Filmvilág blog

Igazságos köntörfalazás

Premierek a héten

2010. február 10. - filmvilág

VALENTIN NAP – A Valentin nap nem csak a virágárusok naptárában szerepel pirosbetűs ünnepként, de az amerikai producerek is imádják, érthető okokból, így aztán minden évben jut egy-két témába vágó romantikus film erre a napra. Garry Marshall verziója azzal próbál kitűnni, hogy nem egy és nem két, de legalább egy tucat sztárszínészt vonultat fel Jessica Alba-tól Jamie Foxx-on át Shirley MacLaine-ig. Még nem volt hozzá szerencsénk.

FARKASEMBER - Joe Johnston rendező Benicio Del Toro címszereplésével adaptálta a klasszikus sztorit. Kritika holnap.

MÁSOK VAGYUNK – Maren Ade kamaradrámájában egy nem régen összejött páros, Gitti és Chris Szardínián töltik első közös nyaralásukat, egy másik pár feltűnése után azonban át kell értékelniük addigi kapcsolatukat. A film a tavalyi Berlini Filmfesztiválon megkapta az Ezüst Medvét, a női főszereplő, Birgit Minichmayr pedig a legjobb alakítás díját.
A Filmvilág kritikusa szerint: A Mások vagyunk kérlelhetetlen visszafogottsága sokaknál valószínűleg el sem éri majd az ingerküszöböt, másokat viszont talán az, hogy az apró rezdülésekre kell figyelni benne, türelemre tanít – akár saját kapcsolataiban is. (Vajda Judit kritikája a februári Filmvilágban olvasható)

Alle Anderen – német, 2009. Rendezte és írta: Maren Ade. Kép: Bernhard Keller. Szereplők: Birgit Minichmayr (Gitti), Lars Eidinger (Chris), Hans-Jochen Wagner (Hans), Nicole Marischka (Sana). Forgalmazó: Anjou Lafayette. Feliratos. 119 perc. 


AZ ÁRULÓ SZÍV – A címében Edgar Allen Poe klasszikusát idéző thriller főhőse egy szívátültetésen  átesett férfi, aki addig nem tud megnyugodni, míg fel nem kutatja donorja gyilkosát. Michael Cuesta rendező eddig csak a sorozatok világában jeleskedett (Sírhant művek, True Blood, Dexter), ez az első mozifilmje, míg Dave Callaham forgatókönyvíró neve mellett a Doom és Az apokalipszis lovasai áll.
A Filmvilág kritikusa szerint: Callaham ezúttal sem tudott választani a családi melodráma és a B-kategóriás thriller között, és ezzel jócskán megnehezítette Michael Cuesta rendező dolgát, aki derekasan egyensúlyozik az érzelmek és az izgalmak határán, ám végül egyikből sem mutat eleget. (Kovács Marcell kritikája a februári Filmvilágban olvasható)

Tell Tale – amerikai-brit, 2009. Rendezte: Michael Cuesta. Írta: Edgar Allan Poe története alapján Dave Callaham. Kép: Terry Stacey. Zene: David Buckley. Szereplők: Josh Lucas (Terry), Lena Headey (Elizabeth), Brian Cox (Van Doren), Beatrice Miller (Angela), Ulrich Thomsen (Lethe). Forgalmazó: Best Hollywood. Szinkronizált. 92 perc.


ODA AZ IGAZSÁG! – Jancsó Miklós legújabb, a Filmszemle nyitányaként bemutatott alkotása Mátyás király korában játszódik, de nem „hagyományos” történelmi film, ugyanakkor nem is a Pepe-Kapa vonulatot folytatja. Megértését a Jancsó-életmű ismerete jelentősen megkönnyíti.
A Filmvilág kritikusa szerint: Természetesen az új Jancsó csinálta ezt a régi Jancsó filmet. Az a Jancsó, aki ezredvégi történeteiben már többször kivégezte, eltemette önmagát, magányosan, vagy még Hernádi Gyulával, aki búcsúzott már nevetve, hidegzuhannyal, és vizionálta a világvégét napfogyatkozás közben. Az a valaki, akinek elege lett a maga keserű vicceiből személyes-, nemzet-, és glóbuszhalálról, és most megint meg akart szólalni halkan és komolyan. Megtehette: nem ez a legjobb régi filmje, viszont a legszerényebb. (Hirsch Tibor kritikája a márciusi Filmvilágban lesz olvasható)

ODA AZ iGAZSÁG! – magyar, 2009. Rendezte és írta: Jancsó miklós. Kép: Jancsó Nyika. Zene: Rossa László. Szereplők: Gálffi László (Mátyás király), Ladányi Jákob, Daniel Olbrychski, Cserhalmi György, Mucsi Zoltán, Nagypál Gábor, Mundruczó Kornél, Pindroch Csaba. Forgalmazó: Mozinet. 85 perc.


A hét bemutatója: KÖNTÖRFALAK

Dyga Zsombor egy félkomoly (Tesó) és egy komolytalan (Kész cirkusz) vígjáték után, saját forgatókönyvből, egy vérbeli kamaradrámát forgatott. A történet szinte végig egy lakásban játszódik, ahol a három főszereplőről, és egymással való kapcsolatukról újabb és újabb részletek derülnek ki, folyamatosan alakítva ezzel a köztük lévő viszonyrendszert. Az idei Filmszemle nézői szerették a filmet: a Köntörfalak lett a közönségdíjas, de a zsűri is kitüntette egy rendezői és egy vágói díjjal (Czakó Judit), illetve Elek Ferencé lett a legjobb alakítás díja.
A Filmvilág kritikusa szerint: A Köntörfalak nem eszmedráma, hanem hetvenöt perc színtiszta akció, rejtély és fordulat – már amennyiben valaki mindezt az izgalmat egy háromszereplős, végigdumált, szavakkal végigharcolt kamaradarabban is képes felfedezni. Hetvenöt percen át megyünk felfelé egy csigalépcsőn, és minden fordulónál új tájat látunk, új zsánerbe csöppenünk, de legalábbis más szemszögből látjuk az előző jelenetben kiismertnek hitt szituációt. (Schubert Gusztáv kritikája a februári Filmvilágban olvasható)

KÖNTÖRFALAK – magyar, 2009. Rendezte és írta: Dyga Zsombor. Kép: Marosi Gábor. Zene: UpTownFelaz. Szereplők: Elek Ferenc (Zoli), Tompos Kátya (Eszti), Rába Roland (Gábor). Gyártó és forgalmazó: Film Team Kft. 80 perc.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr91746943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.10. 18:48:07

Nekem, és még néhány csoporttársamnak, sok-sok éve éppen Hirsch Tibor magyarázta el, hogyan s miről szól a Szegénylegények, és azóta értem a régi Jancsót. Köszönet Hirsch Tibinek érte. Ezt a mostanit is értem, de nem szeretem már, nagyon nem. Ráadásul, nem is szerény...

Nálam a Köntörfalak nyerte az idei Szemlét, lóhosszal.

cza 2010.02.14. 14:36:43

az Előttünk az élet-ről fogtok írni?

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2010.02.14. 15:24:23

Ha bemutatják, akkor 100%. A Szemlén én sajnos lemaradtam róla.
süti beállítások módosítása