Száguldás a semmibe, Piszkos Mary Őrült Larry), és külön kiemelik, hogy a Tolvajtempóból nem az "Angelina Jolie-féle szar", amit látni kell, hanem a 74-es eredeti. A lányok kijelentéseiből egyértelműen érződik, hogy Tarantino az autósüldözős filmek meghatározó korszakának a hetvenes éveket tekinti. Emellett egy geg erejéig már a Kill Bill első részében is megidéződik a Halicki filmje: a Two Pines-i kápolnába tartó Earl McGraw sheriff autójának műszerfalán a Tolvajtempó főszereplőjéhez hasonlóan több napszemüveg sorakozik, más-más színben.


Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt

H. B. Halicki tehetségesebb kaszkadőr volt, mint rendező, ez a filmjén is erőteljesen látszik. A Tolvajtempó megtekintése ugyanis felemás érzést nyújt: míg a film első hatvan perce tele van dramaturgiai hibákkal, és amatőr színészi alakításokkal, addig az utolsó fél óra egy mesterien megtervezett macska-egér játék a rendőrség és az autótolvaj között. Hiába az ezredfordulós feldolgozás, mely már fejlettebb trükktechnikával készülhetett el, a Halicki rendezte eredetivel Jerry Bruckheimer produkciója legfeljebb sebességben veheti fel a versenyt. Debütálása után a Tolvajtempó az autósüldözős filmek iskolapéldája lett. Később, ha egy direktor hatásos jelenetet kívánt rendezni, érdemes volt Maindrain Pace menekülését alaposan kielemeznie, hisz Halicki filmjéből kiderül, hogy az autók karosszériáját nem kell kímélni, és a játékidő végén nyugodt szívvel el lehet nyújtani a hajszajelenetet. A Halálbiztos második felét végignézve érezhető, hogy a hírhedt kaszkadőrmester miért és hogyan hatott Tarantinóra is.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr632011500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gunsmoke (törölt) 2010.05.18. 12:15:47

Király! Megint okosabb lettem!

Ezekből a cikkekből lassan már egy jó könyvet lehetne írni. Én venném!:)

P. Szabó Dénes 2010.05.18. 18:36:19

@gunsmoke: Mindenesetre köszönjük az elismerést. :)

SzaSza0909 2010.05.19. 09:37:52

"több mint kilencvenhárom megroncsolódott autó"
Ez 94 megroncsolódott autó?

falcsabander 2010.05.23. 07:05:03

akkor az durvább és "több-roncsosabb" :D autós üldözés, mint ami a Blues Brothers végén van? :))))))

P. Szabó Dénes 2010.05.23. 11:44:29

@SzaSza0909: A kérdés jogos, ezt egy hivatalos forrásban olvastam, de átírtam az egyértelműség kedvéért:)

@gergomegmászó: Igen, az eredeti Tovajtempó méltán az autós üldözős filmek egyik "legzúzósabb" darabja:)
süti beállítások módosítása