Filmvilág blog

Heti tévéajánló

Scott-tól Jonze-ig

2009. november 23. - Orosdy Dániel

H É T F Ő

Közellenség
Tony Scott nézhető filmjeinek egyike (nem lehet velük Dunát rekeszteni), egyben Coppola remek Magánbeszélgetésének újragondolása az egykori főszereplővel, Gene Hackmannel.
Vetítik: Viasat3 - 21:00


K E D D

Makra
Kertész Ákos regényének feldolgozása Juhász Jácint főszereplésével.
Vetítik: Duna - 20:30

Mulholland – Gyilkos negyed
A neonoir, ahogy Lee Tamahori elképzeli... És az sajnos nem túl eredeti. Ezzel együtt Pete Dexter forgatókönyve és a kivételes színészgárda okoz néhány kellemes meglepetést.
Vetítik: M1 - 22:20

Szent Iván napja
Meskó Zsolt filmje Kamarás Iván főszereplésével. A rendezőnek sikerült megnyernie egy cameóra a magyar filmélet leendő kritikusfejedelmét, Klacsán Csabát, aki a Meglökött Férfi szerepét adja mély átéléssel.
Vetítik: TV2 - 00:55

S Z E R D A

Váltságdíj
A kifejezetten szorgalmas, de nem kifejezetten átütő tehetségű Ron Howard kellemes-nézhető thrillere Mel Gibsonnal.
Vetítik: RTL Klub - 21:20


Legbelső félelem
A tisztes álomgyári iparos, Gregory Hoblit emlékezetes mozirendezői bemutatkozása, mely elindította Edward Nortont a sztárrá válás útján.
Vetítik: TV2 - 01:30

C S Ü T Ö R T Ö K

Édes Emma, drága Böbe
Szabó István máig utolsó olyan filmje, amely közvetlenül a jelenkori Magyarország problémáival foglalkozik.
Vetítik: Duna - 21:00

A fülke
A Batmant mellbimbóval megajándékozó Joel Schumacher Hitchcock babérjaira törő, tulajdonképpen egész ügyes thrillere, avagy a film, amely egy telefonfülkében játszódik (szinte végig).
Vetítik: Film+ - 21:00

A Brooklyni testvér
Gárdos Péter filmje.
Vetítik: Filmmúzeum - 22:45


P É N T E K

Sátánka – Pokoli poronty
Harvey és Quentin #1 - A válasz arra kérdésre, hogy milyen lehet egy pokoli vígjáték, amelyben Adam Sandlernek Patricia Arquette, Harvey Keitel, Rhys Ifans, Tom "Tiny" Lister Jr., Rodney Dangerfield, Reese Witherspoon, Jon Lovitz, Quentin Tarantino és Carl Weathers szolgáltatja az asszisztenciát.
Vetítik: Viasat3 - 21:00

Füst
Harvey, Quentin nélkül - Paul Auster író és Wayne Wang díjnyertes filmje egy New York-i dohányáruda vezetőjének és kuncsaftjainak életéről.
Vetítik: Duna - 21:10

Kutyaszorítóban
Harvey és Quentin #2 - QT debütje. Imdb összesített toplista: 65. hely. Aki ide jár, hallott már róla.
Vetítik: M1 - 22:25

Haverok
Penelope Spheeris (Wayne világa) nyolcvanas években készült, punkok életéről szóló filmjeinek egyike, benne a szcéna több jeles alakja, köztük Lee Ving (Fear) és Flea (Fear, Red Hot Chili Peppers).
Vetítik: TV2 - 01:10

S Z O M B A T

Elvált nők klubja
High Wilson szatírába hajló vígjátéka három "első feleségről" (Bette Midler, Goldie Hawn, Diane Keaton), akik bosszút állnak ex-férjeiken.
Vetítik: RTL Klub - 16:30

Vattatyúk
Szőke András, Ferenczi Gábor és Dobos Mária filmje, benne Szőke, Badár, Vízi és az aranytojást tojó tyúk.
Vetítik: Filmmúzeum - 19:40

Hidegtál
Bertrand Blier (Herék, avagy a tojástánc, Elő a zsebkendőkkel!) népszerű fekete komédiája. A főszerepben Gérard Depardieu, Bernard Blier (a direktor édesapja), Jean Carmet és Carole Bouquet.
Vetítik: Filmmúzeum - 21:00


Koccanás
Török Ferenc "kísérleti" tévéfilmje Spíró György műve alapján.
Vetítik: M1 - 21:05

Interjú a vámpírral
Neil Jordan vadromantikus horrorfilmje Anne Rice nagysikerű regényéből. Testhezálló szerepben Tom Cruise.
Vetítik: Viasat3 - 21:50

Kiképzés
Hatásos akciókrimi egy kezdő rendőrtiszt (Ethan Hawke) új szolgálatban eltöltött első napjáról. Denzel Washington ripacskodását Oscarra érdemesítették.
Vetítik: RTL Klub - 22:05

Előttem az élet
Moshé Mizrahi Oscar-díjas drámája Romain Gary műve alapján, Simone Signoret főszereplésével.
Vetítik: Filmmúzeum - 22:40

Kellemes karácsonyt, Mr. Lawrence!
Nagisa Oshima hadifogolytáborban játszódó filmje David Bowie, Tom Conti, Takeshi Kitano, Jack Thompson és Ryuichi Sakamoto főszereplésével.
Vetítik: Duna - 22:45


Abraham Lincoln
David Wark Griffith utolsó műveinek egyike. A címszerepben Walter Huston.
Vetítik: M2 - 02:10

V A S Á R N A P

Fűre lépni szabad
Makk Károly filmje.
Vetítik: Filmmúzeum - 12:00

Dave
Kevin Kline és a romantikus komédia #1 - Ivan Reitman filmje egy nőcsábász amerikai elnök helyébe lépő hasonmásról.
Vetítik: Viasat3 - 15:25

Francia csók
Kevin Kline és a romantikus komédia #2 - Lawrence Kasdan filmje párizsi érzelmi bonyodalmakról. A csók másik oldalán: Meg Ryan.
Vetítik: TV2 - 16:25

Helyet az öregeknek
Nagy karrier előtt álló magyarok még itthon, de már koprodukcióban forgatott filmje. A főszereplő Szőke Szakáll (S.Z. Sakall néven a Casablanca mellékszereplője), az egyik író Lengyel Menyhért (azaz Melchior Lengyel Oscar-jelölt forgatókönyvíró), de feltűnik a stáblistán többek között Rosi Barsony (Bársony Rózsi), Géza von Cziffra (Cziffra Géza), Charles Puffy (Huszár Pufi) és Leslie Bush-Fekete (Bús-Fekete László) is. Gózon Gyula és a többi itthonmaradó kalandor jelenléte már csak hab a tortán.
Vetítik: M2 - 17:40

Chico
Fekete Ibolya dokumentum-játékfilmje Eduardo Rózsa Flores-ről és főszereplésével.
Vetítik: Duna - 23:40


A John Malkovich menet
Spike Jonze és Charlie Kaufman nagysikerű abszurd vígjátéka.
Vetítik: TV2 - 01:10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr581534170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fumar sharif (törölt) 2009.11.23. 16:15:39

elég erős felütés az(mondhatni nagy baromság), hogy: „Tony Scott nézhető filmjeinek egyike(nem lehet velük Dunát rekeszteni)" amit most nincs kedvem tételesen cáfolni de azért mégis felülvizsgálatra küldenék vissza. kéretik ezen a linken található rendezéseket még 1x áttanulmányozni www.imdb.com/name/nm0001716/

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2009.11.23. 16:23:56

@fumar sharif: Köszönöm a linket, nincs rá szükségem, nagy részét láttam a filmjeinek, ezért is írtam amit írtam. Nyilván nem értünk egyet Tony megítélésében, és ezzel akár le is zárhatjuk a témát. Vannak jó filmjei, tagadhatatlan, de -- mint írtam is -- nem lehet velük Dunát rekeszteni. Szerintem. Mások szerint lehet. Ez van.

droidkiller 2009.11.23. 22:20:19

bevallom őszintén, a Domino nekem tetszett :)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2009.11.23. 23:30:55

Én sem az állítom, hogy minden Tony Scott-film alapból rossz (ne feledjük, a Közellenség AJÁNLÓjának apropóján eszmecserélünk), de az eddigiek alapján számomra az életműve túlnyomórészt egyszernézős (pl. A rajongó), direkt idegesítő (pl. Déja vu) és kifejezetten gáz (pl. Top Gun) filmekből áll. Ezért engedtem meg magamnak az erős felütés (ld. még "nagy baromság).
A Dominót egyébként pont nem láttam még, pedig érdekel.

fumar sharif (törölt) 2009.11.24. 20:17:32

@Orosdy Dániel: a felsorolt három filmről kialakított véleményed kb osztom(bár a Top Gunon még gondolkodom mert a kor és szituáció szempontjából leíró funkciója, betöltött szerepe nehezen vitatható) de egyenlítésnek odatehetjük mellé az Éhség, Az utolsó cserkész, Tiszta románc hármast. És különben is mi az a mennyiség (vagy arány) amivel Dunát lehet rekeszteni? mert szerintem(igen persze egyéni ízlés kérdése)több a jó filmje mint a rossz. nem fogom az imdb-s értékeléseket végig nézni nem is tartom feltétlenül mérvadónak de azért tippem szerint kevés lesz 6 pont alatt. általában jól megcsinált közönségfilmekről van szó, nyilván én sem akarom túldimenzionálni a filmtörténetben betöltött szerepét, de a kezdő mondatoddal sem tudok sajnos megbarátkozni:)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2009.11.24. 21:10:37

@fumar sharif: Az inkább ironikusnak, mint ítélkezőnek szánt bevezetőt az alábbiak alapján védeném. :)
Szerintem Tony olyan rendező, aki stílusához passzoló, megfelelő minőségű alapanyagból (szkript és színészek) képes jó filmet alkotni, de ezek hiányában szinte semmit sem ér. A tesójával ellentétben nem tudja meghaladni az anyag lehetőségeit, csak puffogtatja a modorosságait. Igen, a három ellenpéldát elismerem, én is ezeket említeném, bár Az éhség sztem határeset, style over substance-ként működik főleg. Ami marad: egy QT- és egy Shane Black forgatókönyv, remek szereposztással.
És ha az életmű maradékát nézzük, a helyzet nem túl vidító. Klipvizuált jó/rossz színészek és gyenge sztorik alá muzsikálni sztem nem nagy teljesítmény, márpedig Tonynak nem jutott sokszor Gene Hackman és tarantino-sztori... Ezért merem azt állítani, hogy kevés "nézhető" film van az életművében. Nincs bajom a jól megcsinált közönségfilmekkel, de azokat nekem inkább Richard Donner gyártja. :)

csbandi 2009.11.24. 21:45:50

Tényleg felháborító ilyet írni. A Közellenség szerintem egyáltalán nem a nézhető kategória. Sokkal inkább a nézhetetlen.

fumar sharif (törölt) 2009.11.25. 07:21:47

"aki stílusához passzoló, megfelelő minőségű alapanyagból (szkript és színészek) képes jó filmet alkotni, de ezek hiányában szinte semmit sem ér." ez épp elég sztem ahhoz hogy valaki jó rendező legyen, ennél többet tényleg zseniktől lehet csak elvárni... de azt meg itt senki nem állította róla.
viszont, ha már belementünk shane blacket leginkább jó iparosnak mondanám, nicht mehr...
no de richard donner? na akkor meg mindegy is :)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2009.11.25. 07:28:53

Ezek szerint sosem fogunk egyetérteni. :)
Sztem a jó rendező arról ismerszik meg, hogy többet produkál a forgatókönyv kivitelezésénél. És akkor még nem is zseni! (A zseni már valami komoly pluszt is hozzáad.) Blacket nem tartom iparosnak, sőt, Donner pedig nincs kiszolgáltatva a saját stílusának, viszont többnyire képes élvezhetővé tenni a tucatárut is. Mindez Tonyra nem igaz. Tehát... :)

fumar sharif (törölt) 2009.11.25. 08:22:12

végülis, ha zenéről beszélnénk, akkor egyikünk a madonnát kedvelné jobban, a másikunk meg a kylie minogue-t, beethovenen meg nem nagyon lehet vitatkozni:D:

klág 2009.11.25. 09:14:04

csak annyit szeretnék mondani, hogy a Dominóban többször vágnak, mint a Transformersben, mégis elaludtam rajta. ez így elég jól demonstrálja a problémáit.

Beyonder 2009.11.25. 10:02:03

+ 1 szavazat a Domino mellett. :)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2009.11.25. 16:42:19

A Madonna-Minogue/TScott-Donner párhuzam találó. :)(Én Minogue-párti vagyok, bár pisztollyal se lehetne arra kényszeríteni, hogy végighallgassam egy lemezét. :D )
Azért tanulságos, hogy a első nagy tévéajánlós vita nem Scorsese, Menzel, neadjisten Bergman vagy Tarr kapcsán alakult ki... :)
És ebben az ajánlóban adtam még szelíd gyomrosokat Tamahorinak, Hoblitnak, Schumachernek, Howardnak, Washingtonnak, ezek is elsikkadtak. Érdekes.

amseth 2009.11.29. 14:13:37

Azért néha elcsodálkozom mennyire vérre menő viták vannak ilyenekben:D Én pl szeretem Tony Scott vizualitását és elismerem mint rendezőt. De ettől függetlenül miért ne fogadnám el ha valaki nem szereti? Valószínű aki nem kedveli az nem nézi és viszont. Sose értettem ezeket a villámvitákat :D
süti beállítások módosítása