Filmvilág blog

Álmok, apák, angyalok

Premierek a héten

2010. március 18. - filmvilág

IGAZÁBÓL APA – Novák Emil filmjében két férfi (Kaszás Géza és Kamarás Iván) vetélkedik azért, hogy eldöntsék, melyikőjük az igazi apja a Kata nevű kislánynak. Érdekesség: kivételesen nem Budapesten játszódik a film, ahogy az a magyar vígjátékok esetében megszokott, hanem Kecskeméten. (Kritika a Filmvilág áprilisi számában.)

Igazából apa – magyar, 2010. Rendezte: Novák Emil. Írta: Novák Emil, Péterfy Gergely és Kaszás Géza. Kép: Csukás Sándor. Zene: Gulya Róbert. Szereplők: Kamarás Iván, Varga Boglárka, Kaszás Géza, Scherer Péter, Gryllus Dorka. Forgalmazó: InterCom. 90 perc.


LÉGIÓ – Újabb apokalipszis-sztori a mozikban: az Úr megelégeli a földlakók kicsapongásait, és leküldi Gabriel arkangyalt (Kevin Durand) egy agresszív angyal-légió élén a Földre. Michael arkangyal (Paul Bettany) azonban még adna egy esélyt a halandóknak, ezért néhányukkal közösen szembeszáll az égi seregekkel.

A Filmvilág kritikusa szerint: Az ezidáig látványtervezőként és producerként működő Scott Stewart akciófilmbe oltott misztikus horrorjának legfőbb és lényegében egyetlen erénye – a látványvilágon túl – a végtelenül groteszk világkép és alapszituáció, amit felvázol. (Sepsi László kritikája a márciusi Filmvilágban olvasható.)

Legion­ – amerikai, 2010. Rendezte: Scott Stewart. Írta: Scott Stewart és Peter Schink. Kép: John Lindley. Zene: John Frizzell. Szereplők: Paul Bettany, Dennis Quaid, Tyrese Gibson, Kevin Durand. Forgalmazó: InterCom. Feliratos. 100 perc.


SZESZÉLYES SZŐKE – A portugál Manoel de Oliveira egyike a legérdekesebb kortárs rendezőnek, bár ezt a státuszt nem feltétlenül filmjeivel, hanem munkabírásával vívta ki: idén 101 éves, és jelenleg is éppen a következő filmjén dolgozik. A Szeszélyes szőkét (eredeti címe jóval találóbb és frappánsabb: Egy szőke lány furcsaságai) tavaly Berlinben mutatta be, mindössze 64 perces, Lisszabonban játszódik, főhőse egy fiatal férfi (Oliveira unokája alakítja), aki szerelemes lesz egy titokzatos szőke lányba.
 
A film leheletfinom arányokkal dolgozik, érezhető, hogy Oliveira egyetlen mozdulattal nem tesz sem többet, sem kevesebbet, mint amennyit a történet megkövetel. Rebbenő finomságú szerkezet, mint egy haiku: képeskönyv, melyben minden egyes helyszín magáért beszél. (Forgách András Oliveira-portréja a márciusi Filmvilágban olvasható.)

Singularidades de uma Rapariga Loura – portugál-spanyol-francia, 2009. Rendezte: Manoel de Oliveira. Írta: Eça de Queirós történetéből Manoel de Oliveira. Kép: Sabine Lancelin. Szereplők: Júlia Buisel, Diogo Dória, Paulo Matos, Carlos Santos. Forgalmazó: Cirko Film. Feliratos. 74 perc.


A SÖTÉTSÉG HATÁRÁN – A leginkább a James Bond-rendezéseiről ismert Martin Campbell saját, 80-as években készített, azonos című sorozatát dolgozta fel, Mel Gibson főszereplésével, aki utoljára 8 éve állt a kamerák előtt (Jelek). A hidegháborús paranoia-krimiből, amelyben egy apa nyomoz lánya gyilkosai után, és kormánykörökig vezető összeesküvésre bukkan, a papírformának megfelelően egyszerű akció-thriller lett.

A Filmvilág kritikusa szerint: Martin Campbell, akarva-akaratlanul, egy régimódi – bár helyenként kifejezetten stílusos – thrillert forgatott; ebben rejlik filmjének bája, de ez egyben a legnagyobb hibája is. (Baski Sándor kritikája a márciusi Filmvilágban olvasható.)

Edge of Darkness­ – amerikai-brit, 2010. Rendezte: Martin Campbell. Írta: William Monahan és Andrew Bovell. Kép: Phil Meheux. Zene: Howard Shore. Szereplők: Mel Gibson, Caterina Scorsone, Ray Winstone. Forgalmazó: Palace Pictures. Feliratos. 108 perc


A hét bemutatója - BIBLIOTHÉQUE PASCAL

A 41. Magyar Filmszemle fődíjas filmje, melyet Berlinben is vetítettek (zajos közönségsikerrel) mától végre a magyar mozikban is látható.


A film nagyszabású látomás, mi több, igencsak különnemű látomások sorozata, amely ugyanakkor nem nélkülözi azt a fajta „valóságalapot”, amely korunknak és régiónknak a sajátja. Az Erdélyből elinduló Mona kalandja a szerelemtől kislánya elvesztésén át a hozzá visszavezető útig olyan szenvedés- és megváltástörténet, amely a film költői erejének köszönhetően egyetemes jelleget ölt, részleteiben, motívumaiban ugyanakkor nem szakad el a prózai valóságtól. (Gelencsér Gábor írása a Szemléről az áprilisi számban olvasható.)

BIBLIOTHEQUE PASCAL – magyar, 2010. Rendezte és írta: Hajdu Szabolcs. Kép: Nagy András. Zene: Bumt Friedmann, Atom, Flanger. Szereplők: Török-Illyés Orsolya (Mona), Andi Vasluianu (Viorel), Shamgar Amram (Pascal), Răzvan Vasilescu (Gigi Paparu). Forgalmazó:  Szuez Film Kft. 111 perc.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr501848428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2010.03.18. 14:30:48

Pontosítanék egy (érdekes) apróságot: az Igazából apa csak nagy jóakarattal Novák Emil filmje, hiszen a producerek cipelik a médiában, és a plakáton is mindössze "Leforgatta" kreditet kapott a munkájáért. Mintha csak a Caligula körüli hercehurca tanúi lennénk kicsiben, ld. "principal photography by Tinto Brass". :)
süti beállítások módosítása