Filmvilág blog

A játékbirodalom visszavár

George Lucas 65 éves

2009. május 14. - Orosdy Dániel

Francis Ford Coppola egykori pártfogoltja, Steven Spielberg kebelbarátja, Harrison Ford karrierjének első számú egyengetője és az alkotói életművet önálló iparágra váltó filmművészek doyenje ma tölti be 65. életévét.

1971 – George Lucas egy vékony, szakállas, gyakorlatilag ismeretlen fiatalember valahol Hollywood környékén. Tehetsége nyilvánvaló, munkabírása példás, bár nem az önálló ötletek kitalálásában jeleskedik elsősorban, hanem a meglévők eredeti felhasználásában. Egy másik tehetséges, szakállas, gyakorlatilag ismeretlen fiatalember, bizonyos Steven Spielberg figyelmét is egy olyan rövidfilmmel keltette fel 1967-ben (Electronic Labyrinth: THX 1138:4EB), amely „kreatívan merített” egy kevésbé ismert kanadai kísérleti filmből (Arthur Lipsett 21-87 című munkájából). Lucas azonban így is sokat ígérő talentum, első nagyjátékfilmje (THX 1138) a francia újhullám technikáit hozza közös nevezőre az alacsony költségvetésű sci-fikkel, Buck Rogers-t Orwellel és Kafkával. A siker azonban elmarad.

1977 – George Lucas egy meggyötört, szakállas, figyelemreméltó sikereket (American Graffiti - A rock nagy évtizede) elért ifjú rendező, aki legújabb filmjéért aggódik. Egyik cimborája, bizonyos Brian De Palma szerint a wagneri operából, klasszikus és modern westernből, képregényekből, Akira Kuroszava ismertebb filmjeiből és délutáni tévématinékból összegyúrt, nevesincs színészeket felvonultató sci-fije, a Csillagok háborúja biztos bukás. De Palma téved. Lucas tehetős emberből gazdag ember lesz.



1983 – George Lucas egy egyre jobban gömbölyödő, nagyon gazdag, középkorú úriember, aki már nem szívesen dirigálja le személyesen a nevével eladott filmeket. Legújabb moziját, az édes ewokokat szerepeltető A Jedi visszatért egy britre bízta, ötleteit régi és új-hollywood legjobbjai (Brackett, Kasdan, Kaufman) dolgozzák ki. Ha az elkövetkező években eszébe is jut valami, az vagy nagyon hasonlít a korábbi történeteire (Willow), vagy nem igazán kell senkinek (Gyilkosság egyenes adásban), viszont – még – hajlamos rá, hogy ambiciózus projektekhez anyagi segítséget nyújtson (Kagemusha –  Az árnyéklovas, Misima, Tucker, az autóbolond)

1999 – George Lucas egy erősen őszülő, pocakos producer, aki valami miatt úgy érzi, hogy a számítógépes technika fejlődése kedvező hatással lesz rendezői képességeire. Nekiáll leforgatni önálló iparágat teremtő filmsorozata korai részeit. A siker óriási, a hálás rajongók többsége ünnepli a visszatérő Mestert, jól fogynak a babák, képregények, bögrék stb. is. A kritikusok nem igazolják vissza egyöntetűen a piacot, de ők már csak ilyen hálátlanok. Az eposzi cselekmény egyre feltűnőbb ellentmondásainak köszönhetően pedig egyértelműen megdől a legenda, mely szerint Mr. Lucas nagyon jó író és már évtizedek óta megvolt a fejében a Csillagok háborúja-széria teljes cselekménye.

2009. május 14. – George Lucas egy ősz hajú, elmondhatatlanul gazdag, meglehetősen kövér médiamágnás, aki szinte bármihez a nevét adja, amiből pénzt remélhet, beleértve korai remekeinek megerőszakolását is (ld. THX-1138 „rendezői változat”). Neve fogalom, bár kreatív megnyilvánulásai egyre szerényebbek (minőségben és mennyiségben egyaránt). Életművének mérlege így is pozitív, ezt azonban kizárólag annak a vékony, szakállas, gyakorlatilag ismeretlen fiatalembernek köszönheti, aki a megfelelő életkorban mindent nézett, európai művészfilmektől és spagetti westernektől tucatsorozatokon át ázsiai és és amerikai klasszikusokig.

Minden idők egyik legellentmondásosabb mainstream filmese ma lett 65 éves.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr631121853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2009.05.14. 20:47:30

Jóóó cikk, HBTY Mr. Lucas.

Hithű ateista 2009.05.14. 20:58:18

Ennyi évesen szeretnék majd én is ilyen "vastag" lenni zsebben...
:)

Vader82 2009.05.14. 21:21:50

Azert en azt gondolom, hogy Lucas megitelese nem annyira ketoldalu, mint a cikk sugallja. Nem azert mert SW rajongo vagyok, de Lucas korabban jonehany sikeres vallakozast, es filmest inditott el az utjan. Sokat olvastam a palyajarol, es ugy gondolom, hogy ennel tobbet tett le az asztalra. Az Indiana Jones sztorikat nem is emliti a szerzo, pedig azok sem voltak eppen sikertelenek. Ugy gondolom, hogy azert mert nem csinal minden 2-ik evben filmet meg nem lesz rossz iro, rendezo. Persze azert szerintem is lehetne aktivabb, es most nem a SW saga tovabbfejtesere gondolok. Mondjuk csinalhatna egy hasonlo filmet mint az American Graffiti volt. Szivesen latnam.

Macskanátha 2009.05.14. 21:29:34

Ha már a Star Wars szóba került: valahol azt olvastam, hogy eredetileg 3x3 film készült volna, a "klasszikus" trilógia után jött a szintén 3 filmből álló előzmény, és az eredeti tervek szerint végül egy befejező trilógia, amely azt mesélte volna el, hogy mi történt a Köztársasággal és Skywalker-ékkel a Birodalom legyőzése után. Viszont nemrég George Lucas azt nyilatkozta, hogy a maga részéről ennyi volt a Star Wars, több részt nem készít belőle. Nem tudja valaki véletlenül, hogy ez azt jelenti-e, hogy valaki más rendező + producer fogja csinálni a befejező trilógiát, vagy azt jelenti, hogy sztornó az egész, és nem készül már több Star Wars film?

Vader82 2009.05.14. 21:43:14

@Macskanátha: szerintem ez azt jelenti, hogy mas sem fog kesziteni mert a jogok Lucas kezeben vannak, szoval ha O nem bizik meg senkit akkor nem is keszitheti el senki. Igazabol nem is tudom orulnek-e egy 3-ik trilogianak. Pedig hianyzik az izgalommal teli varakozas amit az elmult evekben egy SW rajongo erezhetett minden epizod elott. Talan az eloszereplos sorozat visszaad valamennyit ebbol. Remelem hamarosam osszeallnak vele....

Macskanátha 2009.05.14. 21:57:49

"a jogok Lucas kezeben vannak, szoval ha O nem bizik meg senkit akkor nem is keszitheti el senki."

Jó, nyilván én is úgy gondoltam, hogy vajon megbízna-e valaki mást a 3 új epizód megrendezésével. Akarata ellenére úgysem kezdhet bele senki, hiszen közismert, hogy ő birtokol minden SW szerzői jogot.

"Pedig hianyzik az izgalommal teli varakozas amit az elmult evekben egy SW rajongo erezhetett minden epizod elott."

Csak a csalódás rosszabb, mint ha nem lett volna semmi újdonság! Világszerte Star Wars rajongók milliói szúrták tökön magukat ( képletesen ) pl. Jar-Jar Binks figurája miatt... :-((

Bakter 2009.05.14. 22:02:43

"Máj néjm íz, George Lucas." Szerintem elég ennyit mondania, és aki soha életében nem látta még képen sem, nagy valószínűséggel akkor is tudja, kiről van szó. Szerintem ezt kevesen modhatják el magukról. Az írás tulajdonképpen korrekt, bár ez is fejéhez vágja Lucasnak, hogy csinálhatta volna jobban is. No de kérem, ennél is jobban? Amit hiányolok: a mozi technikai megújításában játszott permanens szerepének összegzése. Mert Lucas ebben is jeleskedett-jeleskedik: ILM, Skywalker Sound, THX (bár ezt azt hiszem már eladta???) mind a filmes technológia abszolút csúcsát képezik. És ma sem nyugszik, technikai újítási elképzelései megérnének egy misét.

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2009.05.14. 22:03:47

Boldog Születésnapot!

Valóban az Indy hiányzik, pedig az éppolyan kult, mint a Star Wars.

Az SW 1-2 elég uncsi volt ha mellé állítjuk a 3. részt, mert az a cselekményével és drámájával véleményem szerint kiemelkedik még a 6 rész közül is. Ezt a drámát kellett volna az első 3 részben elegyengetni.

Jelenleg megy a Klónok Háborúja animációs sorozat. Látványos, viszont sok infót a karaktarfejlődésből nem kapunk.

Terveznek/terveztek egy sorozatot ami a 3-4. rész közé helyezi a cselekményt. Gondolom a Birodalom kezdeti lépéseit, Darth Vader karakterfejlődését + a lázadók seregeinek szerveződését mutatná be. Erre viszont nagyon kíváncsi lennék, várom nagyon, remélem megvalósul.

Bakter 2009.05.14. 22:05:51

@Macskanátha:
"Csak a csalódás rosszabb, mint ha nem lett volna semmi újdonság! Világszerte Star Wars rajongók milliói szúrták tökön magukat ( képletesen ) pl. Jar-Jar Binks figurája miatt... :-(("

Én speciel a Sithek végén meghajoltam a vászon felé, pedig moziba sem nagyon járok. Az első rész valóban bábfilm volt, de a másik kettő már igazi csemege, főleg a harmadik, azzal szerintem megbocsátást nyert sokmindenkinél...

Guminyúl1 2009.05.14. 22:16:36

A klasszikus trilógia 3 befejező részéből Lucas nem csinál filmet, mivel Timothy Zahn 3 egészen jó könyvvel/sztorival (Thrawn trilógia) folytatta és lezárta a saga-t. Úgy már nem igazi filmet forgatni, hogy mindenki (akit érdekel) ismeri a szorit és a végkimenetelét. Mondjuk ez elsősorban akkor igaz, ha csak a látványra épít egy film. Abban az emberi fantáziát nehéz felülmúlni...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.05.14. 22:21:19

Azt nem lehet tudni, hogy miért nem engedi hogy a "Star Wars" univerzumban forgassanak filmet?
Néznék bármilyen SW filmet még, nem hiszem el hogy a 2 trilógián kívül nem lesz más SW film ...

I'll be Beck! 2009.05.14. 23:03:10

Hát bizony... Öreg Lukács György. Az a Löwinger Gyuri... Az nekem egy etalon. De azért a "Történelem és osztálytudat" nekem gungák nélkül jobb.

budaf(u)ck 2009.05.15. 00:39:47

Isten, Boldog szülinapot.

Macskanátha 2009.05.15. 00:44:20

"A klasszikus trilógia 3 befejező részéből Lucas nem csinál filmet, mivel Timothy Zahn 3 egészen jó könyvvel/sztorival (Thrawn trilógia) folytatta és lezárta a saga-t. Úgy már nem igazi filmet forgatni, hogy mindenki (akit érdekel) ismeri a szorit és a végkimenetelét."

Hú, ezt most nem értem...Egy vadidegen fickó hogyan írhatta meg Lucas nélkül a SW folytatását? Eszerint a kulcsfigurák ( Vader, Solo, Luke, stb. ) nem állnak szerzői jogi védelem alatt? Egyébként ezt a Timothy Zahn féle könyvet kiadták Magyarországon is?

fraki 2009.05.15. 00:55:27

Amíg egy franchise ennyire erős, addig mindig adni fogja magát a kérdés, hogy mikor és hogy lehet belőle új pénzt termelni.

malar 2009.05.15. 01:52:56

@Macskanátha:

1) Bárki írhat bármit, a fantáziához nem kell neked lenned egy karakter kitalálója.

2) Ki csak akkor adhatsz star wars könyvet, ha ahhoz a jogok birtokosa engedélyt ad és gondolom ennek anyagi és minőségi vonzatai is vannak. A Thrawn trilógia minőségileg rendben volt, ezt személy szerint bizvást állíthatom.

3) A fenti két pontot mi sem bizonyítja jobban, hogy a harmadik trilógiának nálam pl kettő darab első (vagy második?) része is van. Az egyik nem Timothy Zahn tollából származik és emlékeim szerint kemény pereskedés is ment annak idején a "kamu" könyv miatt. A két sztori amúgy se minőségében, se stílusában, se tartalmában nem hasonlít egymásra.

Amúgy azt hinni, hogy nem lesz star wars 7, 8, 9 szerintem butaság. Amíg pénz van a storyban, addig lesznek filmek is. Lehet George bácsi már nem fog foglalkozni vele, de ha ő elpatkol a jogokat megöröklő, vagy megszerző új tulaj szerintem első dolga az lesz, hogy nekiáll az új starwars filmek elkészítésének, szóval azt mondanám, hogy valamikor az elkövetkező 30 éven belül tuti lesz új star wars, de lehet akár korábban is :)

sertésmájkrém 2009.05.15. 02:18:22

@Vader82: Innen azért csak úgy látszik, hogy míg korábban zseniális volt, később egyszerűen mindent beáldozott a pénzért.
Mintha nem is ugyanaz az ember lenne. Most mondd meg mi szüksége van még több lóvéra, ilyen koromban ennyire gazdagon már inkább azon ügyködnék, hogy az utókor méltóan emlékezzen rám, ne úgy mint amilyen kép most él róla. Ilyen parméterekkel ilyen fosokat gyártani a rövidtávú haszon érdekében elég gáz, legenda lehetett volna belőle még hosszú ideig, ő pedig az aprópénzt választotta, amiből már van neki elég.

G46 2009.05.15. 07:43:18

Üdv!
Azt azért ne felejtsük el, h. Lucas a kezdet kezdetén egy szegény rendező volt, aki az egész SW-univerzumot egymaga kitalálta, megírta a forgatókönyvet, majd leforgatta a filmet.
Jelenleg ott van neki a SW-franchise, könyvek, képregények, a sorozat, számítógépes játékok, a Skywalker rancs, az Indiana Jones, jó kérdés mi van az ILM-mel, az egész kis birodalma, plusz most is producerkedik egy film felett- a 2. világháborús néger vadászpilótákról fog szólni. Ezek alapján elég valószínűtlennek tartom, h. olvasta volna mindegyik SW-könyvet, megnézte volna az összes űrhajó hajtómű-vázlatát, fizikájukat leellenőrizte volna stb. Egyébként egy zseni az ürge: az Episode 1 nem véletlenül lett gyerekes- azok, akik akkor gyerekként nézték meg, rettenetesen élvezték. Majd 3 év múlva ezek a gyerekek idősebb számítógépes játékosok lettek - az Ep.2 vége egy számítógépes játék. És jött a komor, mindenkit letaglózó Ep.3; aki az Ep1 nézésekor gyerek volt, az Ep3-ra legalább kamasz lett, és meginn nagyon tetszett neki a film- szóval Lucas bácsi ügyesen felnevelt egy újabb SW-rajongó korosztájt. És a 3D animáció meginn a gyerekeket célozza meg...

Facecontroller 2009.05.15. 07:50:35

Na, lelövöldözték itt sorra nekem a THX-t az Industrialt, meg a játékokat is, és szerintem a filmes kompjutertechnika sem fejlődött volna nélküle (99-re) oda ahova. Ez szerintem van olyan korszakalkotó, mint a filmek

Azhát 2009.05.15. 07:58:18

Nekem akárki akármit mond, nem hiszem el, hogy a Csillagok háborúja (a mostani negyedik rész: Az új remény) készítésekor megvolt az egész tripla trilógia terve. Szerintem ez Lucas ködösítése.
Az eredeti egyrészes Csillagok háborúja egy tökéletesen megoldott kalandfilm, teljesen le van zárva, a népmesei fordulatok nagyon stabilan ülnek benne. Már a Birodalom visszavágban azok a dolgok, hogy hopp "Én vagyok a zapád", meg hogy ne Luke legyen szerelmes a hercegnőbe (ő majd legyen inkább a tesvére), inkább Han Soloé legyen a csaj - szóval ezek utólagosan ráhúzott dolgok, és rettentően kilógnak az egészből. Olyan lett mint egy gagyi szappanopera.
Folytatni kellett a filmet, hát belenyomtak ilyeneket.

Nekem ez a véleményem.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.15. 08:14:44

Igazság szerint nem értem a körülötte levő nagy hype-ot. Gyerekfejjel még elmegy a Star Wars, felnőttként már csak mosolygok rajta. Más ismert munkája alig van.

Nézzük meg a kortársát Steven Spielberget. Hát igen... Szerintem kicsit más súlycsoport. Rendezőként és producerként is jóval nagyobbat alkotott szerintem.

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.05.15. 08:23:21

Azért megelégednék egy ilyen vagy csak hasonló életpályával, főleg, ha a vagyonának kb. felét is összeszedhettem volna!!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.15. 08:50:20

Szerintem tipikus amerikai álom-életpálya az övé, s mint ilyen példamutató, már annak, aki effélére áhítozik. Fiatalnak idealisztikus volt, középkorúnak ügyes, idősödőnek meg vérgeci profi. pályája tökéletesen példázza, hogy a pénz és a kreatív művészi (!) tehetség hogyan oltja ki egymást.

Amúgy végre van Filmvilág-blog, mert a papíros számomra már régen olvashatatlan! Már anyagilag...:)

Kenedy1 2009.05.15. 08:52:07

Lucas órási értékű jogdíjakat birtokol.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.15. 08:59:48

@molnibalage: Lehet, hogy nem érted a nagy hájpot, ettől még VAN nagy hájp. Ezt csak pénzzel és marketinggel sem elérni, sem fenntartani nem, lehet generációkon keresztül.

@Azhát: Konkrétan emlékszem rá, hogy amikor nálunk bemutatták a első(negyedik) részt, egyik haverom apja Londonból hozott egy újságot, melyben volt egy nagy Lucas-interjú. Nem tudtunk angolul de az apja lefordította nekünk, és ebben már akkor mondja, hogy álmaiban egy 9 (!) részes űr-mese van, melynek ez a negyedik része. Először, természetesen nagyjából ennek a vázát dolgozta ki, de már akkor továbbgondolta a sztorit, előzmények és következmények szempontjából. Ez még a Birodalom visszavág előtt volt.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.15. 09:00:50

@Kenedy1: ami az övé, miért nem birtokolhatná? Hogy megelőzzem a következőt, ha megveszi, miért ne birtokolhatná? Ejj.

A nép fia 2009.05.15. 09:07:45

Lehet szeretni, nem szeretni a Star Wars-sagat, azért csak letett valamit az asztalra. Nyilván, az igazi kreativitást valóban aprópénzre váltotta, de őszintén: melyikünk nem tenné? Amikor már valaki dollármilliárdos, akkor az agya is teljesen elfordul, más lesz a felfogása. Amíg csórók vagyunk, addig ezt nem látjuk, de pedig milliárdosak leszünk, akkor meg már nem látjuk.
Amúgy én sem csináltam volna másképp. Lóvé legyen, le lehet húzni a rajongókat. A SW-szal 1x kellett igazán foglalkozni, 1977-ben, onnét sima a történet.

Bár mondjuk a Holiday Special-t megnézhetnétek... :-D

Jah, és az Indy-sorozatot is ide lehetne venni.

Spielberg papával nyilván nincsenek egy súlycsoportban, de nem is tartják egymást konkurensnek.

Kagai · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.05.15. 09:14:41

Lucas azért az Indiana Jones sorozatban alkotott valami igazán maradandót, egyesek szerint Spielberg környékén mozgott a lényegi megvalósításban.
Olvastam valahol: "Lucam meg Spielberg ültek a Végzet temploma forgatásán. Megszólal lucas egy szívószálat fogva:
-egy nap ilyeneken jön majd át az egész film.
Spelberg csak hümment.
Néhány év múlva Lucas megalkotja az ILM cégét. A többi történelem."

netuddggi 2009.05.15. 09:18:16

Nektek komolyan teccccett a 3. rész ebből az új SW-ből?
Ahogy Natalie Portman műszenvedéssel néz balra és nyögi oh Luke, majd jjaaajj őőőő ááááááá néz jobbra és mondha oh Leila....., majd nyög egy végsőt és meghal????? ez valami rémálom volt, az egész egy sz..... összecsapott, 0 történet, csak látvány, de még az is gáz, mert amikor Kenobi "kardozik" azzal a 4 karu ürgével csak egy rakat villogást lehetett látni, szerintem az egész új SW 1-3 elég gáz volt és ellentmondásos.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.05.15. 09:38:53

Hát igen, a SW új részei nem hagytak benne maradandó emléket.
De szerintem itt már a pénz játszotta a főszerepet, nem pedig a tartalom!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.15. 09:46:18

@G46: És az aki huszonéves volt 1999-ben, vagy csak 16-17? Azt meg kinyírta...

Azhát 2009.05.15. 10:04:03

@efes:
"Konkrétan emlékszem rá, hogy amikor nálunk bemutatták a első(negyedik) részt, egyik haverom apja Londonból hozott egy újságot, melyben volt egy nagy Lucas-interjú. Nem tudtunk angolul de az apja lefordította nekünk, és ebben már akkor mondja, hogy álmaiban egy 9 (!) részes űr-mese van, melynek ez a negyedik része."

Hát ez nem jelent semmit. Nálunk később mutatták be. Másrészt meg: ezt akkor nyilatkozta, amikor már siker volt a CSH, és eldöntötte, hogy folytatásokat csinál??? Na akkor persze, hogy ilyet nyilatkozik.

Ezt egy módon lehetne eldönteni: az Amerikában bemutatott leges-leges-leges-legelső kópiákon is ott volt, hogy ez a 4. rész?
Ha igen, akkor elhiszem a dolgot...
... de ha meg eleve így dolgozta ki, akkor azt jelenti, hogy sz*rul dolgozta ki :) SZVSZ
Mert az ellentmondások bizony ott vannak.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.15. 13:47:06

@Azhát: Mindössze néhány hónap késéssel mutatták be az Új reményt, '77-ben vagy '78-ban. Tuti biztos, még nem voltam gimis, és azt meg '79-ben kezdtem. A Birodalom visszavág pedig '80-as. Sajnos, nincs meg már az az újság. Amúgy szerintem senki nem vitatja el tőled a jogot, hogy utálhasd a Star Wars-mizériát, csupán arról van szó, hogy gondolhatsz bármit, ettől még a mizéria létezik, és százmilliókra gyakorol hatást, inkluzíve legalább két generáció. Tudod, ez a sokat idézett "százmilliárd légy nem tévedhet, együnk mi is szart" effektus, ebben az értelemben érezd magad boldog százmilliárd-egyediknek. :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.15. 13:50:28

@Azhát: ja igen, ott volt, hogy negyedik epizód. Emlékszem hogy fenn voltunk akadva, hogy miért negyedik? Miért nem első? De hitetlenkedhetsz nyugodtan, mert ezek olyan dolgok, melyet számodra nem fog bebizonyítani senki. Ettől azonban még úgy van, ahogy nem hiszed..:)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2009.05.15. 13:55:34

Csak a történeti hűség kedvéért: az eredeti, amerikai bemutató idején még nem szerepelt a főcímen semmilyen utalás arra, hogy ez a film valaminek a negyedik része, nem volt alcíme sem. Lucas ezeket utóbb aplikálta rá, Magyarországon is ezért így ismerjük. Nem véletlenül utalnak még ma is sok helyen "Az új remény"-re az eredeti címén, ami egyszerűen csak "Csillagok háborúja".

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.15. 15:01:17

@Orosdy Dániel: Lényeg a lényeg: tekintve, hogy az amerikai és a magyar premier között néhány hónap volt csupán, legfeljebb, a kilenc részes szöveg azért elég merész bevállalás volt, és hogy mennyire komolyan gondolta, azt mutatja az utólagos beapplikálás is. Ehhez képest mondjam azt, hogy csalódás a hat rész? :) Én ha George Lucas lennék, csak kiadnám a Jedi visszatér utáni részeket fiatal függetleneknek, nem pedig ezzel a klónháborúval idétlenkednék...

Silenzio 2009.05.17. 13:41:27

Sejtettem, hogy majd bekommentol a sok fan. :) Én is szeretem a SW-t, DE: azt gondolom, az új trilógia egyszerűen rossz, tele van hiátusokkal, átgondolatlan, nem illik egy olyan oeuvre-be, ami eredetileg egy újító, "forradalmi" gondolkodású és kreatív filmest jellemzett.

Egy neves képregényalkotó mondta valaha: a képregényhősök valószerűtlenségükben valószerűek, bármiféle túlzott földhözragadtságukkal vagy árnyaltságukkal hiteltelenné válnak. Ugyanez igaz a SW-ra is, csak épp fordítva: Lucas igazi eposzt csinált az "új" részekkel, ez már nem az a kissé campy, B-mozikból merítő friss fuvallat. Itt minden véresen komoly, és mégsem.

Mert egy eposzba szilárd értékrend kell, morál és szimbólumok, egy hiteles "történelmi drámába" meg árnyalt karakterek és valódi téttel rendelkező konfliktusok. Itt meg klónok harcolnak robotok ellen, Yoda üres frázisokat puffogtat, a jedikből meg valamiféle titkosrendőrség lett, nyilván földi halandó nem is beszélhet velük, mert nekik a legnagyobb a kukijuk a Galaxisban ("Ne avatkozzon bele, ez jedi-ügy!") - pedig gyerekként hogy vártam, hogy lássak végre egy igazi jedit a Köztársaság korából.
Egy ilyen történetfolyam esetén kötelező lett volna hiteles, kizökkentő apróságokkal plasztikusabbá tenni a cselekményvilágot, de itt titánok harcolnak démonok ellen, teljesen hiányzik belőle az emberi lépték. Tán Han Solo-val együtt ez is eltűnt. Azt gondolom, mindez esztétikai értelemben ássa alá a SW-t. Nem csak műfajt, de szinte már műnemet tévesztett, és nem találta meg az önálló hangját az "első" trilógiára. Szerencsére az esztétika köznapi értelemben az ízlésben csapódik le, és sokaknak szemet szúrtak a fentiek.
süti beállítások módosítása