Filmvilág blog

Zsaruk, Jeunet, apokalipszis

Premierek a héten

2010. április 21. - filmvilág

MINDEN KÚT RÓMÁBA VEZET – Egy New York-i nő (Kristen Bell) szerelemi kalandjai Rómában A szellemlovas (!) rendezőjétől.

A Filmvilág kritikusa szerint: Szerelem és mágia – csilingelő hívószavak ezek a női lélek számára, sajnálatos azonban, hogy a Minden kút Rómába vezet élvezeti értéke a heti horoszkóprovat végignyálazásának gyönyörét sem üti meg. (Alföldi Nóra kritikája az áprilisi Filmvilágban olvasható.)


VIGYÁZAT EHETŐ! – Dokumentumfilm egy francia faluról, ahol a polgármester úgy dönt, felveszi a harcot a junk fooddal és az iskolai étkezdét biokantinná alakítja.

A Filmvilág kritikusa szerint: Szívmelengető a falubéliek lelkesedése, és nem lehet nem azonosulni a biogazdálkodás nemes céljaival, mégis kissé egyoldalúnak hat Jean-Paul Jaud mozija – mivel csak a kis közösségek problémáira talál megoldást. (Schreiber András kritikája az áprilisi Filmvilágban olvasható.)


9 – Az elsőfilmes Shane Acker posztapokaliptikus animációja Tim Burton és Timur Bekmambetov produceri segédletével.

A Filmvilág kritikusa szerint: Üdítő színfolt a Pixar-gépek uralma alatt, feszültebb és brutálisabb, nem lesz belőle Happy Meal menü-játék – ám annál nagyobb esélye van mindenféle kult-státuszokra. (Alföldi Nóra kritikája a márciusi Filmvilágban olvasható.)

9­ – amerikai, 2009. Rendezte: Shane Acker. Írta: Shane Acker történetéből Pamela Pettler. Zene: Deborah Lurie. Forgalmazó: Budapest Film. Feliratos. 79 perc.


BROOKLYN MÉLYÉN – A soros brooklynban játszódó zsarudrámát ezúttal Antoine Fuqua (Kiképzés, Gyilkosok gyilkosa, Orvlövész) rendezte meg egy elsőfilmes forgatókönyvíró történetéből, középkategóriás sztárokkal a főszerepben. Egy helyett rögtön három rendőr (Richard Gere, Ethan Hawke, Don Cheadle) sorsát követhetjük nyomon, amint nyakig merülnek a korrupcióban és az erőszakban. 

A Filmvilág kritikusa szerint: Brooklyn mélyén nem több és nem is kevesebb, mint szókimondóan egyenes, kívánatos mértékben faragatlan, illúziómentes és kemény film az elkopott becsületről és a lojalitásról. (Géczi Zoltán kritikája a májusi Filmvilágban olvasható.)

­Brooklyn's Finest – amerikai, 2009. Rendezte: Antoine Fuqua. Írta: Michael C. Martin. Kép: Patrick Murguia. Zene: Marcelo Zarvos. Szereplők: Richard Gere, Ethan Hawke, Don Cheadle, Wesley Snipes. Forgalmazó: Palace Pictures. Feliratos. 140 perc.


[REC2] – Az utóbbi idők legjobb spanyol horrorfilmje folytatódik, a történet fonalát rögtön az első rész fináléja után pár perccel vesszük fel, de egy helyett immár több kamerán keresztül láthatjuk az eseményeket.

A Filmvilág kritikusa szerint: Balagueró és Plaza ugyan nem tudja megismételni az első film hatását, de izgalmas modern Ördögűző-variációval szolgál, és még egy roppant bizarr csókjelenettel is megajándékoz minket. (Kovács Marcell kritikája az áprilisi Filmvilágban olvasható.)

[Rec2]– spanyol, 2009. Rendezte és írta: Paco Plaza és Jaume Balagueró. Kép: Pablo Rosso. Szereplők: Manuela Velasco, Juli Fábregas, Ferran Terraza, Pablo Rosso. Forgalmazó: Budapest Film. Feliratos. 85 perc.


A hét bemutatója: MICMACS - (N)Agyban megy a kavarás

A Hosszú jegyesség nagyívű romantikus drámája után Jean-Pierre Jeunet visszatért a groteszk komédia (lásd: Delicatessen, Elveszett gyerekek városa) műfajához. A 27 millió euróból készült filmben Bazin (Dany Boon) barátai segítségével tönkre akar tenni két fegyvergyártó vállalatot, őket okolja ugyanis, hogy egy véletlenül elsült pisztoly miatt egy lövedék maradt a fejében.


A Filmvilág kritikusa szerint: Sikeres honfitársához, Luc Bessonhoz hasonlóan Jeunet döntően narratív-vizuális indíttatásból készít filmeket, történet és látvány organikusan egészítik ki egymást műveiben, de fogalmazási módja az évtizedek során valamelyest leegyszerűsödött: a hollywoodi elvárások hatására jelenetei plánozása, tempója és hossza – hiába a varázslatos környezet- és karakterrajz – az amerikai követelményekhez idomult. (Csillag Márton kritikája a májusi Filmvilágban olvasható.)

Micmacs a tire-larigot – francia, 2009. Rendezte: Jean-Pierre Jeunet. Írta: Jean-Pierre Jeunet és Guillaume Laurant. Kép: Tetsuo Nagata. Zene: Raphael Beau. Szereplők: Dany Boon,Andre Dussollier,  Nicolas Marie, Jean-Pierre Marielle. Forgalmazó: Palace Pictures. Feliratos. 105 perc.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr621939910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása