Filmvilág blog

A holdbéli herceg

Michael Jackson mítosza

2009. június 30. - filmvilág

Amikor pár napja Mekis Péter tanulmányát idéztük a Michael Jackson-mítoszról, nem jutott eszünkbe a Filmvilág archívumát is átkutatni. Mint kiderült, nagy hiba volt, ebben a témában ugyanis már 1993-ban megjelent nálunk egy kiváló írás B. Vörös Gizella tollából, aki Jackson bukaresti koncertéről számolt be. Érdemes most újból felidézni az akkor írtakat.


Valaki megjelenik a fényben, megfeszített íj. Fölnéz: valószínűtlen arc, mágikus tekintet (a közönség felsikolt, amikor a szemükbe néz az óriási vászonról).

Kopár utcán táncol. Inge szelet kavar. Sarat fröccsent, cserepet rugdal, szemetet tapos, roncsot dönget. Vágy emészti, láz pörgeti, szenvedély ringatja.

A test enged a táncnak, dobog, hajlik, repül. Elszakad az anyagtól, elszakad a szellemtől, elszakad önmagától. Kiürül, összeesik, állati létbe zuhan.

Négy puha talpa idegenül járja a városi pusztát, gyönyörű, félelmetes, embertelen.

Ének nincs, zene nincs, csak a tánc ritmusa szól.

A jelenlét

Két hosszú percig mozdulatlanul áll a színpadon, talpig mítosza ragyogásában.

A zene hallgat, a közönség őrjöng.

Az ösztöne vagy a menedzsere súgta meg neki, hogy a puszta jelenléte a legnagyobb attrakció ezen a kelet-európai színpadon?

Szétvetett lábbal áll, előretolt medencével, hátrahúzott vállal, leengedett, de ökölbeszorított kézzel. Haja lazán hátralökve, fél arcát néhány hosszú fürt takarja el.

Sötét szemüveg van rajta, tündöklő dzseki antantszíjjal, karszalag, kézvédő, ujjtekercsek. Fekete nadrágja fölött sárga selyem ágyékkötő. Mögötte fényfelhő, csillageső. Alsó kameraállásból látjuk – önmaga szobraként.

Hajoljunk közelebb, szemünk a kamera, az operatőr helyettünk fekszik a sztár lábai elé.

ugrás a cikkre

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1001218095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása