Filmvilág blog

Az évtized magyar filmjei

TOP 10

2010. február 04. - filmvilág

Top 50-es listánkból, amelyben az évtized filmjeit rangsoroltuk, több kommentelőnk is hiányolta a magyar filmeket – joggal. A Filmszemle apropóján most pótoltuk a hiányosságot, és szavaztunk az elmúlt évtizedben bemutatott magyar filmekre. Az alábbi listát ezúttal nem a blog teljes stábja, hanem a Filmvilág szerkesztősége állította össze, név szerint Létay Vera, Schubert Gusztáv, Varró Attila, Schreiber András és Baski Sándor. Pontosabban: külön-külön szavaztunk a személyes kedvenceinkre, majd összesítettük a listát, amely 10 tételből áll ugyan, de 2-2 esetben holtverseny alakult ki.



#10.
RENGETEG (2003)
Rendezte: Fliegauf Benedek


Fliegauf Benedek filmjének zeneisége van. Bizarr és újmódi, eddig ismeretlen kategóriába sorolandó zene-szerűsége. (Kritika)

"A Rengeteg rendezői koncepciója az volt: mi van akkor, ha csak azokat a részeket veszem ki a minket körülvevő életből, amikor a ventillálás történik? Mert ez a helyzet – lévén az érzés váratlanul, ösztönösen robban be az életünkbe – borzasztóan drámai. Olyan filmet pedig még nem láttam soha, amely kizárólag az ilyen szituációkra koncentrál." (Fliegauf Benedek - a teljes interjú.)


#9. - MOSZKVA TÉR (2001)
Rendezte: Török Ferenc


Akárhogy nézzük, a Moszkva tér hiteles ábrázolat az akkori tizennyolc évesek rendszerváltó évéről. Török Ferenc személyes élményei alapján rendezett szándékoltan nem szerzői, hanem zsánerfilmet. (Kritika)


#8. - MACERÁS ÜGYEK (2001)
Rendezte: Hajdu Szabolcs


A
Macerás ügyek különleges tempójú, pulzáló munka, hihetetlen ötletek és energiák pörögnek, zakatolnak benne. Olykor döccen a sztori, kihagy a ritmus, borul a logika, de mindvégig kitart a lendület, meghökkent és izgalomban tart a formaválasztás szabadsága. (Kritika + Beszélgetés Hajdu Szabolccsal, Mundruczó Kornéllal és Török Ferenccel)

#6-7. - ISZKA UTAZÁSA (2007)
Rendezte: Bollók Csaba


Az Iszka utazása a színesedő, izmosodó új magyar film egyik meglepetésmozija. Rendezője, Bollók Csaba jó évtizede a pályán van már, sok finom, érzékeny mozgóképet láttunk tőle (Ezüstkor, Winnetou, Észak, Észak). Az Iszka utazása azonban valószínűleg azokat is váratlanul érte, akik korábban felmérték Bollók tehetségét: különös érzékét ahhoz, hogyan lehet eloldani motívumot, figurát, cselekményt a konkrét tér-időtől s hogyan kell , épp hogy csak érintve, halkan elővezetni akár súlyos lelki földcsuszamlásokat is. (Kritika)

#6-7. – ÓPIUM (2007)
Rendezte: Szász János


Szász hőseit ugyanaz sokkolja, mint Csáth Gézát és a századelő szecesszióját: a lélek benső fenyegetéseitől és a külvilág agresszivitásától satuba fogott ember szorongása. (Kritika + a film hangsávjáról)


#4-5. - KONTROLL (2003)
Rendezte: Antral Nimród


A megváltás érvényes vonaljegy nélkül érkezik – a mesemotívumok és a realisztikusabb elemek folytonos egymás mellé rendelése a Kontroll egyik legsajátosabb szerkezetépítő megoldása, és nagy szerepe van abban, hogy a film mitikus dimenziókba úsztatott univerzuma megszülessék. (Kritika)

"Nekem is zavaros, hogy milyen film ez, de pont az a lényeg, hogy nem lehet behatárolni. Röhögünk, aztán a következő pillanatban meglepődünk, aztán megint röhögünk, majd sírunk, és így tovább, akár az élet. A történet is változik, miért kell leragadni egy zsánerben – van ilyen törvény, hogy ha thrillert csinálunk, nem szabad röhögni? Az a fontos, hogy ez a keverés ne tűnjön erőltetettnek. A kedvenc filmjeim mind ilyenek, keverednek bennük a műfajok: a Mechanikus narancs vagy a Szárnyas fejvadász például. Vagy a Csillagok háborúja: az nem sci-fi, az „a” Csillagok háborúja. Erre vagyok a legbüszkébb, hogy sok műfaj váltakozik a filmemben." (Antal Nimród - a teljes interjú)

 
#4-5. - A NYOMOZÓ (2008)
Rendezte: Gigor Attila


Első filmjével Gigor Attila nem csupán becsatlakozott a magyar bűnfilm-hagyományba, de rögtön újra is írta azt. A nyomozó furmányos vonalvezetésű, többé-kevésbé jól centírozott dramaturgiájú, szellemes jelenetekkel és kiváló színészi teljesítményekkel teli film. Ráadásul nem csupán születésének időpontját tekintve, hanem a szemléletét illetően is abszolút kortárs, minden ízében mai, azaz maximálisan korszerű mozi. (Kritika)


#3. - NYÓCKER! (2004)
Rendezte: Gauder Áron


„Pénz és pina, ez az élet regulája” – foglalja össze tömör életfilozófiáját Gusztibá, a nyócker sokat látott roma veteránja. Ha az egyszeri néző túlesik azon a sokkon, hogy a nyolcadik kerületi őslakosok magától értetődő természetességgel használják a négybetűs szavakat, akkor már semmi nem menti meg attól, hogy élvezze ezt az egész estés, sűrű hangulatú animációs mozit. (…) A sok hazai műmájerkedés és meddő óvatoskodás után a Nyócker igazi kellemes meglepetés. A jelenlegi szabadsághiányos és tekintélyektől szűkölő időszakban valódi hiánypótló darab, példamutatóan szabad lélegzetvétel.
(Kritika)

#2.HUKKLE (2002)
Rendezte: Pálfi György



A Hukkle cím film ifjú rendezője nagyon szépen megtanulta, mire is büszke annyira a modernista papák mozija. Arra büszke, hogy megtanult olyan képet mutatni, ami nem viszi előre a történetet, de mégis ott van; meri vállalni, hogy számára az ilyen kép az igazán fontos; üzenet és hangulat az úr, a mese cifra szolga. A Hukkléban szó sincs erről. A Hukkle tömény fordulatosság, ős-Hollywood és brazil szappanopera. Csak éppen színtiszta képnyelven. (Kritika)

"A legtöbb film olyan szemszögből beszél, hogy a jelenhez képest visszaemlékezik egy múlt idejű történetre. Én viszont olyan történetet akartam elmesélni, ami éppen akkor történik, amikor látod. Ha körbenézel, ha csak szemlélődsz, ha benne vagy a világban, akkor nem fontosabb a bácsi a nyuszinál, a nyekkenõ pad a suhogó fánál. A séta jelenidejében minden együtt létezik. Csak ha már körbejártad a falut, és visszagondolsz arra, hogy mit láttál, akkor áll össze a fejedben, hogy a sok különféle benyomás mögött rejtőzködve milyen titkos események történtek." (Pálfi György - interjú)


#1. - WERCKMEISTER HARMÓNIÁK (2000)
Rendezte: Tarr Béla


A Sátántangó után Tarr Béla újabb alapművet forgatott. A Werckmeister harmóniák civilizációs rémdráma egy kisváros szétesésének, szétmállásának történetében. (Elemzés + Forgách András, Kovács András Bálint és Szilágyi Ákos beszélgetése a filmről.)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr831729643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.02.04. 18:50:19

No, annak örülök, hogy az Üvegtigris nem jutott be :)

ettumifilii 2010.02.04. 19:16:54

a taxidermia igazán felkerülhetett volna, hamár abból van a kép a cikkhez :) én a nyócker helyére tenném

Sancho Panda 2010.02.04. 19:52:22

@ettumifilii: Egyetértek. A nyócker szerintem eléggé felejtős.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.02.04. 20:31:23

A Taxidermia lehetett volna a 0. Úgyis elég egyedi.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.02.04. 21:30:14

Taxidermia ??
..inkább, mint a Hukkle (Pálfitól)

odishon 2010.02.04. 21:50:27

ne már! ezt nem hiszem el: a Nyócker a harmadik?? A Taxidermia meg be sem került??

Sance · http://freakcinema.blog.hu/ 2010.02.04. 22:05:57

Részemről örülök annak, hogy nincs fent a listán a Taxidermia. Sokkolásnak kevés, meg minden másnak is:).

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2010.02.04. 22:11:52

A Taxidermia egyetlen ponttal maradt ki a Top10-ből.. Ugyanígy a határon volt: Fehér tenyér, Szép napok, Fekete kefe.

sárkányfő 2010.02.04. 22:12:42

komolytalan lista... rajta van a Nyócker - ???
nincs rajta a Dealer, nincs rajta a Delta...

mindegy, gondolom töltelék anyagnak szántátok a filmszemle alkalmából...

Thresher 2010.02.04. 23:00:36

Én a Moszkvát simán beraknám a Nyócker helyére...

Viktus 2010.02.04. 23:49:55

Ez a lista ugye nem komoly?

Viktus 2010.02.04. 23:52:54

Jah vágom ez ilyen művészis szarság ...

Kyuzo 2010.02.05. 02:40:10

@Thaddeus Griffin:
Miért? Mert nincs különösebb mondanivalója, csak egyszerűen vicces? (Vagy húsba vágott)

kutyacica 2010.02.05. 05:40:36

furcsa egy kicsit a lista, mert ha rajta van a Kontroll, a Nyomozo, nem ertem miert nem lehet rajta a Kameleon, vagy akar a Csak Szex Es Mas Semmi. A regi klasszikusok aranykora utan, szerintem, jo ideig nem birt a magyar filmszakma ertekelheto kozonsegfilmet csinalni. Az hogy az evtizedben aztan egy uj generacio vegre letett az asztalra nem is egyet, az szerintem abszolut ertekes, a szakmat megujito munka es mint ilyen helye van egy tizes listan, ami a "legjelentosebb" filmeket veszi sorra.

Kicsit ugy ahogy az Avatar is jelentos alkotas meg a Szarvasvadasz is, attol meg hogy az egyik krumpli a masik zsiraf es nem lehet oket osszehasonlitani, mind a ketto ertekes a maga nemeben. Na, ez megint tul hosszu lett :)

RoFä 2010.02.05. 06:13:24

@[bs]: Magam is a Fehér tenyeret hiányoltam, hatalmas élmény volt.

A Moszkva tér és a Nyócker szerintem is cseréljen helyet.

Érdeklődésképp: Dolina szóba került?

2010.02.05. 07:14:21

Ez egy értelmes, jó lista, csak azt nem értem, hogy hogy került rá, meg általában miért tartják jó filmnek a Rengeteget, ami egy amatőr, unalmas, fárasztó, művészkedő nagy nulla. Viszont jellemző, hogy Pálfy két filmje is szerepel:)

2010.02.05. 07:15:00

@shitgun: jaj, benéztem, a Taxidermia csak egy kép...

2010.02.05. 07:17:03

@kutyacica: "miert nem lehet rajta a Kameleon, vagy akar a Csak Szex Es Mas Semmi." Talán mert szar filmek? Azért mert egy esetlen romkom itthon sikeres, még nem jó.

retroflexus 2010.02.05. 08:00:50

Dealer, Delta, Fehér tenyér, Taxidermia, nekem ezek hiányoznak. Iszkát, Nyomozót, Nyóckert meg eddig nem is láttam sajnos.

demizson bobby 2010.02.05. 08:41:40

@retroflexus: azt javaslom a nyóckerrel ne vesztegesd a drága időd, helyette nézd meg a nyomozót 2x!

Viktus 2010.02.05. 08:55:36

@shitgun:

Kedves művészlélek, akkor elmondanám a közönség véleményét.

#1. - WERCKMEISTER HARMÓNIÁK (2000)

Leírása alapján nemhogy moziba még a tv2 éjfél utáni művészfilm blokkjában sem nézném meg.

#2. – HUKKLE (2002)

Ez röviden, és velősen sz*r.

#3. - NYÓCKER! (2004)

Ez megnézhető bár ez sem az évtized magyar csodája.

#4-5. - A NYOMOZÓ (2008)

Ezt már talán megnézném a tv2 művészeti blokkjában.

#4-5. - KONTROLL (2003)

Ez a listáról az egyik olyan film ami tényleg jó.

#6-7. – ÓPIUM (2007)

Agybeteg.

#6-7. - ISZKA UTAZÁSA (2007)

Szintén.

#8. - MACERÁS ÜGYEK (2001)

Gondolom.

#9. - MOSZKVA TÉR (2001)

Ez a legjobb film a listáról ez tényleg jól sikerült.

#10. – RENGETEG (2003)

Vicc.

Az embereknek kb. olyan alkotások kellenek, mint a Valami Amerika 2 szórakoztató-könnyed amire beül a nép nem ezek a többnyire elvont pénzpazarlások amin egy tucat művészlélek élvezkedik.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2010.02.05. 11:03:20

Halkan jelzem, a cél nem a legkedveltebb magyar filmek összegyűjtése volt, és a listán szereplő filmek nagy része nemzetközi szinten is népszerű/elismert volt, ellentétben az itthon sok nézőt vonzó közönségfilmek túlnyomó többségével.

ayad 2010.02.05. 11:08:44

Viktus szerintem te inkább ne ide kommentelj hanem a Valami Amerika-rajongók fórumába....

egyébként csatlakozom az előttem szólókhoz, a yócker viccnek is rossz, a Taxidermiát hiányolom, a Rengeteg helyére a Dealert raktam volna...

phaszfej 2010.02.05. 11:28:26

Az a baj a hazai filmmel, a televíziózásal és újságírással, hogy kb. ezer, budapest belvárosában felnövekedett, az országból csak a balatont ismerő buzi csinálja. Ezért olyan unalmas, szar és ízetlen mindegyik.

ettumifilii 2010.02.05. 11:33:06

@Viktus: van akinek az kell, van akinek ez...nem mindenki popcornnal ül be a moziba, hogy felrobbanó autókat és kiszámítható történeteket lásson...a legjobb film listák általában a filmet mint művészeti ágat vizsgálják nem mint "népszórakoztatási" formát, tehát elég gáz egy ilyen lista után a valami amerikával jönni, szerintem vonulj vissza

snakekiller23 2010.02.05. 13:23:08

@Viktus:

Egy filmkritikai blogon milyen filmekről írjanak? A kzönség véleménye egy ponton túl lényegetlen. Most kezdjem az uncsi nyivákolást a mónikásóról meg a Gorilla bácsiról mint közönségkedvenc produkcióról?

2010.02.05. 15:23:53

@Viktus: Egészségedre, Ha neked az agyatlan szar kell, fogyaszd. Művészlélek pedig nem vagyok, nem szeretem a jellemzően magyar sznob faszverést filmileg, például Jancsó utolsó tíz évét, amiért rajongani szoktak. De azért ne gondoljuk, hogy a VA jó film. Másodvonalbeli amerikai vígjáték ötödvonalbeli utánérzése. És érdekelne, hogy a Hukkle-t láttad-e egyáltalán, s miért szar? Az Iszka miért agybeteg? A Werckmeistert nem is láttad, gondolod a véleményed ér akár egy darab szart is?

tetsuo_ · http://www.ekonyv.hu/ 2010.02.15. 19:30:15

Nem értem, a legjobb magyar film, a Madárszabadító, felhő, szél hogyan maradhatott ki.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2010.02.15. 22:21:07

@tetsuo_: talán úgy, hogy senki nem szavazott rá. :) A többiek nevében nem nyilatkozom, de nálam elsősorban a Mo.-n játszódó, magyarul beszélő filmek jöttek számításba.

sarola 2010.02.18. 09:41:05

Nem akarom ragozni, amit már mindenki leírt, de még mindig nem bírom abbahagyni a nevetést, mert ugye a Valami Amerika sem volt jó film, de VA KETTŐ!!! Pont a KETTŐvel érvelni...

silverwol 2010.08.17. 14:42:15

Taxidermia...valoban itt lenne a helye. De en meg ide sorolnam a Simon Magust is, a kulonleges hangulata miatt.
süti beállítások módosítása