Filmvilág blog

Django

Tarantino nyomában - 22.

2010. április 27. - Orosdy Dániel

Django – olasz-spanyol-francia, 1966. Rendezte: Sergio Corbucci. Írta: Sergio Corbucci, Bruno Corbucci, valamint José Gutiérrez Maesso, Franco Rossetti, Piero Vivarelli. Kép: Enzo Barboni (E. B. Clucher). Szereplők: Franco Nero, José Bódalo, Loredana Nusciak, Ángel Álvarez. 90 perc.


Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

Az olasz (alias spagetti, makaróni, pasta, italo-) western egyik alapműve, amely világsztárrá tette Franco Nerót, elismert rendezővé Sergio Corbuccit, és megteremtette a műfaj egyik emblematikus alakját, a változó minőségű kvázifolytatások tömegében feltűnő Djangót. A Corbucci-testvérek jegyezte történet főszereplője egy titokzatos, fekete ruhát viselő férfi, aki gépfegyvert rejtő koporsót húz maga után. A nevét a dzsesszlegenda Django Reinhardtól kölcsönző karakter tulajdonképpen Sergio Leone Névtelen Revolverhősének sajátos variációja: figuráját részben az Egy maréknyi dollárért főszereplője (Clint Eastwood alakította), részben az ő gépfegyveres mészárlásokban élvezkedő ellenfele, Ramon (Gian Maria Volonté) ihlette. Mielőtt plágiumot kiáltana a Kedves Olvasó, jegyezzük meg: már Leone filmje is Kuroszava A testőr című szamurájfilmjének remake-je volt (ott kard felelt meg a revolvernek és pisztoly a gépfegyvernek), és a két Sergio nem alkotott egymástól teljesen függetlenül, sőt, közeli barátok voltak, többször is dolgoztak együtt (pl. a Gli ultimi giorni di Pompei és a Romolo e Remo című peplumokon).


Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

Szokatlan megjelenésű fegyveres, bizonyos Django ment meg a haláltól egy nőt, Mariát, majd egy elhagyott városka kocsmájába kíséri, ahol szobát szerez neki és le is fekszik vele. A település ura, a szadista Jackson őrnagy a bandája élén meg akarja ölni a túlságosan magabiztos férfit, ő azonban a koporsóba rejtett gépfegyverrel lemészárolja szinte az összes támadót, csak a vezetőjüket hagyja életben. Ezt követően egy csapat mexikói fegyveres érkezik. Vezérük, Rodriguez Django barátja, egyben a nő korábbi szeretője. Django és a gépfegyver segítségével a mexikóiak kirabolják az erődöt, ahol Jackson is rejtőzik, csakhogy Rodriguez nem hagyja, hogy barátja lelépjen a részével együtt, ezért Django az összes aranyat meglovasítja, amikor Mariával együtt elhagyja a várost. A zsákmány véletlenül a futóhomokban köt ki, Mariát meglövik, Djangót harcképtelenné teszik kézfejeinek szétzúzásával. Jackson a katonákkal együtt lecsap a hazafelé tartó mexikóiakra, végül egy temetőben sor kerül a nagy összecsapásra a címszereplő és a romlott amerikai között.


Apró különbségekHol jön QT a képbe?

A Kutyaszorítóban híres-hírhedt jelenetében Mr. Szőke (Michael Madsen) borotvát vesz elő a csizmájából, K-Billy popzenei műsorára tekeri a rádiót, majd némi táncikálás és egy könnyed, arcot célzó pengesuhintás után levágja a megkötözött járőr (Kirk Baltz) fülét. Az ötletet Tarantino Corbucci filmjéből vette kölcsön, ahol egy kétszínű pap jut hasonló sorsra a mexikóiak keze között, csak éppen neki még az eltávolított hallószervet is a szájába teszik, mielőtt megölnék. QT közismerten nagy rajongója az olasz westernnek, Corbucci más művei is hatottak rá (Navajo Joe, Hellbenders, Minnesota Clay, Johnny Oro, A zsoldos, A halál csöndje), arról az apróságról nem beszélve, hogy szerepet vállalt a Djangót lazán feldolgozó Takashi Miike-filmben, a Sukiyaki Western Djangóban.


Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt

Corbuccit a hazai nézők elsősorban remek vígjátékairól ismerik (...és megint dühbe jövünk, Kincs, ami nincs), de a vadnyugati film jeles alkotói között akkor is helye lenne, ha a kizárólag a Djangót követi el, pedig nem is ez a legjobb munkája (A halál csöndje Leone-i magaslatokban jár). A Franco Nero nevével fémjelzett mozi ugyan nem tudott igazán kilépni nagy testvére, az Egy maréknyi dollárért árnyékából, ám népszerűsége így is töretlen, a koporsót hurcoló gépfegyveres alak úgyszintén csakhamar ikonná vált. Köszönet illeti Tarantinót, amiért az idézettel felhívta rá a figyelmet, és filmjeivel újra népszerűvé tette az olasz westernt. A Django hazai DVD-kiadásán a képminőség nem tökéletes, a funkcióját azonban így is betölti: elérhetővé teszi a bő 40 éve készült kultfilmet, amely a mai napig megihleti a filmeseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr801946332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbert hellacopter 2010.04.27. 13:51:01

Csodálatos film,Corbucci az egyik legjobb spagettirendező volt ez kétségtelen.

gunsmoke (törölt) 2010.04.30. 22:16:18

"QT...szerepet vállalt a Djangót lazán feldolgozó Takashi Miike-filmben, a Sukiyaki Western Djangóban."

Bár csak ne tette volna! Mondjuk a Django és Miike iránti rajongását figyelembe véve érthető a dolog. De szerencsénkre QT-nek nem a színészet lett a fő foglalkozása.

Egyébként a Sukiyaki Western Django-ra már kétszer is rápróbáltam, de egyszer sem bírtam végignézni. Nem is értem miért van úgy oda QT Miike-ért, Meghallgatás ide vagy oda.

steflac 2010.05.01. 07:31:10

A film nagyon jó, viszont nekem nem is a QT átkötés, hanem sokkal inkább a Desperado gitáros pusztítói jutottak róla az eszembe. Mondjuk QT ott csak szereplő. (?)

De a rákészülés, a tok, a ki tudja mi van benne, majd előkerülnek a durva "ágyúk" rész elég hasonló, és valljuk be, tök jó is!

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2010.05.01. 15:00:51

@ihi: QT csak szereplő volt a Desperadóban, úgyhogy ezek a vonatkozások inkább egy "Rodriguez nyomában"-rovatban kerülhetnének elő, de egyébként abszolút igaz, a Desperado főszereplője (alias El Mariachi, A Zenész) garantáltan Django közeli rokona.
süti beállítások módosítása