Filmvilág blog

Sárkányok, testvérek, kecskék

Premierek a héten

2010. március 25. - filmvilág

ITT IS, OTT IS – Szerb-amerikai-német koprodukciós film, amelyben egy New York-i szaxofonos Belgrádban próbál szerencsét, miközben egy szerb férfi New Yorkban küzd azért, hogy barátnőjét Szerbiából az USÁ-ba hozhassa. (Érdekesség: Ulrich Seidl botrányfilmje, az Import/Export hasonló tükörtörténettel operált pár éve.)

Tamo i ovde – szerb-amerikai-német,2009. Rendezte és írta: Darko Lungulov. Kép: Mathias Schöningh. Zene: Dejan Pejović. Szereplők: David Thornton, Mirjana Karanović, Cyndi Lauper. Forgalmazó: Cirko Film. Feliratos. 85 perc.


ELVESZETT SZEMÉLYEK KÖRZETE – Koprodukciós  (belga-holland-magyar-német-francia) szerzői film, amelyben a magyar színeket Márkos Albert zeneszerző, Hajdu Zoltán Miklós (Fehér tenyér) és Kántor László producer képviseli. Egy ipari zónában játszódik a történet, főszereplői egy házaspár és az egyik magyar vendégmunkásuk, Szabolcs. Caroline Strubbe filmjében nem a szavak dominálnak, nincs fordulatos cselekménye, így némileg meglepő, hogy a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon megkapta a legjobb forgatókönyvért járó SACD-díjat.

A Filmvilág kritikusa szerint: Kivitelezésében vérbeli európai film: hosszú csendek, kézikamerás, realista megközelítés, valamint néhol a Dardenne-fivéreket idéző letisztult képi világ. Az Elveszett személyek körzete fesztiválokon sikeres lehet, lassú ritmusa és erőtlen elbeszélése miatt azonban nem biztos, hogy a nézők szélesebb körével is közös nevezőre jut majd. (Zalán Márk kritikája az áprilisi Filmvilágban olvasható.)

Lost Persons Area – belga-hollandmagyar-német-francia, 2009. Rendezte és írta: Caroline Strubbe. Kép: Nicolas Karakatsanis. Zene: Márkos Albert. Szereplők: Hajdu Zoltán Miklós, Lisbeth Gruwez, Sam Louwyck. Forgalmazó:Mozinet. Feliratos. 109 perc.


ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT – A Cressida Cowell meseregényéből készült Dreamworks-produkció már a második sárkányos-animációs film egy hónapon belül a magyar mozikban (ami persze merő véletlen, a Sárkányvadászok ugyanis 2008-ban készült, csak két évbe telt, mire eljutott hozzánk.) A történet szereplői a vikingek, akik a falujukat feldúló sárkányokkal kénytelenek hadakozni nap mint nap. Hablaty, a különc kamaszfiú is sárkányvadász szeretne lenni, apja nyomdokait követve, de képtelen megölni bármilyen élőlényt, titokban viszont sikerül megszelídítenie egy Éjfúriák fajába tartozó rettegett sárkányt. Dean DeBlois és Chris Sanders író-rendezők nevéhez a Lilo és Stitch - A csillagkutya című film, illetve a belőle készült sorozat fűződik, amit le sem tagadhatnának, a Fogatlan névre keresztelt sárkány „arcvonásait” ugyanis egy az egyben Stitch-éről másolták. Az így neveld a sárkányodat ennek ellenére már-már Pixar-minőségekig emelkedik, már ami fantáziát, humort és látványt illeti, ráadásul a 3D ezúttal valóban működik. (BS)



TESTVÉREK – A dán Susanne Bier 2004-ben készült Testvéred feleségét... című filmjéből Jim Sheridan (A bal lábam, Apám nevében) készített hollywoodi remake-et jelentősen megfiatalított szereplőgárdával. A sajátos szerelmi háromszög-történet főszereplői:  Natalie Portman (a feleség), Tobey Maguire (a hadifogságba eső, halottnak hitt férj, aki később felbukkan) és Jake Gyllenhaal (a tékozló fivér, aki túl közel kerül bátyja feleségéhez).

A Filmvilág kritikusa szerintA drámában jártas Jim Sheridan filmje jórészt –  szó szerint is – szöveghű másolata Susanne Bier eredetijének, így a dicsőség bizonyos tekintetben továbbra is a dán rendezőnőé és forgatókönyvíró társáé, a sokoldalú Anders Thomas Jensené marad. (Tüske Zsuzsanna kritikája  a márciusi Filmvilágban olvasható.)

Brothers­ – amerikai, 2009. Rendezte: Jim Sheridan. Írta: Susanne Bier és Anders Thomas Jensen történetéből David Benioff. Kép:  Frederick Elmes. Zene: Thomas Newman és Bono. Szereplők: Jake Gyllenhaal, Natalie Portman, Tobey Maguire. Forgalmazó: Palace Pictures. Feliratos. 105 perc.


MILAREPA - Bhutáni film Tibet legendás jógijáról és szellemi vezetőjéről egy fiatal láma rendezésében.

A blog kritikusának véleménye: A Milarepa szikár tanmese Tibet talán legnagyobb szentjéről. A gazdag családba született címszereplő apja korán meghal, így anyjával együtt nagybátyja gonosz fennhatósága alá kerül. A vagyonukat gyakorlatilag lenyúlják, őket magukat pedig kulimunkára kényszerítik. Milarepát keserű dühtől sorvadozó özvegy anyja elküldi, hogy tanulja ki a fekete mágiát, és végezzen az őket megnyomorító aljas rokonokkal. Milarepa eleget tesz a kedves kérésnek, megszállottan gyakorol, végül hatalmas mágussá válik – és halomra öli a kiszemelteket is tartalmazó falu lakóit (leszámítva magukat a kiszemelteket). A filmnek itt vége szakad – maga a heroikus megtérés és megbánás csak jelezve van, kibontva nincs, minden idők legkeményebb személyi edzőjére – Marpára – még csak utalást sem találunk. (Hacsak a megbánás erejében nem fedezzük fel – ehhez viszont ismernünk kell az egész történetet, márpedig a nézőtér összetételét figyelve erre kicsi az esély).
Színészi játékról nem igazán lehet beszélni, speciális effektekről viszont – sajnos – igen. Mégse tegyük. (KT)

Milarepa­ – tibeti, 2006. Rendezte: Neten Chokling. Írta: Neten Chokling és Tenzing Choyang Gyari. Kép: Paul Warren. Zene: Joel Diamond. Szereplők: Orgyen Tobgyal, Jamyang Lodro. Forgalmazó: Best Hollywood. Szinkronizált. 90 perc.


A hét bemutatója: KECSKEBŰVÖLŐK

Grant Heslov szatírája megtörtént eseményeken alapul, illetőleg Jon Ronson 2004-es, azonos című riportkönyvén. (A magyarul is megjelent könyvről még a héten írunk bővebben.)  A kecskéket bámuló emberek az amerikai hadsereg katonái voltak, akiket a 80-as évek elején paranormális képességekkel akartak felvértezni. A film története szerint egy riporter (Ewan McGregor) Irakban találkozik Lyn Cassady-vel (George Clooney), aki azt állítja, hogy tagja volt anno a pszichikai kísérletekkel foglalkozó egységnek, majd 9/11-et követően reaktiválták. A csoport vezetője azonban eltűnt, Cassady feladata, hogy megtalálja őt, amelyben a riporter is segíti. Clooney és McGregor mellett Kevin Spacey, Jeff Bridges és Robert Patrick alakítják a főbb szerepeket, a forgatókönyvet Peter Straughan írta (Mrs. Ratcliffe forradalma, How to Lose Friends & Alienate People) és az eddig inkább színészként aktív Grant Heslov rendezte.


A Filmvilág kritikusa szerintA Kecskebűvölők egy olykor húsbavágó könyv talán túlságosan is könnyed interpretációja, mely már-már nihilizmusba hajló cinizmussal vágja el a gordiuszi csomót: nincs mit tenni, már csak röhögni lehet az egészen. (Sepsi László kritikája az április Filmvilágban olvasható.)

The Men Who Stare at Goats – amerikai-brit, 2009. Rendezte: Grant Heslov. Írta: Jon Ronson regényéből Peter Straughan. Kép: Robert Elswit. Zene: Rolfe Kent. Szereplők: George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges, Kevin Spacey. Forgalmazó: Fórum Hungary. Feliratos. 94 perc.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr631867094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bolomba (törölt) 2010.03.26. 17:34:20

a kecskebuvoloket en szakadozva, de vegigrohogtem. most, hogy megvolt a konnyed szorakozas, majd neki is esek a lesujto konyvnek is, csakhogy ne maradjak mar kultulploli.
süti beállítások módosítása