Filmvilág blog

Over Time - A bábmester halála

A hét videója

2009. október 04. - Sepsi László

A Szezám utca és a Muppet Show atyja, a Fantasztikus Labirintus és A sötét kristály rendezője 1990 májusában hunyt el. Kreatúrái a huszadik század második felének meghatározó alakjai voltak: emberiek, csúnyácskák és kaotikusak, jellegzetes mozgással és egytől egyig markáns karakterrel.
Három francia animátor, immár digitális technikával, 2005-ben elkészítette minden idők egyik legszebb hommage-át. A fekete-fehér, egyszerre melankolikus és a Henson-animációk hagyományainak megfelelően mégis végletesen játékos kisfilmben a halotti ágyán fekvő rendezőt több száz muppet veszi körül, akik mintegy képtelenül arra, hogy beletörődjenek teremtőjük elvesztésébe, még egy utolsó napot megpróbálnak vele tölteni. A halott bábmesterrel bábozó bábok jelenetei elképesztő művészi megformáltságuknak és naiv humoroknak köszönhetően mégsem lépik át az ötletesség és az öncélú morbiditás közti vékony határvonalat. Eközben pedig, az önmagán messze túlmutató szituáció – felvetve teremtő és teremtmény viszonyának nem csak bábfilm-specifikus kérdését – azokat és képes elbűvölni, akik még soha nem hallottak Kermit, a békáról vagy Miss Piggy-ről. 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr171426849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása